- Han fikk sjansen jeg aldri fikk

Og nå har Josef Fares gitt faren Jan sin egen film, «Fatter'n».

Foto: Poppe, Cornelius (Scanpix)
Publisert

(SIDE2:) Tilhengere av Josef Fares' filmer har stiftet bekjentskap med hans far, Jan, for lenge siden. Først oppviste han en helt egen måte å dytte folk bort med magen på i «Jalla! Jalla!», så dukket han opp på landsbygda i «Kopps!» og deretter i «Leo».

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Fars tilstedeværelse
Nå har han altså fått sin egen film, «Fatter'n».

- Jeg synes han er en bra skuespiller, og han har en helt egen tilstedeværelse, sier Josef Fares til Side2

- Jeg har jo et spesielt ansikt. Når folk ser meg, ler de med en gang. Og se på oss, gestikulerer Jan Fares skrattende. Familielikheten er helt klart til stede. Og humoren.

- Ler du, får du mange flere år i livet. Og synes du livet er fint, så blir du heller ikke så mye syk, mener pappa Fares.

Da nå 33 år gamle Josef var 10 år gammel, tok faren og moren han og etter hvert fem søsken med til Sverige. Tross at storebroren Fares Fares er skuespiller, mener Josef at de ikke var en spesiell filmivrig familie. Men far, som opprinnelig var baker, brukte sin ungdomstid på kino.

En ny sjanse
- Jeg giftet meg da jeg var 18. Min kone var 16. Vi jobbet masse. Etter jobb gikk vi på kino, gjerne seks ganger i uken. Jeg liker actionfilm, tøff, ikke noe humor. Jeg har sagt til Josef at jeg er klar om han skal lage actionfilm. Gjerne mafia, skratter far.

Men som så blir alvorlig og sier at han aldri ville hatt sjanse til å bli skuespiller i Libanon da han var ung. Så kom krigen og så flyttet de til Sverige.

- Mine barn fikk den sjansen, og nå har også sjansen blitt min, sier han.

Far og sønn-forholdet er helt klart et tema for «Fatter'n». Den handler om enkemannen Aziz, hvis sønn Sami (Hamadi Khemiri) og kona Nina (Nina Zanjani) er hans store holdepunkt. Foruten sykkelverkstedet han jobber på, drevet av Jörgen (Torkel Petterson).

Aziz tilbringer kanskje litt for mye tid hos Sami, som etter hvert lurer på om det ikke er på tide at hans far finner seg en ny dame. Samtidig lyver han for faren, fordi han og kona ikke kan få egne barn, noe han tror den vordende bestefar vil ta veldig tungt. Derfor later det unge paret som de er gravide, mens de venter på sitt adoptivbarn.

SE VIDEO AV DEN VORDENDE BESTEFAR

video_embed(13021,1);

Å bli avslørt som mann
Og det står heller ikke så bra til med Jörgen som ikke er den tøffingen han tror kona hans vil ha.

- For meg handler filmen selvfølgelig om far og sønn, men kanskje like mye om menn og hvor redd de er for å bli avslørt, sier Josef Fares.

- Sami for eksempel, er jo redd for ikke å kunne si at de skal adoptere. Han bygger seg opp sin egen redsel som kanskje ikke har bunn i virkeligheten, sier Josef.

Foto: Peter Widing, Memfis/SMN

- Kvinner vil jo gjerne ha menn som er ambisiøse, selvsikre, trygge og humoristiske. Og det er jo fire, ikke akkurat, små egenskaper. Jeg føler meg ganske selvsikker, men jeg kjenner en del menn som er ganske stresset. Nå er ikke «Fatter'n» en slik type film, og det synes jeg er viktig å si, men vi tar kanskje ikke det mannlige helt på alvor i dag, sier Josef Fares.

Brede komedier med klangbunn
Josef Fares' komedier kjennetegnes at de er brede, noen vil si lette og underholdende, men de har alltid en mer alvorlig klangbunn. Regissøren beretter om kulturelle forskjeller, generasjonsgap og sorg uten at du trenger å pløye dypt, men som tilskuer føler du likevel at temaene ligger der.

- Det har nok noe med min egen bakgrunn å gjøre, sier han.

Og selv om Josef «farsa» er ganske lik «Fatter'n», er det en god del arbeid som ligger bak rolletolkningen.

- Han er vel 70 prosent ganske lik meg. Men når vi jobber, så er vi ikke først og fremst far og sønn. Josef er dyktig, han gjør en god jobb. Men vi er på jobb. Når kameraene slås av, så kan vi le og prate, sier far.

SE TRAILEREN TIL FATTER'N

video_embed(13018,1);
Foto: Peter Widing, SMN

Denne saken ble første gang publisert 16/03 2010.

Les også