seksualopplysning

Kan du kvinners ord for å onanere?

Nei, det er ikke runke – og alle bør kjenne til det.

NYORD: Både ungdom og voksne må kjenne til dette ordet for kvinnelig nytelse, mener spesialist i sexologisk rådgivning.
NYORD: Både ungdom og voksne må kjenne til dette ordet for kvinnelig nytelse, mener spesialist i sexologisk rådgivning. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

I en samtale med spesialist i sexologisk rådgivning Tone Bjørnson Aanderaa ved Helsestasjon for kjønn og seksualitet i Oslo, blir vi oppmerksomme på et «nytt» ord.

– Når det kommer til å berøre kjønnsorganet og onanere, så synes jeg det er trist at det er ett ord for onanering som alle i samfunnet kjenner til og det er å runke, men betyr det at de med klitoris ikke onanerer da? Derfor er jeg glad i å bruke ordet klitre og snakke om å runke og klitre, sier hun, og mener det er viktig å spre ordet, så alle kjønn kan onanere.

– Det er ikke jeg som har funnet på ordet, det er RFSU i Sverige som har lansert det først. Men jeg bruker det masse når jeg har undervisning. Både ungdom og voksne må kjenne til å klitre, sier Bjørnson Aanderaa.

Har du hørt om ordet 'klitre'?

For det bør være like normalt å si klitre som runke, sier Bjørnson Aanderaa.

Hun opplever at vi fortsatt har en lang vei å gå i forhold til lærebøker og få inn mer om klitoris, fordi når hun etter undervisning spør hva ungdommer lærte, så sier 80 % klitoris for det visste de lite om. Og da har hun snakket om runking (penis) og klitring (klitoris).

Løfter opp klitoris som seksuelt nytelsesorgan

Seksualopplyser Pelle Ullholm i RFSU Sverige synes det er veldig gøy å høre at ordet klitre finnes i et av deres naboland.

– Det visste jeg ikke. Så det var en nyhet for meg og for oss. Men det er gøy å høre! Det er et bra ord, sier han.

Han forteller at RFSU i Sverige har lang tradisjon for å sette nye ord der de savner ord (f.eks. snopp/snippa, slidkrans, på norsk: skjedekrans, i stedet for jomfruhinne). Dette fordi de tror på språkets kraft og betydning, at det finnes et eget ord på det man snakker om.

Når det gjelder klitoris, så kobler vi det også til vår klitoriskampanje. Som det fremgår i en video vi har laget: kunnskapen om klitoris har fantes, men har forsvunnet. Det er historisk interessant at man kan begrave kunnskap. Iblant tenker man at har den fantes, så finnes den der, men kulturen har samtidig påvirket hvilke ord man bruker og det gjelder også ord på egne kroppsorganer, sier Ullholm.

Ordet klitre er bra fordi det setter ord på klitoris som et viktig seksuelt og nytelsesfokusert organ hvis eneste funksjon er å skape nytelse, så man har det deilig når man har sex, sier Ullholm.

Han får støtte av Bjørnson Aanderaa:

Jeg tror det er noe med å sette de av oss med klitoris på kartet ved å ta i bruk ordet klitre, vi gjør seksualiteten mer skamløs. Bruke et ord som tydelig handler om klitoris. Den har jeg ikke hørt om? Nei, da må vi snakke om den, sier hun.

Les også(+): «Bakfra-sex» stimulerer klitoris

Sex med en som har klitoris

SEKSUALOPPLYSER: Pelle Ullholm
SEKSUALOPPLYSER: Pelle Ullholm Foto: Nadja Hallström

– Og tanken er den at når man har sex med noen som har en klitoris, så vet man mer og kanskje endrer sine forestillinger om hva som er bra og riktig sex med en som har klitoris. At det kan bli mer kjærtegnende sex og mer oralsex som et supplement til penetrativ eller omsluttet sex, ettersom vi vet at 8 av 10 kvinner opplever at de behøver klitorisstimuli for å få orgasme, sier Ullholm.

RFSU Sverige håper at de med ordet klitre og klitotoriskampanjen hjelper de som har sex med personer som har en klitoris.

– Jeg tror for eksempel ikke menn gjør det av onde, men jeg tror det er en ukunnskap og en opplevd forventning av at det er en viss praksis som er rett og at man tror at hvis man liker det selv og det er deilig, så er det en opplevelse at det er bedre, mens sannheten er at det er tvert om. Andre seksuelle praksiser er ønsket og man må kunne verbalisere og sette ord på det, sier han.

