Europas best bevarte hemmelighet

Naturperler på rekke og rad

Færøyene mottar ikke på langt nær de samme turisthordene som Island, men har en natur som kan ta pusten fra deg.

<b>GRØNT:</b> Færøyene er kjent for sin grønne og ville natur. Fossen Mulafossur er blant øyas mest kjente turistattraksjoner av åpenbare årsaker. Fossen har et fall på rundt 30 meter. Bak ses landsbyen Gásadalur. 
GRØNT: Færøyene er kjent for sin grønne og ville natur. Fossen Mulafossur er blant øyas mest kjente turistattraksjoner av åpenbare årsaker. Fossen har et fall på rundt 30 meter. Bak ses landsbyen Gásadalur.  Foto: Daniel Casso
Sist oppdatert

Fra man lander på Vagar flyplass og til man vender tilbake til samme sted noen dager senere, blir man møtt av vennlige mennesker og en varm atmosfære som står i deilig kontrast til det ubønnhørlige regnet, den bitende vinden samt gradestokken som svært sjelden kryper over tyve grader – selv midt på sommeren.

På den annen side blir det heller aldri særlig kaldt her.

Gjennomsnittstemperaturen i januar ligger på fire plussgrader. I juli er den tretten grader – på dagtid.

De som bor her sier at man har ikke virkelige årstider, mer variasjoner av høst og vår.

Færøyene er en øygruppe i det nordlige Atlanterhavet, beliggende mellom Skottland og Island, omtrent 600 kilometer vest for Bergen. Øygruppen består av 18 hovedøyer, hvorav 17 bebodde, samt en lang rekke mindre, ubebodde øyer.

Innbyggertallet er omtrent 50 000, og av disse bor 20 000 i hovedstaden Torshavn. Flere av de bebodde øyene er forbundet med broer og tunneler. Ifølge nettstedet faroeislands.fo kan de første bosetningene på Færøyene skrives tilbake til irske munker som ankom på 500-tallet.

Sent på 800-tallet gjorde vikingene fra Norge sitt inntog, og de koloniserte i kjent stil øygruppen. Således er færøyingene av norsk opphav. I 1035 ble Færøyene offisielt underlagt Norge, og senere ble de en del av unionen Danmark-Norge. Siden 1948 har Færøyene vært en selvstyrt del av Danmark.

<b>NORDENS PAPEGØYE:</b> På Mykines kan du beskue lundefugler. 
NORDENS PAPEGØYE: På Mykines kan du beskue lundefugler.  Foto: Tobias Meyer

Navnet fær kommer fra det norrøne ordet for får. Med andre ord, på norsk blir øygruppen hetende Fårøyene. Og sauer er det mange av på Færøyene, rundt 70 000, noe som innebærer at øya har flere firbente enn tobente innbyggere. Hvor enn man kjører, risikerer man å måtte stoppe for dem. Og nei, de flytter seg nødvendigvis ikke. Du må pent vente til de har funnet det for godt å krysse veien.

Færøyene er spekket med opplevelser, spesielt naturopplevelser. Vi har plukket ut åtte opplevelser du bør få med deg på øygruppa som kanskje er Europas best bevarte hemmelighet. Eller som en blogger beskrev det: «Når jeg kommer til Færøyene, finner jeg en fred og ro jeg ikke har opplevd noe annet sted.»

