Slik er Forsvarets internasjonale spesialister utstyrt

Væpnet til tennene: Slik utstyres Norges beste soldater

De norske spesialstyrkene i Irak har utstyr for over 200.000 kroner på kroppen.

Pluss ikon
<b>FIENDER UTE OG INNE:</b> Norske spesialsoldater i Irak er utstyrt for å møte en fiende som opererer på hjemmebane. 
FIENDER UTE OG INNE: Norske spesialsoldater i Irak er utstyrt for å møte en fiende som opererer på hjemmebane.  Foto: Erik Hattrem
Sist oppdatert

Fienden er på hjemmebane. Og han bruker ekstreme metoder for å ramme deg så hardt som mulig.

Da bør du være personlig utstyrt som de norske spesialstyrkene i Irak – for om lag 220 000 kroner – og vite hvordan du bruker det.

Selv her inne på Ain al-asad-basen er det nok av dem som vil gjøre oss skikkelig vondt om de får sjansen til det, vær du sikker.

Sjefssersjant i den norske styrken i Irak, Kim Aastrøm, er én av 70 nordmenn som deltar i Operation Inherent Resolve i Irak. Deres oppdrag er å utdanne og trene sikkerhetsstyrkene i Iraks 7. divisjon.

I tillegg skal nordmennene også ivareta sin egen sikkerhet i møte med en mengde farer.

Da ligger det i sakens natur at Kim Aastrøm tenker på at områdets største trussel, IS, eller noen tilknyttet andre terrororganisasjoner kan ha sine folk innenfor basens ytre sikringer. Kanskje er de her under dekke av å for eksempel være lokalt sivilt ansatte.

På utsiden av basens område, er det ingen tvil: Der er fienden overalt. Og det er den fienden de norske styrkene må kunne beskytte seg mot til enhver tid.

<b>SPESIAL ER STANDARD:</b> Slik er en kampklar spesialist fra NORTU V Irak utrustet:
SPESIAL ER STANDARD: Slik er en kampklar spesialist fra NORTU V Irak utrustet: Foto: Foto/grafikk: Erik Hattrem

Spesialstyrke-utstyr

− Utstyret de norske som er i Irak har, er «state of the art». Utstyr som er på spesialstyrke-nivå i andre land er regulært utstyr her nede, forteller generalmajor Eirik Johan Kristoffersen, sjef for den norske Hæren og tidligere sjef for Forsvaret Spesialkommando (FSK).

Før han ble sjef for FSK var han i en årrekke spesialjeger ved kommandoen og har dyp innsikt
i utstyr og hvordan man vurderer kvaliteten på utstyret.

Vi Menn fikk møte en spesialsoldat for å se nærmere på den personlige soldatutrustningen. Hjemme i Norge hører spesial­isten inn under Panserbataljonens kavaleriskadron. Her i Irak er han skytter på det pansrede patrulje-kjøretøyet Dingo.

UTSTYRSLISTEN

* Barret MRAD skarpskytter-rifle kaliber .338 Laupa Magnum. Veil. pris 48 200,- nok

* HK416 Angrepsrifle kaliber 5,56x45mm veil. pris 16 800,-. Magasiner veil. Pris 2500,- (x6)

* CompM4 Reflex Sight. Rødpunktsikte fra svenske Aimpoint. En rød prikk ses der kula vil treffe, en prikk som kun ses inne i siktet. Veil. pris 1950,-

* AN/PEQ-16A Laser- og IR-peker. Et våpen med infrarødt lys kan lyse opp store områder uten å avsløre den som lyser. Veil. pris 18 720,-

* Nærforsvarspistol P80 (Glock G17 Generasjon 5) som bæres hele tiden under oppholdet i Irak. Produsert av Glock og har kaliber 9mm. Veil. pris 8650,-

* Nattoptikk sAN/PVS-14 Gen 3 fra L3Harris som forsterker det eksisterende lyset opp til 100 000 ganger. Ser også infrarødt lys. Er egentlig to mono-­kikkerter satt sammen til et brillepar. Veil. pris 50500,-

* Hjelm fra Ops-Core og øreklokker med aktive Peltor hørselsvern og samband gjør at det kan kommuniseres effektivt selv i situasjoner med mye støy. Veil. pris hjelm 11 950,- Hørselvern 6 250,-

* Vernebriller som effektivt beskytter mot fragmenter som kan skade øyne. Veil. pris 322,-

* Harris RF 7800S Personlig feltradio med USB-interface og GPS posisjonering. 256 bit fast kryptering. Push to talk-knapp. Selve radioen og antennen ser du rett nedenfor knappen, i armhulen. Veil. pris anslagsvis 30 000,-

