skrekkens båttur:

Joan (36) og døtrene takket ja til å bli med den vennlige mannen på båttur. Det skulle de aldri ha gjort

De ille tilredte likene av en mor og hennes to tenåringsdøtre ble funnet flytende i Tampa Bay en varm junidag i 1989. De var blitt senket med sementblokker festet rundt halsen – mens de fortsatt var i live.

<b>DREPT: </b>Joan (36) og døtrene Michelle og Christie Rogers ble funnet dumpet på havet. En tilsynelatende hyggelig mann hadde voldtatt dem før han druknet dem.
DREPT: Joan (36) og døtrene Michelle og Christie Rogers ble funnet dumpet på havet. En tilsynelatende hyggelig mann hadde voldtatt dem før han druknet dem. Foto: Cold Case Files/Focus News
Sist oppdatert

NB! Denne saken inneholder sterke bilder.

Da detaljene om trippeldrapet kom frem i all sin grusomhet, steg kravet om at noen måtte stilles til ansvar og gjerne henrettes for forbrytelsene. Folkekravet ble innfridd.

Men ble jury og dommere blendet av ofrenes grufulle endelikt og ønske om hevn?

Funnet avkledd

Joan (36) og døtrene Michelle (17) og Christe (14) Rogers fra Ohio var opprømte denne første junidagen i 1989.

Ferieoppholdet i Florida gikk mot slutten. Dagen hadde startet med at de tre kjørte seg bort. Utenfor en butikk hadde de så truffet en vennlig mann som ikke bare forklarte dem veien tilbake til hotellet deres.

Mannen, som opprinnelig var fra Rogers-familiens hjemstat Ohio, hadde også invitert dem med på en spontan båttur samme kveld. Alt lå til rette for en fin avslutning på en hyggelig familietur.

Ingen vet eksakt hva som skjedde den skjebnesvangre kvelden. Men de moren og døtrene kom aldri tilbake til hotellet. 4. juni ble tre delvis avkledde lik funnet flyt­ende i sjøen i Tampa Bay av mannskapet på en seilbåt og kystvakten.

<b>BORTE ETTER KVELDSTUR:</b> Joan Rogers og døtrene Michelle og Christe ble invitert på båttur med en hyggelig og hjelpsom mann hit utenfor St. Petersburg ved Tampa Bay. Trodde de. Et likfunn under denne broen satte politiet på sporet av tragedien.
BORTE ETTER KVELDSTUR: Joan Rogers og døtrene Michelle og Christe ble invitert på båttur med en hyggelig og hjelpsom mann hit utenfor St. Petersburg ved Tampa Bay. Trodde de. Et likfunn under denne broen satte politiet på sporet av tragedien. Foto: Getty Images

Obduksjonen dokumenterte seksuelle overgrep før de tre var blitt dumpet i sjøen med sementblokker rundt halsen. Funn av vann i lungene viste at alle tre hadde vært i live da de ble kastet ut i vannet og trukket ned mot bunnen.

Jakten på den eller de skyldige kunne begynne. Og den skulle ta tid.

Les også: Ingen visste om familiefaren Johns grufulle dobbeltliv

Famlet i blinde

Etterforskerne trodde først at minst to gjerningspersoner måtte være ansvarlige, en teori som ble gjentatt i et TV-program så sent som to år etter, i 1991. For hvordan kunne én mann greie å holde tre ofre i sjakk på samme tid?

Politiet hadde få spor å gå etter. Men noe hadde de: Lokale eksperter hadde gjort beregninger på grunnlag av strømforholdene og stedene hvor ofrene ble funnet, og slått fast at ofrene måtte ha blitt kastet ut fra en båt, og ikke fra land.

I ofrenes bil hadde politiet funnet en brosjyre det var skrevet en veibeskrivelse for hånd, trolig av en mann etter håndskriften å dømme. Ved siden av hadde Joan Rogers selv skrevet tre ord; «blue w/wht» eller «blå med hvit».

Etterforskerne tolket dette til at ofrene skulle møte noen med en blå og hvit båt, kvelden de ble drept.

Leiemorder

En lokal mann som var kjent for å ta med turister ut på sjøen i sin hvite og blå båt, kom derfor i søkelyset. Forventningene om et gjennombrudd i etterforskningen steg da det ble kjent at han hadde et kriminelt rulleblad og blant annet hadde sittet inne for overfall. Men båteieren ble raskt sjekket ut av saken, og båtsporet havnet i bakgrunnen.

I stedet havnet Joans svoger og døtrenes onkel i politiets søkelys. Politiet fikk opplysninger om at 17 år gamle Michelle skulle ha blitt seksuelt misbrukt av onkelen. Onkelen selv satt riktignok i fengsel i forbindelse med en annen overgrepssak da kvinnene ble drept.

