HARASTØLEN

Harastølen skal bli hotell

Bare de døde sjekket ut, men om noen år skal du kunne sjekke både inn og ut på Harastølen.

SATSER: Sørlendingene Sverre Ophaug (t.h.) og Terje Svindland satser 50 millioner og vil åpne hotell i 2022.
SATSER: Sørlendingene Sverre Ophaug (t.h.) og Terje Svindland satser 50 millioner og vil åpne hotell i 2022. Foto: Gunn Gravdal Elton
Sist oppdatert

Etter mange ideer og dårlige forsøk, ser det nå endelig ut til at Harastølen får den omsorg stedet fortjener.

– Vi synes synd på bygget. Det er en riktig beskrivelse av hva vi føler når vi kommer hit, og vi vil ikke bidra til å spre uhyggefølelsen her oppe.

Terje Svindland ser ut over fjellene og fjorden. Det er så uendelig vakkert her. Det er området i seg selv de vil selge. Utsikten, roen, turmulighetene både sommer og vinter – og det fantastiske byggverket som sto ferdig i 1902. De kan gjerne selge historien om Harastølen også. Men først og fremst de gode fortellingene om samfunnet her oppe.

OMFATTENDE: Forfallet har kommet langt på Harastølen.
OMFATTENDE: Forfallet har kommet langt på Harastølen. Foto: Martin Jansen

Etter noen års vurderinger og planlegging vil Svindland og svogeren Sverre Ophaug sette Harastølen i stand. Planen var i utgangspunktet å åpne hotellet i 2020, men det har tatt tid å få finansieringen på plass. Svindland forteller at de trenger to somre på å sette hovedbygget i stand. I 2022 kan du etter planen overnatte her på det de håper skal bli et unikt og fantastisk hotell. De skal starte med de to nederste etasjene. Halvparten av bygningsmassen skal få tilbake fordums prakt. Kostnader: 50 millioner kroner. Støtten er omfattende, både økonomisk og moralsk.

Mange har forsøkt før dem og gitt opp. Men de to sørlendingene er ikke lykkejegere. De har gjort det før. Svindland har gjort noe lignende med en nedlagt folkehøgskole. Ophaug eier flere leiegårder i Mandal. De mener det er mulig, selv med det som kan synes som et lavt budsjett.

FORFALL: Det er et stort antall bygninger på Harastølen. Flere av bygningen må saneres, men noen skal i likhet med hovedbygget settes si stand. Som overlegeboligen (bildet).
FORFALL: Det er et stort antall bygninger på Harastølen. Flere av bygningen må saneres, men noen skal i likhet med hovedbygget settes si stand. Som overlegeboligen (bildet). Foto: Martin Jansen

– Vi vet hvordan vi kan restaurere billig. Dette skal vi få til, sier de to som i tillegg til sanatoriet, vil ta vare på likhuset, stallene og kraftstasjonen. Resten av det som er igjen etter et unikt samfunn, blir revet. Bygningene har fått forfalle altfor lenge, de kan ikke lenger reddes.

Harastølen har mange venner. Svindland og Ophaug la ut et spørsmål på Facebook for å se om det fantes interesse for å forhåndskjøpe rom på hotellet. Rett og slett gi sin støtte ved å booke rom utenom sesongen. I løpet av noen få timer hadde 500 sagt ja til å sove i det gamle sanatoriet. Vel å merke etter at det står ferdig som nytt og spennende hotell.

<b>HOTELL:</b> Sånn kan det bli.
HOTELL: Sånn kan det bli. Foto: Harastølen AS

Kulturminnefondet er en av investorene og har gått inn med fire millioner kroner for å sikre at viktig kulturhistorie på Harastølen blir bevart.

Denne saken ble første gang publisert 18/10 2019, og sist oppdatert 18/10 2019.

Les også