– Vi snakker ikke om en annenrangs orgasme, som Freud ville sagt på begynnelsen av 1900-tallet. Jeg tror vi fortsatt lever med den forestillingen iblant. Vi prater fortsatt ganske lite om klitoris og på en måte som kanskje ikke bryter normer, men forsterker normer iblant. At vi prater innenfor normen og ikke utenfor normen, sier han.

VIDEO: Sextips - Klitoris nästan lika stor som en penis

La oss snakke om 'klitring' og onani!

Han får støtte av Bjørnson Aanderaa, som forteller at når hun underviser om seksualitet, så er hun opptatt av å si noe om seksualitetens historie.

SEXOLOGISK RÅDGIVER: Tone Bjørnson Aanderaa
SEXOLOGISK RÅDGIVER: Tone Bjørnson Aanderaa Foto: Nanna Sundt

Jeg tenker at det er viktig når vi skal snakke om klitring og onani, at vi vet hva er det vi har med oss fra før og har vært opptatt av, sier hun, og gir oss en rask reise gjennom seksualitetens historie.

Hvis vi starter i antikken, så var seksualiteten noe vakkert som ble fremmet og ikke skjult. Man så på kvinner og menn som ett og samme kjønn. Dessverre var kvinnen en ufullstendig del av mannen, men fordelen med ettkjønnsmodellen var at menn og kvinner hadde like stor rett til å nyte sin seksualitet.

– Frem til 1740, så var seksualiteten veldig lite skambelagt, det var vakkert og naturlig å være seksuell. Også trodde man en annen fantastisk ting og det var jo at kvinnen måtte få en orgasme for å bli gravid. Og det var enda større sjanse hvis mannen kom samtidig! Det hadde jo vært en kunnskap fin å ha med seg i 2021, sier Bjørnson Aanderaa.

– Fra midten av 1700-tallet og 100 år frem i tid, så skjer det noe som preger klitringen og kvinners forhold til eget kjønnsorgan og det er at kvinner blir avseksualisert, sier hun.

Historie

Mange har vært stolte ”oppdagere” av klitoris – både vitenskapsmenn og privatpersoner. Klitoris synes lenge å ha vært kvinnens selvsagte og overordnede sexorgan, men en gang på 1800-tallet forsvant klitorisfokuset til fordel for skjeden. Seksualitet forbandt man mer og mer med å lage barn og klitoris forsvant fra det seksuelle kartet.

Men i 1905 ble klitoris offisielt ”gjenoppdaget” av Sigmund Freud. Han satte atter fokus på kvinnens orgasme, men mente at det fantes to typer orgasme: klitorisorgasme og skjedeorgasme. Skjedeorgasmen, mente han, var den ”modne” og etterstrebbare orgasmen.

Kilde: Heftet "Praktika för klitorissex", en guide til ulike former for sex der klitoris står i fokus

Ettkjønnsmodellen blir erstattet av to kjønn, og plutselig er det bare mannen som har en seksualitet. Dette fører til at kvinners seksualitet forsvinner fra faglitteraturen i hundre år.

– Sakte, men sikkert på 1900 tallet har det endret seg, men jeg tror det sitter igjen i generasjoner av kvinner som har tenkt at «de ikke er seksuelle» og ikke skal forholde seg til sitt kjønnsorgan, sier Bjørnson Aanderaa.

Selv om hun er opptatt av å understreke at de med penis strever med både selvtillit og penisstørrelse, så opplever hun som helsesykepleier at de med klitoris ikke kan ta på seg selv, at det er flaut og ekkelt. At man mangler dette rommet til å snakke om sin egen seksualitet.

– Jeg opplever at runkebegrepet er en "saying". Vi vet at man runker. Det er jo interessant i lys av seksualhistorien, sier hun.

Ordet ble stemt fram av RFSU Sveriges medlemmer, da de ønsket å finne et ord som sier tydelig at det handler om onani når man har klitoris og vulva eller vagina.

Les også(+): Gladnyhet for menn som har liten penis

Klitretips for alle med klitoris

Sexologisk rådgiver Tone Bjørnson Aanderaa har laget en kjærlighetstrapp som er kjernen i «Spør først» seksualundervisningsopplegget som hun har utviklet for ungdomsskolen og skal i gang å utvikle til barneskolen.