Men politiet spurte seg om han kunne ha hyret en leiemorder som tok livet av alle tre, for å forsikre seg om at niesen aldri ville kunne vitne mot ham. Og; bare en måned før drapene fant sted hadde onkelen vært i Tampa.

<b>PAKKET OG DUMPET:</b> Likene av de tre kvinnene ble funnet på ulike steder etter beregninger gjort av vitenskapsfolk.
PAKKET OG DUMPET: Likene av de tre kvinnene ble funnet på ulike steder etter beregninger gjort av vitenskapsfolk. Foto: Wikipedia
<b>BUNDET:</b> De tre kvinnene ble bundet før de ble dumpet levende med sementblokker rundt halsen. 
BUNDET: De tre kvinnene ble bundet før de ble dumpet levende med sementblokker rundt halsen.  Foto: Politiet/Wikipedia

Vanntett alibi

Politiet strøk onkelen av listen over mistenkte da det ble klart at han ikke kunne ha kjent til de eksakte datoene svigerinnen og de to niesene hans skulle være i Tampa.

<b>FAMILIELYKKE:</b> Joan, Michelle og Christe var på jentetur, mens pappa Hal var igjen hjemme i Ohio. Fordi han brukte noen dager på å melde familien savnet, ble han en kort tid mistenkt for å ha tatt livet av dem.
FAMILIELYKKE: Joan, Michelle og Christe var på jentetur, mens pappa Hal var igjen hjemme i Ohio. Fordi han brukte noen dager på å melde familien savnet, ble han en kort tid mistenkt for å ha tatt livet av dem. Foto: Privat

Til og med jentenes far og Joans ektemann Hal ble etterforsket: Politiet fant det mistenkelig at det tok ham tre dager fra kona og døtrene skulle ha returnert fra ferien til han meldte dem savnet. Dessuten hadde han virket uventet avmålt da han ble spurt ut om saken. Imidlertid kom det etter hvert frem at Hal Rogers hadde vanntett alibi for drapstidspunktet.

Først etter tre år kom det politiet betraktet som et gjennombrudd.

Gjennombruddet

Brosjyren med håndskriften, funnet i ofrenes bil, ble sjekket på nytt. Kunne veibeskrivelsen som var skrevet for hånd stamme fra gjerningsmannen?

Politiet begynte å publisere bilder av teksten for å se om noen ville gjenkjenne håndskriften. Og for første gang i historien, brukte politiet plakater langs motorveiene i Tampa-området for å få oppmerksomhet.

En kvinne meldte snart at hun kjente igjen håndskriften fra en arbeidsbeskrivelse hun hadde liggende. Den tilhørte en nabo av henne, en 45-årig håndverker ved navn Oba Chandler.

<b>TAVLEJAKT:</b> For første gang i historien tok amerikansk politi i bruk reklame­plakater langs motorveiene i jakten på en drapsmann. På plakatene etterlyste politiet personen bak en bestemt hånd­skrift, funnet på en lapp i ofrenes bil .
TAVLEJAKT: For første gang i historien tok amerikansk politi i bruk reklame­plakater langs motorveiene i jakten på en drapsmann. På plakatene etterlyste politiet personen bak en bestemt hånd­skrift, funnet på en lapp i ofrenes bil . Foto: Tampabay.com

Solgte båten

En politiekspert fastslo at håndskriften på de to dokumentene måtte være ført i pennen av samme mann. Oba Chandler ble arrestert, og fingeravtrykkene sjekket mot avtrykk funnet på brosjyren fra ofrenes bil. Avtrykkene var de samme.

Chandler innrømte derfor at han var mannen som hadde forklart de tre kvinnene veien tilbake til Tampa. Men utover det, nektet han enhver befatning med saken.

Troverdigheten til 45 år gamle Oba Chandler var skrøpelig. Allerede tidlig i livet kom han på kant med loven. Det som begynte med biltyverier, blotting og sjekk­forfalskninger, gikk snart over i alvorligere ting som ran og kidnappinger.

Etterforskerne fant ut at Oba Chandler hadde eid en blå og hvit båt, men at han hadde solgt denne videre like etter drapene. Påfallende, syntes etterforskerne som visste at de likevel måtte ha mer å gå på.

Oba Chandler

<b>FENGSLET:</b> Oba Chandler bedyret sin uskyld, men ble drevet fra skanse til skanse i rettssaken som endte i dødsdom.