<b>HELT VEST:</b> Øya Mykines ligger helt vest på Færøyene. Fyrtårnet på Mykineshólmur er et populært mål, men fordrer en ganske tøff fottur. Du må blant annet over en bro som ligger 30 meter over Atlanterhavet, som kan være utfordrende for de med høydeskrekk.
HELT VEST: Øya Mykines ligger helt vest på Færøyene. Fyrtårnet på Mykineshólmur er et populært mål, men fordrer en ganske tøff fottur. Du må blant annet over en bro som ligger 30 meter over Atlanterhavet, som kan være utfordrende for de med høydeskrekk. Foto: Alessio Mesiano

1. Ville Mykines

Færøyenes vestligste øy er også en av dens største attraksjoner. En fantastisk opplevelse venter der man går langs de bratte klippene og beskuer kolonien av blant annet lundefugler. Om du synes det blåser mye på Færøyene, bare vent til du kommer ut hit. Siden Mykines ligger helt vest, har den intet som beskytter den mot det åpne havet. Vindene her er så sterke at man oppfordres til å holde et par meter ekstra sikkerhetsavstand til klippekanten.

Når bør du reise hit

Høysesongen er mai til august, og du risikerer å oppleve at puben eller museet de hadde sett fram til å besøke, har stengt for sesongen dersom du ankommer i oktober. Det meste rettet mot turismen er altså sentrert rundt månedene mai til august og kanskje spesielt juli og august. Det er også da været som regel er best egnet for utflukter. 

Man kommer ut hit med båt, men vær klar over at båtavgangene ofte blir avlyst på grunn av værforholdene. Og om fergen først går, kan en sjøsyketablett være lurt å ha med dersom man ikke er spesielt sjøvant.

Man kan dog også komme seg til øya med helikopter. Visit Mykines (visitmykines.com) tilbyr guidet tur på øya for 450 danske kroner per person – båtbillett kommer i tillegg. Fyrtårnet helt ytterst på øya bør besøkes når man først er her, men man må påregne en 3-4 timers fottur tur/retur. Mykines hadde en gang i tiden nærmere 200 innbyggere, men er nå nede i ti fastboende. Stedet har imidlertid to serveringssteder, Mykinesstova og The Locals.

Pris fra Torshavn og til Mykines er cirka 215 danske kroner én vei. Alle som besøker Mykines må i tillegg betale en egen avgift – dette til bevaring av øya og dens dyreliv. Også denne avgiften kan forhåndsbetales via mykines.fo.

Les også: Ti fantastiske fotturer i norske daler

<b>VIDOY:</b> Landsbyen Viderejde er Færøyenes nordligste landsby, og ligger ved foten av 750 meter høye Malinsfjall. 
VIDOY: Landsbyen Viderejde er Færøyenes nordligste landsby, og ligger ved foten av 750 meter høye Malinsfjall.  Foto: Dominic Breitbarth

2. Fosser og fjell

Det sies at ingen tur til Færøyene er komplett før man har besøkt det majestetiske fossefallet Mulafossur ved Gasadalur, beliggende på øya Vágar. Vágar er også øya som besitter Færøyenes eneste flyplass, og det er derfor naturlig å begynne – eller avslutte – oppholdet sitt med en tur hit.

Bilturen fra Vágar flyplass og til den koselige landsbyen Gasadalur tar bare et kvarter. Herfra er det en kort spasertur til Mulafossur, som er et yndet fotoobjekt. Synet av vannmassene som danser ned de grønnkledde fjellsidene og ut i Atlanteren, er noe du neppe vil glemme med det første. Og hvorfor ikke bo rett ved fossen for en natt? Det trivelige gjestgiveriet Gasadalsgardur tilbyr overnatting for noe over tusenlappen per natt for et dobbeltrom, og kan bestilles via booking.com.

<b>RÅ NATUR:</b> De imponerende naturformasjonene Drangarnir (klippen med hullet) og klippeøya Tindholmur ligger ute i havet vest for Vágar. 
RÅ NATUR: De imponerende naturformasjonene Drangarnir (klippen med hullet) og klippeøya Tindholmur ligger ute i havet vest for Vágar.  Foto: Ryan Sheppeck

De har også en hyggelig restaurant der du kan innta et bedre måltid mens du (atter) beskuer det betagende fossefallet. Innbyggerne i Gasadalur ble først tilknyttet omverdenen med bilvei via en tunnel som ble ferdigstilt i 2004. Når man først befinner seg på Vágar er også Bøsdalafossur et mektig skue. Den renner ut i Nord-Atlanteren ved foten av Sørvágsvatn, den største innsjøen på Færøyene.

