kropp og selvbilde

– Jeg fryser til når vi har sex. Jeg føler at vi går glipp av mye.

Alle fortjener en god seksuell helse, også nettopp deg.

Pluss ikon
KOMPLEKSER: – Jeg er ikke for å slukke lyset, for hvis du skal ha seksuell nærhet, så skal du ha blikkontakt, sier ekspert.
KOMPLEKSER: – Jeg er ikke for å slukke lyset, for hvis du skal ha seksuell nærhet, så skal du ha blikkontakt, sier ekspert. Foto: Getty Images
Sist oppdatert

Et tema som ofte diskuteres i våre fora på klikk.no, er komplekser og andre hemninger i seksuallivet.

En anonym bruker skriver i forumet til Kvinneguiden:

Jeg sliter ekstreeemt med dårlig selvtillit og har uheldigvis prestasjonsangst i tillegg.

Jeg er i et veldig godt forhold og typen min gjør så og si alt i senga for at jeg skal ha det bra. Jeg synes han er veldig flink og føler at jeg ikke presterer halvparten så bra.

Med en gang jeg setter meg oppå eller gjør jobben, fryser jeg til raskt fordi jeg ikke føler meg sexy i den stillingen eller ikke får det til skikkelig.

SELVFØLGELIG får jeg det ikke til når jeg ikke har øvd! Men selv om jeg vet jeg ikke burde skamme meg, så gjør jeg det så utrolig mye. Det ødelegger helt, da jeg går fra kåt til lei meg på noen sekunder. Det tar helt over. Jeg ønsker jo å gjøre litt ekstra også, slik at det ikke bare er han som må gjøre alt.

Har noen av dere opplevd noe slikt? Typen min er jo god som gull og har ikke problemer med dette, men jeg føler at vi går glipp av mye.

Trening gir trygghet (livslang læring)

Selv om det ikke står alder i innlegget, synes spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) Anne Loe Kvalberg at det høres ut som en ung jente.

– Så veldig kort vil jeg bare si til henne: Du er absolutt ikke alene om usikkerhet, noen tør ikke engang å være naken sammen med partneren sin. Vær litt raus med deg selv, ikke krev å være trygg på noe du ikke har erfaring med, sier Loe Kvalberg, som har lang erfaring med ung seksualitet.

Det som er flott med et forhold som fungerer, at du er fornøyd med hva han gjør, det må jo bety at du er god på å gi respons så han skjønner hva han gjør rett.

Trygghet kommer med erfaring, det er en livslang læring! Ikke presse deg til noe du ikke ønsker, men - bare fortsett å prøve på det du synes er spennende, for eksempel å sitte oppå. Om det så bare er litt, så er det også en variasjon, sier hun.

Les også: Stillingen hun vil elske

To ting du kan trene på i øyeblikket

– To ting du kan å trene på når tanker om utseende og egen kropp kommer, sier Loe Kvalberg:

- Prøve å fokusere på nytelse, hvordan det dere gjør kjennes

- Legge merke til hvordan din partner har det/partners respons

Hvordan kropper ser ut betyr mye mindre enn responsen hos partneren!

Loe Kvalberg får støtte av spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) Kristin Evjen, som jobber mye med temaer som å bedre selvfølelsen og bedre forholdet til kroppen sin, både å se på og bli vant til å ta på seg selv.

SEXOLOG: Kristin Evjen
SEXOLOG: Kristin Evjen Foto: Presse

Konkret når det gjelder eksempelet i forumet, så ville jeg kanskje hatt en sexy liten sak for å skjule det jeg er redd for å skjule, så jeg skal slippe å være opptatt av kroppen min, men heller være opptatt av øyeblikket, sier hun.

Du skal ikke se bort i fra at menn synes det er helt greit at vi har på oss ett eller annet pent.

– Men jeg er ikke for å slukke lyset, for hvis du skal ha seksuell nærhet, så skal du ha blikkontakt, sier Evjen, etter å ha lest seg gjennom hele tråden i forumet.

Hun erfarer at mange jenter i dag er veldig selvbevisste og tenker på hvordan de ser ut og hvordan de føler seg, i stedet for å være til stede i øyeblikket.

– Jeg tenker mindre fokus på deg selv og mer fokus på det som skjer, og tildekk det som eventuelt ikke oppleves som okay for å ha fokus på det du holder på med. Enkelt og greit, sier Evjen.

Hun tenker at flere burde jobbet med å bli glad i kroppen sin og at hvis partneren begjærer en, så skal en tørre å kjenne på det som et kompliment i stedet for å dra fram skammen.

Les også: Naturens store samspill: JA til sex i det fri

Tre tips som gjør deg tryggere på sikt

SEXOLOG: Marita k w Andersen
SEXOLOG: Marita k w Andersen Foto: Presse

Spesialist i sexologisk rådgivning, NACS Marita k w Andersen understreker at lyst er et overskuddsfenomen og orgasmesenteret vårt sitter i hjernen, ikke i penis eller vagina. Derfor mister du fort lyst om andre følelser tar for stor plass grunnet stress, frustrasjon eller dårlig selvbilde.

Følelser som i tillegg forsterker skam rundt vår seksualitet og kropp, kan komme i veien for at vi klarer å kjenne på nytelsen av samleie eller onani, eller hemme oss fra å prøve.

– Hjernen vår er kompleks, men også smart. Det betyr at vi kan lære oss å forstå vår egen kropp, og følelsene som hindrer oss i å tørre og vise oss nakne for partneren, orgasmeutfordringer, prestasjonsangst eller andre utfordringer, sier k w Andersen.

Mitt mantra, er at kunnskap er makt. Hvis du kan forstå et fenomen, har du også makt til å endre det, sier hun.

1. Mitt første tips, er å utforske hvorfor og når utfordringen startet. Vokste du opp med et visst skjønnhetsideal du følte du ikke kunne måle deg med, har du tidligere negative erfaringer, hva er det du egentlig frykter osv.

2. Neste tips, er å være proaktiv. Eksempelvis «Nå som jeg har forstått at jeg vokste opp med et urealistisk skjønnhetsideal, hvordan kan jeg akseptere min egen kropp slik den er?». Jo, du kan begynne å følge nye skjønnhetsidealer. Følg «thevulvagallery» på instagram, og andre som viser en usminket og uredigert sannhet av hvordan kropp ser ut.

3. Tips tre følger naturlig etter. Bli trygg på din egen kropp og seksualitet før du kan forvente å føle deg trygg med andre. Onaner, flørt med deg selv i speilet, vær sensuell med kroppen din når du er alene. Det kan ta tid, men det er en kropp du skal leve med hele livet, en kropp som bærer deg gjennom gleder og sorger. Vær snill med den! Dette er en prosess, og noen ganger trenger vi hjelp utenfra. En trygg partner, nye forbilder, eller kanskje en sexologisk rådgiver. Alle fortjener en god seksuell helse, også nettopp deg.

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2021, og sist oppdatert 09/05 2022.

Les også