Bli gravid

Kvinners egg «velger bort» visse menn

Trodde du at du hadde møtt din perfekte match? Vel, eggene dine kan være av en helt annen oppfatning.

UTVELGELSE: Uvelgelsen av hvem man ønsker å reprodusere med skjer ikke bare før sex-akten. Etter samleie er nemlig kvinners egg selektive i forhold til hvilke sædceller de ønsker å bli befruktet av.
UTVELGELSE: Uvelgelsen av hvem man ønsker å reprodusere med skjer ikke bare før sex-akten. Etter samleie er nemlig kvinners egg selektive i forhold til hvilke sædceller de ønsker å bli befruktet av. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

En ny undersøkelse gjennomført av svenske og britiske forskere har forsøkt å finne ut om kvinnelige egg diskrimerer visse typer mannlig sæd.

Deltagerne i undersøkelsen er par som gikk til behandling på infertilitetsklinikker, skriver Forskning.no

Resultatene av undersøkelsen går langt i å antyde at kvinners egg faktisk foretrekker visse typer spermier.

– Vi forventet å se en "partner- effekt", men i halvparten av tilfellene vi undersøkte tiltrakk eggene seg flere spermier fra andre menn enn kvinnens faktiske partner, sier forsker John Fitzpatrick ved Stockholms Universitet til CNN.

– Den mest sannsynlige forklaringen på dette er at kjemiske signaler sendt ut fra kvinnens egg gjør det mulig for eggene å velge ut mannlige spermier som er mer genetisk kompatible, legger han til.

Ufrivillig seleksjon

Det er altså ikke bare på Tinder kvinner sveiper høyre eller venstre når de velger ut en potensiell partner. Seleksjonen går helt ned på egg-nivå.

For mens man lenge har vært klar over at kvinner med eggløsning oftere trekkes mot mer selvsikre, maskuline menn, og at menn kan lukte seg til når en kvinne har eggløsning, viser det seg at utvelgelsen som foregår før man havner i sengen fortsetter også etter at sex-akten er over.

TILTREKNING: Under eggløsning trekkes kvinner oftere til mer maskuline og selvsikre menn.
TILTREKNING: Under eggløsning trekkes kvinner oftere til mer maskuline og selvsikre menn. Foto: Getty Images

– Eggcellene slipper ut kjemoattraktanter, som danner en slags "brødsmulesti". Dette kan hjelpe sædcellene å finne ubefruktede egg, sier Fitzpatrick videre i en pressemelding om resultatet av forskningsundersøkelsen.

Det de ikke visste før studien, var at væsken, altså kjemoattraktantene, påvirker spermier på forskjellig måte, forteller Fitzpatrick til CNN.

– Det tyder på at denne væsken gir kvinner en ekstra sjanse, lenge etter hun har valgt sin partner, til å påvirke antallet sædceller som kommer mot egget.

Les også: Stort utstyr og mye penger, nei takk!

Sædcellene "tar alt"

I pressemeldingen oppgis det også at i motsetning til hva man tidligere har trodd, så er det altså ikke sædcellene som velger. Det gir i følge forskerne også liten mening, da de ikke har noen fordel av å være kresne.

Resultatene i undersøkelsen viser at mennenes spermier gjerne befrukter så mange egg de kan, kvinnenes egg derimot, selekterer bort de som ikke er en optimal match.

Les også: Her koster det skjorta å ha sex

Kvinnen den aktive

Mens mange tradisjonelt har tenkt på mannen som jegeren, den som velger ut en kvinne basert på mål, former og helse, så er det kanskje slik at det er kvinnen som sitter på makten når det kommer til det å bringe avkom videre?

MORSOMT: Trine . Haugen ved Oslo Met syns den nye undersøkelsen er interessant.
MORSOMT: Trine . Haugen ved Oslo Met syns den nye undersøkelsen er interessant. Foto: OsloMet

– Det er muligens en litt dramatisk måte å si det på, men hvis det er slik at egget har noe å si for hvilken spermie som til slutt får lov til å fertilisere det, så ligger det makt i det ja, sier Trine B. Haugen, professor ved OsloMet og leder for forskningsgruppen Reproduktiv helse hos menn.

Førstemann i mål

– Spermien har én jobb, det er å komme seg frem til egget og befrukte det. Også det skjer det endel ting med spermien underveis som er viktig for å komme frem.

– Spermiene er veldig målrettet i jakten, og det har lenge vært antatt at det er noen stoffer som skilles ut fra omgivelsene rundt egget tiltrekker seg spermiene. Det er jo en brysom og møysommelig vei de skal gå, og flere barrierer. Mye av det som skjer, er egenskaper ved spermiene selv, men vi forskere har lurt på hvilke signaler som hjelper spermiene å finne frem, sier Haugen videre.

Ifølge den nye studien inneholder væsken som egget omgir seg med, signaler som gjør at noen spermier tiltrekkes mer enn andre. Om sædcellene egget "kaller på" er fra kjæresten eller en annen partner, spiller ingen rolle i utvelgelsesprosessen.

– Det har neppe så stor praktisk betydning at kvinnens egg signaliserer sterkere til visse spermier, sier Haugen.

– Selv om det ikke nødvendigvis er partnerens spermier som blir foretrukket, er det vanligvis likevel ikke slik at egget har spermier fra ulike menn å velge mellom når kvinnen er i et forhold.

Hvorfor blir noe sperm valgt bort?

– Hvorfor noen spermier blir foretrukket har undersøkelsen ingen god forklaring på.

– Når kvinner først tiltrekkes av en ny partner spiller jo hodet også inn. Kanskje søker man økonomisk trygghet eller en mann med god helse. Det er en hel rekke ting som gjør seg gjeldene, fordi vi ikke kun er styrt av våre primitive instinkter, men er intellektuelle vesener. Det kan man ikke beskylde eggcellen for.

– Men det er sjelden det er dårlige egenskaper eller valg som skal drive oss fremover i den biologiske utviklingen, legger hun til.

Uansett om både mannen og kvinnen i forholdet er fertile hver for seg, er det kombinasjonen av de to som skal fungere.

– Det er kommunikasjonen mellom egget og spermien som bør være bra. I studien er det samarbeidet mellom spermien og eggene som blir studert, avslutter Haugen.

Denne saken ble første gang publisert 24/06 2020, og sist oppdatert 24/06 2020.

Les også