Sørvágsvatn er kjent for sin optiske illusjon der det ser ut som innsjøen henger over Atlanterhavet langt der nede. Ved klippeveggen like ved, Trælanipa, skal vikingene i sin tid ha dyttet uønskede slaver over fjellkanten.

Les også: Ingunn tok permisjon og flyttet til avsidesliggende støl

<b>INNBYGGERE:</b> Navnet fær kommer fra det norrøne ordet for får. Og på Færøyene støter man ofte på får, som seg hør og bør. 
INNBYGGERE: Navnet fær kommer fra det norrøne ordet for får. Og på Færøyene støter man ofte på får, som seg hør og bør.  Foto: Alessio Mesiano

Farte rundt på Færøyene

Om du holder deg til øyene som er linket sammen via tunneler og broer, sies det at intet sted er mer enn et par timers kjøring unna. Uansett hvor du befinner deg på Færøyene, er du dessuten aldri mer enn fem kilometer fra havet. Færøyene har et relativt godt utviklet kollektivsystem som innebærer buss og båt. ssl.fo/en/ gir deg en fin oversikt over rutenettet med priser.

Innad i Torshavn kommune er bussene dessuten gratis. Atlantic Airways tilbyr også helikoptertjeneste til enkelte av øyene, og den er subsidiert av staten og derfor rimelig. Vær dog klar over at fastboende har prioritet, da helikoptertilbudet først og fremst er en tjeneste til det lokale næringslivets fremme. Men som turist, er du hjertelig velkommen om bord dersom det er plass.

Turen ut til Mykines er den eneste direkteruten med helikopter. De andre øyene kan nås via ruteflyvning med flere stopp underveis. Sjekk atlantic.fo for mer informasjon. Bil gir stor frihet til å farte rundt på egenhånd, men leiebil er relativt dyrt. Du må regne med minst 5000 kroner for en uke i høysesongen.

Det finnes et utvalg av tilbydere på flyplassen Vága Floghavn, herunder 62N, AutoEurope og Avis. Det lønner seg å forhåndsbestille. Veinettet er godt og firehjulstrekker er ikke nødvendig. Men vær oppmerksom på at det flere steder bare er ett kjørefelt, noe som spesielt er viktig å ta hensyn til i tunneler. Er man på vei ned en bakketopp, gir man dessuten fri bane til han som er på vei opp.

3. Opplev Torshavn

Færøyenes hovedstad Torshavn ligger sørøst på øya Streymoy, og er et opplagt stopp på reisen. Mange velger seg sågar Torshavn som base, og begir seg ut på sine respektive ekskursjoner herfra. Man kan for øvrig kjøre bil de ni milene fra Torshavn og opp til Vidoy (den nordligste øya man kan kjøre til) på halvannen time. Hovedstaden er definitivt verdt et opphold.

Foto: Visit Farao Islands

En tur gjennom gamlebyen, Tinganes, med sine gamle trehus med gresstak, er en opplevelse i seg selv. Her finner man også parlamentsbygningen, som samlet vikingtinget alt på 900-tallet. I dag sitter blant annet Færøyenes statsminister her. Det er besnærende å vandre langs de trange smugene i Tinganes.

En tur til festningen, Skanshavn fra 1580, er en fin atspredelse før man beveger seg ned til Vestaravag, den fargerike havnen, der de koselige restaurantene og fiskeskøytene ligger tett i tett. Om man ønsker å bo i Torshavn sentrum, kan Hotel Torshavn anbefales. Pris omtrent 1500 kroner natten for et dobbeltrom.

Ønsker man litt mer komfort, attpåtil til en noe lavere pris, bør man ta inn på Hotel Føroyar (som kan oversettes til Hotell Færøyene), som ligger på en høyde over byen – med dertil flott utsikt. Det er noe over en kilometer å gå ned til byen fra hotellet.

