Chris «the legend» kyle

USAs dødeligste skarpskytter – drept av en han ville hjelpe

Chris Kyle var den dødeligste skarpskytteren i amerikansk militær historie med 160 «kills». Og den mest uventede situasjonen endte med å livet av ham.

Pluss ikon
<b>LEGENDEN:</b> Chris Kyle sammen med sin .308-skarpskytterrifle. Med sine ferdigheter reddet han etter alt å dømme svært mange amerikanske soldaters liv i det krigsherjede Irak.
LEGENDEN: Chris Kyle sammen med sin .308-skarpskytterrifle. Med sine ferdigheter reddet han etter alt å dømme svært mange amerikanske soldaters liv i det krigsherjede Irak. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Litt etter klokken 15 om ettermiddagen den 2. februar 2013 steg tre menn ut av en Ford F-350 pickup på skytebanen som tilhørte Rough Creek Lodge utenfor Stephenville i Texas. Flere rifler og fem pistoler ble båret ut.

Kun kort tid senere forlot den 25 år gamle og tidligere marinesoldaten Eddie Ray Routh området. Tilbake på bakken lå 35 år gamle Chad Littlefield, drept med syv skudd. Like ved siden av ham lå 38 år gamle Chris Kyle, drept med seks skudd mot hode, skulder, bryst og høyre arm.

Kyle var ingen hvem som helst. Han var USAs dødeligste skarpskytter.

<b>COWBOY:</b> Kyle beskrev seg selv som en cowboy fra Texas. Bildet er fra boken «American Sniper». 
COWBOY: Kyle beskrev seg selv som en cowboy fra Texas. Bildet er fra boken «American Sniper». 

1900 meters «kill»

Chris Kyle tjenestegjorde som spesialsoldat i US Navy fra 1999 til 2009. På de 10 årene ble han kreditert for 160 «kills».

Kyle ble med det tidenes dødeligste amerikanske skarpskytter. Drapstallene er riktignok uoffisielle, Pentagon strekker seg til å bekrefte at tallet er «minst 160». Kyles egen våpengren, US Navy, har operert med 255 «kills».

– Det er bare et nummer. Jeg skulle ønske jeg hadde drept flere. Jeg tror verden hadde vært et bedre sted uten villmenn som dreper amerikanere, sa Chris Kyle i forbindelse med biografien «American Sniper» som ble utgitt i 2012.

Med sin .300 Win Mag «tok han ut» sine ofre på lange avstander. Rekorden var 1900 meter med en McMillan Tac-338-rifle med 338 Lapua Magnum-ammunisjon. Det skjedde i Sadr City i Irak. Kyle ble så fryktet av sine fiender, at de gav ham kallenavnet «al Shaitan» (Djevelen). De satte også en pris på hodet hans.

<b>BOK:</b> I 2012 skrev Chris Kyle selvbiografien «American Sniper». På bildet signerer han bøker med kona Taya Kyle ved sin side.
BOK: I 2012 skrev Chris Kyle selvbiografien «American Sniper». På bildet signerer han bøker med kona Taya Kyle ved sin side.

Lovløse Irak

Etter Saddam Husseins fall i 2003, utviklet Irak seg til et lovløst land. Irakiske opprørere og terrorister fra flere land utgjorde en konstant trussel mot de amerikanske styrkene som oppholdt seg i landet.