Født: Cincinnati, Ohio, 11. oktober 1946

Dømt for: Drapene på Joan Rogers og hennes to tenåringsdøtre, Michelle og Christe. Senere mistenkt for flere drap. DNA-tester viser at han sto bak drapet på en 20 år gammel butikkansatt i 1990.

Arrestert: 24. juni 1992

Straff: Dømt til døden 4. november 1994 i Florida

Død: Henrettet med giftsprøyte i Florida State Prison, 15. november 2011

Kallenavn: The Tin Man (tinnmannen), politiets kodenavn på ham under etterforskningen. Man ønsket ikke at Chandler skulle finne ut at han ble etterforsket. Navnet kom av at han drev en forretning innen aluminiums­bransjen.

Voldtatt om bord

Jokeren i etterforskningen skulle vise seg å bli en 24 år gammel kanadisk kvinne. I mai 1989, omtrent tre uker før trippel­drapet, hadde hun mot sin venninnes råd takket ja til å bli med en fremmed mann ut på båttur i Tampa Bay.

Vel ute i båten ble hun voldtatt og truet på livet om hun kjempet imot. Etter flere timer ble kvinnen sluppet fri nær land, og svømte for livet inn og kom seg til nærmeste politi­stasjon.

Den kanadiske kvinnen kunne fortelle at voldtektsmannen tidlig på båtturen hadde fortalt at han eide et firma innen aluminiums­industrien.

Oba Chandler sto som innehaver av et firma nettopp innen denne bransjen.

Les også: Familiefarens hemmelighet skulle koste han livet

Sementblokker

Politiet dannet seg etter hvert et bilde av hva som hadde skjedd om bord på den blåhvite båten, om kvelden 1. juni 1989.

Med kniv i hånden må han truet de tre kvinnene til å legge seg ned på dekk, der de ble bakbundet og tvunget til å se på at de andre ble seksuelt misbrukt, mens de hjelpeløst måtte vente på at det ble deres egen tur. Deretter må han ha festet sementblokker rundt halsen deres og lempet dem over bord – mens de fortsatt var i live.

– Han valgte bevisst å ikke sette bind på øynene, slik at han kunne se frykten i øynene deres, hevdet sjefetterforsker i saken, Glen Moore senere.

– Man orker virkelig ikke prøve å forestille seg hva de må ha gått igjennom i sine siste øyeblikk, hva deres siste tanker må ha vært, fordi det er for smertefullt å tenke på,» uttalte etterforskeren Cindra Leedy fra St. Petersburg Police Department.

<b>SISTE BILDE:</b> Oba Chandler fotografert i fengselet før effektuering av dødsdommen.
SISTE BILDE: Oba Chandler fotografert i fengselet før effektuering av dødsdommen. Foto: Wikipedia

Fra skanse til skanse

Under rettssaken, som fant sted i 1994, fem år etter trippeldrapet i Tampa Bay, insisterte Chandler – mot sine advokaters råd – på å være sin egen forsvarer i retten. Det skulle ikke gå så bra.

Chandler ble utpekt av den kanadiske kvinnen som voldtektsmannen fra båtturen i Tampa Bay. Chandler valgte å innrømme at han hadde tatt med den aktuelle kvinnen ut i båten, men hevdet at samleiet hadde vært frivillig.

Telefonutskrifter viste at Chandler hadde ringt hjem til sin kone flere ganger fra båten drapsnatten. Chandler valgte å innrømme at han hadde befunnet seg ute på sjøen den kvelden kvinnene ble drept.

– Men årsaken til at jeg var ute i så mange timer var motortrøbbel, hevdet han og påsto at han hadde ringt flere for å få hjelp, blant annet Kystvakten.

Men deres telefon­logger viste at Chandler aldri var i kontakt med dem.

Skulle treffe tre damer

En tidligere ansatt av Oba Chandler fortalte at Chandler samme dag som drapene fant sted skrøt av at han skulle på date med tre damer ute i bukten.

Chandlers egen datter, Kristal May Sue, fortalte i retten at hennes far, etter at familien hadde flyttet fra Tampa, snakket om at han hadde drept tre damer i Tampa Bay, og at han derfor fryktet å dra tilbake.

Bildet aktor tegnet for juryen ble tydeligere og tydeligere: Oba Chandler hadde langt kriminelt rulleblad. Han hadde tatt med og voldtatt en kvinne på hans egen båt. Han hadde hatt kontakt med Joan, Christe og Michelle Rogers samme dag som de forsvant. Og fortalt at han skulle treffe tre damer denne dagen.

Dette, i kombinasjon med vissheten om redslene de tre kvinnene åpenbart måtte ha vært igjennom, gjorde det nokså krevende for Chandler å vinne gehør for sin erklæring av uskyld.