Les også: Vulkanutbruddet som endret Europa

<b>SAKSUN:</b> Den vesle, hvitmalte kirken ses bak. 
SAKSUN: Den vesle, hvitmalte kirken ses bak.  Foto: Wikipedia

4. Landsbyer

Omtrent tre kvarters kjøring fra Torshavn og lenger nordvest på Streymoy, ligger den lille landsbyen Saksun som er isolert inne i en fjord. Kirken fra 1858 må ses, og byen, med bare 14 innbyggere, regnes, sammen med området rundt, for å være blant de vakreste på Færøyene. Når man først er her, må man også få med seg tidevannsgrotten – som man kan gå ut til når vannstanden er lav. Det finnes også et lite museum her, som kun er åpent i sommermånedene.

Før man forlater Streymoy for å utforske øyene lenger nord, kan en stopp ved Fossa (som ganske riktig er en foss) anbefales. Selv om Mulafossur (omtalt lenger opp) er Færøyenes mest kjente, er jaggu ikke Fossa noe ugreit skue heller. Vannfallet er med sine 140 meter det høyeste på Færøyene, og man kan følge en sti som tar en helt inntil foten – vel å merke hvis forholdene tillater det.

<b>BETAGENDE:</b> Gjogv er den nordligste landsbyen på Eysturoy. 
BETAGENDE: Gjogv er den nordligste landsbyen på Eysturoy.  Foto: André Alexander

Når man kjører over broen til Eusturoy, og kommer til byen Gjogv – helt nordvest på øya, begynner man å lure på om man ikke nok en gang har funnet den vakreste landsbyen Færøyene har å by på. Sett deg gjerne i byens restaurant og se ut på fjorden og fjellene rundt; det er lett for et øyeblikk å tro at man er i Lofoten. Gjogv med sine 30 innbyggere er med andre ord en ren idyll.

<b>VERDENS ENDE:</b> Fyrlykten Kallurin på Kalsoy. 
VERDENS ENDE: Fyrlykten Kallurin på Kalsoy.  Foto: Visit Farao Islands

5. Nordområdene

Øst for Eusturoy finner man Kalsoy. Med sine 76 innbyggere (tall per 2018) vinner den ingen priser for befolkningstetthet, men faktisk finner man ikke mindre enn fire bygder her. Disse er forbundet gjennom et tunnelsystem fra 1986.

Hovedgrunnen til at turister finner veien hit, er imidlertid det kjente fyrlykten Kallurin. Det sies at når man står her og skuer utover Nord-Atlanteren, føler man at man er ved verdens ende. Pass dog på vindene – ikke gå for nære kanten av klippene. Den enkleste måten å komme seg til Kalsoy er via ferge fra Bordoy (den største øya på Nordoyar).

<b>STØRST:</b> Leitisvatn, eller Sørvágsvatn, som det også kalles, ligger på øya Vágar og er den største innsjøen på Færøyene. Klippene er et imponerende skue. 
STØRST: Leitisvatn, eller Sørvágsvatn, som det også kalles, ligger på øya Vágar og er den største innsjøen på Færøyene. Klippene er et imponerende skue.  Foto: Lucas Pickering

Billett kan bestilles via ssl.fo og koster 15 danske kroner per person hvis man reiser uten bil, 160 kroner for bil med sjåfør. Kalsoy er ellers avlang og kupert. Det samme går for naboøya Kunoy, som imidlertid har dobbelt så mange innbyggere. Man kan imidlertid kjøre fra Eysturoy og over til Kunoy, mens man må ta ferge til Kalsoy.

Bordoy er den største av de nordlige øyene, og her finner man byen Klaksvik som med sine 5000 innbyggere er for en storby å regne i færøysk sammenheng. Her ligger også ett av Færøyenes to ølbryggerier – Föroya Bjor. Vidoy, som ligger nord for Bordoy igjen, er den nordligste øya man kan kjøre til. Øya har omtrent 600 innbyggere.