  • Simo Häyhä, Finland: Häyhä oppnådde til sammen 505 bekreftede «kills» på mindre enn 100 dager under Vinterkrigen mot Sovjetunionen. Like oppsiktsvekkende er det at han benyttet en standard Mosin-Nagant rifle uten kikkertsikte. Häyhä ble selv truffet i ansiktet av et tilfeldig skudd, men overlevde. Han døde av naturlige årsaker i 2002, 96 år gammel.
  • Ludmila Pavlitsjenko, Sovjetunionen: Major Pavlitsjenko blir regnet som verdens beste kvinnelige skarpskytter med 309 «kills» under andre verdenskrig, derav 36 fiendtlige skarpskyttere. Den 24 år gamle studenten meldte seg frivillig da Tyskland invaderte landet i 1941, og var blant noen få skarpskyttere som overlevde hele krigen.
  • Anonym britisk korporal: Identiteten til sniperen som ifølge britiske The Telegraph skal ha drept 173 taliban-krigere blir holdt hemmelig av hensyn til egen sikkerhet. Mesteparten av det store antallet skriver seg fra en kontingent i 2007. I tillegg til å være den nålevende med høyest score, skal også 90 av «kills»ene ha blitt utført på én og samme dag.
Se mer

De amerikanske soldatene var yndede mål, og flere amerikanere ble drept etter at krigen var over enn under selve slaget mot den forhatte diktatorens regime.

Les også (+): Slik utstyres Norges beste soldater

Første «kill»

Det var under disse omstendighetene at Chris Kyle i 2003 gjorde sitt første av fire opphold i Irak.

Han var på det tidspunktet ikke utdannet som skarpskytter. Men han fikk ganske snart testet ut sine ferdigheter. I mars 2003 noterte han seg for sitt første «kill».

Kyle var utplassert i området rundt byen Nasirija langt sør i Irak. I sin selvbiografi «American Sniper» skriver han:

«Vi lå på taket av en forfallen bygning i utkanten av en by som marineinfanteristene skulle gjennom. De er på vei, sa troppssjefen. Hold utkikk. Jeg så gjennom kikkertsiktet. De eneste som beveget seg, var en kvinne og kanskje et barn eller to i nærheten.

Ti marineinfanterister hoppet ut av kjøretøyene og samlet seg for å patruljere til fots. Da ser jeg kvinnen ta noe frem fra klærne og rykket i det. Hun hadde en avsikret granat. Det er noe gult, sa jeg til troppssjefen.

Hun har en granat, roper han. Det er en kinesisk granat. Skyt!

Men, prøver jeg.

Skyt!

Infanteristene var på vei bortover mot kvinnen. Jeg trykket på avtrekkerne, kjente rekylen og kula som skjøt ut.

Granaten falt i bakken. Jeg skjøt igjen idet granaten gikk av.

Det var første gang jeg hadde drept noen med skarpskyttergevær. Og første – og eneste – gang i Irak at jeg drepte en fiende som ikke var mann.»

<b>KOMPISER:</b> Chris Kyle og kompisen Chad Littlefield ble drept av den mentalt ustabile eks-soldaten Eddie Ray Routh.
KOMPISER: Chris Kyle og kompisen Chad Littlefield ble drept av den mentalt ustabile eks-soldaten Eddie Ray Routh. Foto: Privat

Kyle ble snart lagt i trening for å utvikle sine ferdigheter som skarpskytter. Sakte, men sikkert fikk han renommé som en fantastisk skytter. Og ryktet spredte seg.

For Kyle, som etter sitt første offer følte litt på samvittigheten, ble det etter hvert ren rutine.

Han så ikke lenger på dem han drepte som ofre. De var kun mål.

Les også: Norges glemte oppfinnerkonge: Solgte håndgranater til paven

Legenden

  • En skarpskytter i spesialavdelingen
  • Joint Task Force 2, en del av den canadiske hæren, skal i mai 2017 ha drept en IS-opprører fra 3540 meters hold i Irak.
  • Det er bekreftet fra flere hold. Den ikke navngitte skytteren skal ha benyttet en McMilian Tac-50 rifle
  • Craig Harrison fra den britiske hæren «tok ut» to talibanske maskingeværskyttere i Afghanistan i 2009 fra 2475 meters hold. Våpenet var en AWM skarpskytterrifle.
  • Under Vietnamkrigen i 1967, skjøt Carlos Hatchcock en fiende på 2250 meters hold. Han brukte et M2 maskingevær.
  • En ikke navngitt norsk soldat hadde i november 2007 et bekreftet treff på 1380 meters hold i Afghanistan med en Barrett M82A1-rifle.
Se mer

Kyle innrømmer i sin bok at han elsket det han gjorde. Hver gang han var hjemme hos familien i Texas, følte han aldri at det var vanskelig å reise tilbake til krigen.