På trinn 1 finner vi egenseksualiteten.

– Jeg kan ikke som sexolog si: Gjør sånn og så går det. Du må gå på detektivjakt på kroppen din. Du kan stryke andre steder på kroppen før du kommer ned til klitoris og vulva: vi har mye erogene soner som kan trigge opphisselse, så klitoris kan gjøre den jobben den skal. Det er viktig å bli kjent med sin klitoris, uavhengig av kjønn, sier hun og minner om at klitoris og penis ikke er det som bestemmer hvilket kjønn du er.

Ullholm er enig i at det ikke finnes noen fasit.

– Eksakt praksis får man lete seg fram til selv, hva man synes er deiligst. Men man kan minne om at ikke alltid handler om å ta direkte på. Og man kan bruke glidemiddel, hvis det er litt tørt når man begynner før lubrikasjonen har kommet igang. Hvis man synes det er gøy og interessant, kan man lete etter et sexleketøy som har klitoris som fokus, men man har alltids fingrene sine. Du kan likevel godt utforske og få andre opplevelser. Du kan se leketøy som et supplement, sier han.

Når det er sagt, har Ullholm mange gode tips, som vi utfyller med informasjon fra RFSU Sveriges hefte, "Praktika för klitorissex", med deres godkjenning.

Med hender og fingre

Du kan enkelt stimulere klitoris med fingrene. Du kan prøve deg fram på hver side av hodet og skaftet, eller ned mot strengen og urinrørsåpningen. Du kan bruke håndflaten eller hele hånden.

Eller kjærtegne de indre kjønnsleppene, så forhuden føres frem og tilbake over klitoris!

– Tenk på at det finnes en forhud. Ettersom klitoris kan være følsom for direkte berøring kjærtegner mange bare gjennom forhuden, sier Ullholm.

Klitorishodet kan gripes mellom tommel og pekefinger. Du kan klemme og rulle hodet mellom fingrene. Du kan også holde rundt skaftet og føre det opp og ned.

Ettersom man forstår at det er som hodet, tuppen på mannens penis, så kan man "klitre av" eller gjøre runkebevegelser på klitoris om man synes det er deilig, sier Ullholm.

Eller hva med å gå på jakt etter klitorisbena, som responderer på trykk og massasje? Du kan finne bena på to måter: finn klitorishodet og deretter underlivsbenets indre kant like ved siden av. Trykk inn der. Eller finn skjedeåpningen og trykk ut mot sittebena i bekkenet.

Med munnen

Oralsex eller det å ”bli slikket”, å få stimulert kjønnet med munnen, er for mange kvinner den deiligste sexteknikken sammen med en partner.

Sjekk ut slikketipsene fra RFSU Norge.

Vibrasjoner

De fleste kommer enklest og raskest når de stimulerer klitoris med en favoritt vibrator.

I sexdoktor Betty Dodsons verdensberømte orgasmeopplegg, anbefalte hun å starte med å bruke fingrene og mandelolje. Deretter et stort massasjeapparat, wand-vibratoren, men med et stykke tøy mellom i starten.

Gni

Mange kvinner liker å gni hele vulva eller klitoris mot noe eller legger noe i mellom (tøy, plastfolie, lær eller latex).

Med bekkenbunnsmusklene

Det å spenne og slappe av i bekkenbunnsmusklene kan få det til å sitre deilig i klitoris og hele underlivet. Du kan også prøve å presse bekkenbunnen nedover, som når du tisser, mens du stimulerer klitoris.

Sjekk ut Gro Isachsens tips til bekkenbunnstrening.

Annen stimulering samtidig

Mens mange kvinner konsentrer seg om klitoris under sex, liker andre at flere steder stimuleres samtidig. Å massere andre kjønnsdeler kan også indirekte stimulere klitoris.

Stillinger

Sammen med en partner kan ulike stillinger mer eller mindre legge til rette for klitorisstimulering.

Klikk helse har tidligere skrevet om den mest klitorisvennlige stillingen.

Vi har også tidligere skrevet om den mest klitorisvennlige ridestillingen.

Kilde: Heftet "Praktika för klitorissex", en guide til ulike former for sex der klitoris står i fokus, med godkjenning fra RFSU Sverige.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2021, og sist oppdatert 12/11 2021.

Les også