* Skuddsikker vest type M07. Vesten kan tilpasses etter beskyttelsesnivå og arbeidsoppgaver. Må man være tungt utstyrt, eller kjapp og smidig, kan den enkelt bygges om etter behov. Veil. pris 2900,-

* Stridshansker fra Mechanix. Hansker er noe som ofte blir kjøpt selv ut ifra personlig behov og smak. Veil. pris 250,-

* Salomon sko/støvler, private for å tilfredsstille
behov og personlig smak. Veil. pris 1900,-

* Kamputrustning med innebygget beskyttelse for knær. Laget for å tåle ekstrem røff behandling, av merket Crye Precision. Ofte kjøpt selv ut ifra personlige preferanser. Veil. pris 5950,-

Samlet veiledende pris omlag 220 000,-

− Sekundært er jeg også skarpskytter, sier spesialisten som ikke ønsker at vi identifiserer ham med navn.

<b>KORTHOLDS­VÅPEN:</b> Bæres alltid under opphold i Irak.
KORTHOLDS­VÅPEN: Bæres alltid under opphold i Irak. Foto: Erik Hattrem
<b>MELLOM­DISTANSE:</b> Angreps­rifla fra Heckler &amp; Kock er standard­våpen på mellom­distanse
MELLOM­DISTANSE: Angreps­rifla fra Heckler & Kock er standard­våpen på mellom­distanse Foto: Erik Hattrem

Væpnet til tennene

Her forteller han selv hvordan han er utstyrt fra topp til tå:

− På ryggen har jeg skarpskytter-rifla i et hylster, det er en Barrett MRAD kaliber .338 Laupa Magnum.

På hodet bærer han en hjelm kjent under betegnelsen OPS-CORE. Hjelmen er noe ganske annet enn stålhjelmen mange av oss kjenner fra førstegangstjenesten: Den er laget av carbonkompositt, polyetylen og varmebestandige syntetiske fibre. Og på hjelmen er det montert lysforsterkende nattoptikk.

− Ut over det har jeg IR-lightstick (infrarød lyskilde) så andre enheter kan se meg i mørket med nattoptikk, sier han.

<b>LYST SOM OM NATTEN:</b> Nattbriller og Infrarødt lys gjør at de norske spesial­soldatene er godt skodd for å kjempe i mørket om nødvendig. 
LYST SOM OM NATTEN: Nattbriller og Infrarødt lys gjør at de norske spesial­soldatene er godt skodd for å kjempe i mørket om nødvendig. 
Foto: Erik Hattrem

Kontaktsøkende

Det er ikke nok for soldatene å bare se hverandre, man må hele tiden kunne kommunisere for å operere optimalt. Derfor er samband viktig.

− Til det har jeg en personlig feltradio, forkortet til PFR. Hver enkelt soldat har en egen. Rekkevidden er en del kilometer under gitte forhold.

Hjelmen er utstyrt med hørselvern som sikrer at sambandet fungerer best mulig selv i svært støyende omgivelser.

På overkroppen bærer han noe som heter stridsvest. Den har lommer og innhold tilpasset hvilke oppgaver soldaten har i sin tjenestestilling.

− I min vest har jeg som regel seks magasiner til angrepsrifla mi og egen Camelback med vann. Som regel har jeg granater og flashbang montert på vesten. Og i en egen lomme har jeg skrivesaker og beregnings­tabeller.

Også buksebeltet har lett, men nødvendig utstyr påmontert:

− På beltet har jeg førstehjelpsutstyr samt en tourniquet til selvberging eller om andre behøver førstehjelp. På hoften har jeg sekundærvåpenet, en Glock P80 pistol og to ekstra magasiner. Det hender jeg plasserer en kniv der, flere granater og flashbangs.

Foto: Erik Hattrem

Tre skarpladde våpen

Våpenet spesialisten på bildet holder, er laget av tyske Heckler & Koch.

Det er nok av dem som vil gjøre oss vondt.

− Angrepsrifla jeg har, er en HK416 kaliber 5,56 x 45mm med eget lasersikte til å belyse mål både dag og natt. Jeg har også et standard Aimpoint rødpunktsikte, forteller spesialisten som oppsummerer våpenkapasiteten sin slik:

− Jeg har tre forskjellige våpen til tre forskjellige distanser.

Stridsbekledningen han bruker, er fra Crye Precision og er laget i et ganske røft materiale som tåler å bli herjet med. Den har han kjøpt selv, og den er tillatt tatt i bruk av Forsvaret.

− Også skoene er mine egne, forteller han.

Det er vanlig å kjøpe slike ting som sko og underbekledning for at det skal bli optimalt for brukeren under oppdrag.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 08 2020

Denne saken ble første gang publisert 28/02 2020, og sist oppdatert 28/02 2020.

Les også