Det var en slags besettelse, og han følte sterk trang til å hjelpe og beskytte sine medsoldater.

Blant sine medsoldater fikk Kyle snart tilnavnet «The Legend». Etter operasjonene i Ramadi, som utviklet seg til en åtte måneder lang regelrett gatekamp i 2006, ble Kyle et navn som også motstanderne var blitt oppmerksom på.

De visste neppe hva han het, men han fikk raskt tilnavnet «Djevelen i Ramadi». Opprørerne satte en pris på hodet hans – ryktene sa $80 000. Det var også tidlig i denne fasen at han kunne notere seg for «kill» nr 100.

Satte sine spor

Tre ganger ble Kyle skadet, men aldri livstruende. Han var involvert i en lang rekke operasjoner rundt omkring i Irak og de kunne holde det gående i ukevis av gangen.

Til slutt satte det sine spor i ham.

«Jeg var fysisk medtatt etter fire runder i Irak. Fire lange utplasseringsperioder hadde satt sine spor. Jeg hadde vondt i ryggen, hørselen var dårlig. Det kimet i ørene. Jeg hadde skader i nakken, det knakk i ribbeina.

Fingrene og knoklene hadde vært brukket. Jeg hadde flekker i synsfeltet og nedsatt syn på høyre øye. Jeg hadde flere titalls dype sår og smerter og verk i hele kroppen.

Jo mer jeg prøvde å slappe av, desto verre ble det. Jeg klarte verken å spise eller sove. Til slutt oppsøkte jeg hjelp og ba legene ta en sjekk. De kastet et blikk på meg og spurte om jeg trengte medisiner. Ikke egentlig svarte jeg. Men jeg tok dem.»

<b>RIFLE: </b>Kanadiske skarpskyttere står bak fire av de lengste bekreftede treffene. De benyttet alle en McMillan Tac-50-rifle
RIFLE: Kanadiske skarpskyttere står bak fire av de lengste bekreftede treffene. De benyttet alle en McMillan Tac-50-rifle Foto: US Navy

Instruktøren

Kyle reiste hjem. Hjem til Texas. Til kone og barn. Han hadde offisielt drept 160 mennesker. Han hadde selv fylt ut rapportene, og det var vedlagt bevis både fra ham selv og medsoldater. For å få godkjent et «kill», må det utførlige rapporter til.

Vel hjemme ble han sjefsinstruktør for «Naval Special Warfare Sniper and Counter-Sniper»-team, og han skrev skarpskyttermanual for Navy SEAL. Han forlot US Navy i 2009.

Chris Kyle hadde følt krigens redsler og lidelser på nært hold over en lang periode. Han opplevde at mange reiste hjem med skader – ikke bare fysiske, men også mentale.

Kyle ble dermed en av grunnleggerne av FITCO Cares, en organisasjon som besørger treningsutstyr og hjelpemidler for hjemmebruk til veteraner som sliter med fysiske og emosjonelle skader.

Les også (+): Første verdenskrig slik du aldri har sett den før

Kranglet med Jesse Ventura

I 2012 skrev han så selvbiografien «American Sniper», som ble en bestselger og senere en film basert på boken. Filmen, med Clint Eastwood som regissør, ble en stor suksess og fikk blant annet seks Oscar-nominasjoner.

Men Kyle fikk også problemer.

Blant annet ble eks-guvernør i Minnesota, Jesse Ventura, forbannet da han så seg selv omtalt i boken på en mindre flatterende måte.