Lenger nordøst finner man de to øyene Svinoy og Fugloy. Begge kan nås med ferge. Svinoy er grønn, med en rik fauna. 31 personer bebor for øyeblikket denne 27 kvadratkilometer store øya. Fugloy er Færøyenes nordøstligste øy, og de 38 innbyggerne har 11 kvadratkilometer å fordele seg imellom.

Les også: (+) Rundt omkring i Norge finnes tusenvis av hemmelige hytter

<b>FOSS:</b> Fossa er Færøyenes høyeste fossefall og ramler nedover 140 meter fordelt på to trinn. 
FOSS: Fossa er Færøyenes høyeste fossefall og ramler nedover 140 meter fordelt på to trinn.  Foto: Jason Nesbitt

6. Drikke mjød

Færøyingene har naturligvis noe å slukke tørste med. Øygruppen har to ølbryggerier. Föroya Bjor, som har holdt det gående siden 1888, tilbyr intet mindre enn 61 ølsorter.

Kan alkoholprosenten på 7,9 ha noe med saken å gjøre, mon tro?

Okkara, som holder til i nærheten av Torshavn, «nøyer seg» med 41. Uansett hvor du er på Færøyene, kan du føle deg trygg på at ditt legeme vil kunne innta en duggfrisk og leskende halvliter.

Ifølge nettstedet ratebeers.com er det Okkara som har det beste ølet. I alle fall troner deres Okkara Portara øverst. Kan alkoholprosenten på 7,9 ha noe med saken å gjøre, mon tro? Færøysk øl karakteriseres ved at vannet tas rett fra fjellkildene, og at smaken ofte er rik og samtidig noe søt.

Foto: Joshua Cowan

7. Opplev Olavsøka

Færøysk kultur har naturlig nok tette bånd til Norge, og deres nasjonaldag, 29. juli, sammenfaller med dagen Olav den hellige falt i slaget på Stiklestad. I slutten av juli arrangeres derfor Olavsøka (eller, ja, du gjettet riktig, Olavs-uka). Folk fra hele Færøyene valfarter til Torshavn og kler seg i Færøyenes nasjonaldrakt. Dette er noe å få med seg.

Foto: Olavur Fredreriksen , Visit Faroe Islands

8. Fottur i fjellene

Det finnes et utall flotte turer man kan gå på øyene. Vær oppmerksom på at i likhet med Mykines, må man enkelte steder betale en avgift for å få gå inn i områdene. Men på samme tid kan man tenke på at avgiftene bidrar til å bevare den fantastiske faunaen Færøyene besitter. Det finnes også flere operatører som tilbyr guidede turer. Turistmyndighetene (visitfaroeislands.com) har utarbeidet en anbefaling til 23 forskjellige fotturer.

Kjappe fakta om Færøyene

Øygruppe i Nord-Atlanteren, beliggende mellom Skottland og Island.

Språk: færøysk og dansk (innbyggerne er i tillegg gode i engelsk)

Valuta: Færøyske kroner (tilsvarer danske kroner)

Areal: 1399 kvadratkilometer

Grunnlagt: 1. april 1948 (selvstyrt del av Danmark)

Befolkning: omtrent 49 000 fordelt på 17 bebodde øyer

Hovedstad: Torshavn
(20 000 innbyggere)

Klima: milde vintre og kjølige somre

Antall regndøgn: 280

Antall trafikklys: 3 – samtlige i Torshavn

Antall sauer: 70 000

Overtro: Overtro står sterkt i færøysk mytologi. Man trodde blant annet på huldu-folket, som var alver som så ut som mennesker, men levde i en parallell verden.

Denne saken ble første gang publisert 06/08 2020, og sist oppdatert 18/08 2020.

Les også