I hvert fall ble det totale fravær av tekniske bevis fra de tre kvinnene om bord på båten eller spor fra drapshandlingen ikke vektlagt. Heller ikke politiets opprinnelige teori om at det måtte ha vært flere gjerningsmenn for å voldta og drepe tre kvinner samtidig, skapte skepsis.

Juryen var overbevist. Oba Chandler ble funnet skyldig i drapene på Joan Rogers og hennes to døtre. 4. november 1994 ble han dømt til døden.

Dommeren i saken kalte ham for «en mann uten sjel» da hun avsa dødsdommen.

Les også: (+) Kenny var et herlig barn med et godt hjerte - inntil moren lærte ham å drepe

Angrep dommen

Det var starten på 17 års lang venting på dødscelle. Under denne vente­tiden angrep flere dødsdommen.

<b>SISTE STOPP:</b> Her endte dagene til Oba Chandler, henrettet med giftsprøyte i Florida State Prison.
SISTE STOPP: Her endte dagene til Oba Chandler, henrettet med giftsprøyte i Florida State Prison.

− Det var ingen beviser mot Oba Chandler. Min klient mener selv at det hele skyldes en serie med tilfeldigheter og uheldige omstendigheter som gjorde at fingeren ble rettet mot ham, sa en av Chandlers advokater, Fred Zenober, til TV-programmet Crime Stories.

En av Chandlers andre døtre, Valerie Troxell, talte for farens uskyld i et TV-intervju der hun påpekte at det faktum at faren var i kontakt med drapsofrene tidligere på dagen, ikke i seg selv beviste hans skyld. En av Chandlers sønner, Jeff, mente faren ble forhåndsdømt i mediene og aldri fikk en rettferdig retter­gang.

Hadde rett mann

Men ingen av Oba Chandlers 12 barn, ei heller de som hevdet hans uskyld, eller for den saks skyld ekskona, som skilte seg fra ham etter rettssaken, fant det bryet verdt å besøke Chandler i fengselet.

En grå dag i midten av november 2011 ble han ført inn i dødskammeret i Florida State Prison og gitt den dødelige giftsprøyten.

Etter henrettelsen ble det funnet en lapp med samme håndskrift som på en brosjyre i tre drapsofres bil, 22 år tidligere. Budskapet lød:

<b>EN SISTE BESKJED: </b>Oba Chandler etterlot seg et brev der det sto at «Dere dreper en uskyldig mann i dag».
EN SISTE BESKJED: Oba Chandler etterlot seg et brev der det sto at «Dere dreper en uskyldig mann i dag».

«Dere tar livet av en uskyldig mann».

– Vi var aldri i tvil om at vi hadde rett mann, og jeg ba til Gud om at han måtte bli dømt for det han gjorde, sa sjefetterforsker Glen Moore i et senere intervju.

Felt av DNA etter sin død

Selv om Oba Chandler ikke ble dømt for flere drap enn de tre han fikk dødsstraff for, mistenkes han for å være skyld i langt flere.

De aktuelle drapene fant sted både før og etter trippelmordene i Tampa Bay.

I februar 2014, mer enn to år etter Chandlers død, viste DNA-tester at Chandler sto bak drapet på den 20 år gamle butikkansatte Ivelisse Berrios-Beguerisse, som ble funnet drept i Coral Springs i Florida 27. november 1990.

Fremgangsmåten var ikke så ulik det som Rogers-familien ble utsatt for: Også her fremsto morderen som en vennlig hjelper, som imidlertid misbrukte og drepte sitt offer så fort sjansen bød seg.

Chandler skal ha spanet på kvinnen over flere dager, og kuttet så opp bildekkene hennes rett før hun var ferdig på jobb en dag. Så dukket han opp som en reddende engel, og forespeilet henne skyss hjem. Hun takket ja til tilbudet − akkurat slik familien Rogers hadde gjort året før.

Istedenfor å kjøre henne hjem til samboeren som satt og ventet, voldtok og kvalte han henne.

Kilder: Crime Stories – 2002 – https://www.youtube.com/watch?v=IdLWvF7h_Xo, Forensic Files – Season 14, Ep 11: Water Logged, Wikipedia.org, Murderpedia.org, https://www.tampabay.com/narratives/2019/06/05/from-2011-oba-chandler-leaves-behind-one-last-denial-before-he-is-executed/, tcadp.org › get-informed › texas-death-penalty-facts, https://en.wikipedia.org/wiki/Capital_punishment_in_the_United_States, «Angels & Demons» – Thomas French

Denne saken ble første gang publisert 22/04 2020, og sist oppdatert 10/04 2024.

Les også