Kyle skriver at han slo ned Ventura på en bar etter at Ventura angivelig skal ha uttalt seg fornærmende og svært kritisk om Navy SEALs. Ventura gikk rettens vei og i første instans ble han tilkjent 1,8 millioner dollar som oppreisning for ødeleggende omtale av hans person.

Dommen ble anket, og senere ble det oppnådd et forlik utenfor rettsapparatet.

Deprimert

I den første tiden etter at Kyle kom hjem fra Irak for siste gang slet han med depresjoner. Han innrømmer i boken sin at det ble «mye alkohol».

Men etter hvert fikk han orden på seg selv og familielivet.

<b>TATT:</b> Eddie Ray Routh ble pågrepet kort tid etter drapene. Forsvareren argumenterte med at Routh var sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Psykologen Randall Price mente Routh lot som han var schizofren, men at han egentlig var paranoid som følge av rusmisbruk.
TATT: Eddie Ray Routh ble pågrepet kort tid etter drapene. Forsvareren argumenterte med at Routh var sinnssyk i gjerningsøyeblikket. Psykologen Randall Price mente Routh lot som han var schizofren, men at han egentlig var paranoid som følge av rusmisbruk. Foto: Getty Images

Han begynte i økende grad å hjelpe andre som slet med livene sine etter å ha vært ute i aktiv krigstjeneste for USA.

En måte å hjelpe var å ta dem med på skytebanen. Det skal ha fungert bra som en velkjent arena for soldater - et sted hvor det var lettere og mer naturlig å få tillit.

Reagerte på oppførselen

En dag i februar 2013 ble Kyle oppsøkt av en dame som bodde i nabolaget.

Hun hadde hørt om hvordan han tok seg av veteraner.

Hun ba om hjelp til sønnen. Eddie Ray Routh, som led av posttraumatisk stress etter å ha tjenestegjort for US Marines i Irak i 2007.

<b>DØMT:</b> En langt tyngre utgave av Eddie Ray Routh ble dømt til fengsel på livstid i 2015. «Du tok livet av to helter, menn som forsøkte å være din venn. Du er en skam for Amerika, uttalte Jerry Richardson, Chads stebror under rettssaken, til Routh som bare stirret stivt fremfor seg.
DØMT: En langt tyngre utgave av Eddie Ray Routh ble dømt til fengsel på livstid i 2015. «Du tok livet av to helter, menn som forsøkte å være din venn. Du er en skam for Amerika, uttalte Jerry Richardson, Chads stebror under rettssaken, til Routh som bare stirret stivt fremfor seg. Foto: Getty Images

Om ettermiddagen den 2. februar kom Kyle og kompisen hans Chad Littlefield for å hente Routh. De tok ham med til skytebanen.

Kyle skal ha reagert på oppførselen til Routh. På vei til skytebanen sendte Kyle en tekstmelding til Littlefield hvor han skrev: «Fyren er splitter pine gal». Littlefield skrev tilbake: «Han sitter rett bak meg. Watch my six», som er en militær slang for dekk ryggen min.

Vel fremme ved skytebanen til Rough Creek Lodge retter plutselig Routh pistolen ikke mot blinken, men mot mennene som skulle hjelpe ham.

Littlefield ble skutt først.

Begge var bevæpnet, men rakk aldri å forsvare seg. Da de ble funnet, var sikringen på pistolene deres fortsatt på.

Etterpå uttalte Routh: «De tok meg til skytebanen, men jeg satt der i baksetet og de snakket ikke til meg. Derfor skjøt jeg dem. Jeg er helt sikker på at de har tilgitt meg.»

Amerikas dødeligste skarp­skytter, som hadde overlevd fire kontingenter som Navy SEALog skarpskytter i Irak, ble drept noen mil fra sitt hjem, av en av sine egne som han skulle hjelpe.

Les også (+): Monsterbunkeren som skjulte Hitlers terrorvåpen

Denne saken ble første gang publisert 12/04 2020, og sist oppdatert 15/07 2020.

Les også