SOMMERSEX

Har vi virkelig mer sex om sommeren, eller har vi bare lyst til det?

Feriesexen blir best når begge vil.

SOMMERYR? Ferietid kan føre til at driftene løper mer løpsk, men det finnes også en del faktorer som kan legge en demper på stemningen, mener seksualvaneforsker.
SOMMERYR? Ferietid kan føre til at driftene løper mer løpsk, men det finnes også en del faktorer som kan legge en demper på stemningen, mener seksualvaneforsker.
Sist oppdatert

Har vi mer sex om sommeren, eller har vi bare lyst til det? Ekspertene kan ikke love deg mer sex enn ellers, men har flere råd til deg som drømmer om gode, spennende erotiske opplevelser i sommer.

For selv om sollyset øker testosteronnivået og bidrar til å gjøre oss yre, er det ikke sånn at vi skrur oss «på» om sommeren bare fordi solen skinner.

- Vi er jo ikke biologiske roboter. Så at det skjer en endring i hormonnivået vårt med sollyset og alt det der, så betyr ikke det at vi mister huet og blir hormonstyrte, sier Bente Træen, professor og seksualvaneforsker ved Psykologisk institutt, Universitetet i Oslo (UiO).

- Det handler nok om andre ting: hvis du har et lunkent forhold i utgangspunktet, så er nok dét mye viktigere enn biologien, at du klarer å håndtere samlivet ditt. Og det er jo en psykologisk ting langt på vei.

Træen understreker at vi har en psyke - og det som kalles en fri vilje, hvert fall i teorien.

- Jeg tror likevel at det er flere som finner seg en sexpartner på sommeren enn på vinteren. Men det er ikke for ingenting at det heter «one night stand». De fleste av oss leter jo etter en partner, sier hun.

Les også: Sju enkle, viktige ting alle gode kjærester forstår

Mer sex - både ja og nei

Professor Bente Træen ved Psykologisk Insititutt, Universitetet i Oslo.
Professor Bente Træen ved Psykologisk Insititutt, Universitetet i Oslo. Foto: UiO

Såvidt seksualvaneforskeren kjenner til, så finnes det ikke noen studier som kan slå fast at vi har mer sex om sommeren. Dette er nemlig ikke et sånt tema som man får penger til å forske på.

- Jeg tror, basert på synsing, fordi vi kan ikke ut fra undersøkelser fastslå at det er sånn, at når vi har fri og ferie, så er vi mer sammen. Vi skifter scenario, kommer bort, pynter oss kanskje mer og drikker litt vin og litt øl og koser oss. Vi lager stemning mer kanskje, og det kan godt hende at det er sånne ting som pirrer lysten, sier Træen.

- Også vil dette alltid variere, for noen har tatt seg fri og har hotell og bad og sol mens andre er stuet sammen i en trang hytte på fjellet. Og sånne faktorer vil jo også være med på å bestemme det, sier hun.

- Også har du «downsiden» til hele greia igjen, og det er jo at vi kanskje gjennom hele vinteren har gått og trøkket og så tenker vi at vi skal ta igjen det tapte bare vi får ferie. Når det hviler et sånt press på at vi skal ha sex, må ha sex, så er ikke det noe som fremmer lyst, sier seksualvaneforskeren.

Træen legger til at statistikk skapes av variasjon, så hvis det var sånn at alle hadde mer sex om sommeren, så ville vi ha sett det, men det er nok denne variasjonen i hvordan folk faktisk har det i ferien som jevner ut.

- Så for noen betyr det «business as usual», for andre betyr det mer sex og for noen kan det faktisk bety mindre. For vi vet jo også at det er en økning etter ferien av folk som går fra hverandre. Svaret må jo bli: ja, for noen er det sånn og for andre er det ikke sånn, konkluderer hun.

Les også: Sexverktøyet alle par trenger

Er det ikke gledesfylt, dropp det!

Er det ellers noen myter eller misforståelser rundt såkalt «sommersex» som vi bør oppklare?

- Jeg tenker det er viktig at sex skal være noe positivt og gledesfylt. Det skal ikke være et press. Så hvis du opplever at dette er et press, så er det ikke gledesfylt. Da ... altså: la det være, sier Træen.

- Og så er det en ting som jeg synes er ekstra viktig, som gjør seksuell samhandling, det er jo å bli tatt på. Og få hudkontakt, ikke sant. Men igjen, vi vil jo fryktelig gjerne ha hudkontakt med noen det oppleves bra med. Og hvis du har en partner eller har funnet deg en one night stand som likevel ikke oppleves som så veldig attraktiv, så ... ja, sier hun.

Les også: Se opp for pumpesexen

Spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) Margrete Wiede Aasland.
Spesialist i sexologisk rådgivning (NACS) Margrete Wiede Aasland. Foto: Wenche M.Eriksen.

Tre tips til sommersex:

Seksualvaneforskeren støttes av Margrete Wiede Aasland som jobber ved Sexologisenteret i Oslo, som spesialist i sexologisk rådgivning, terapeut, veileder og foredragsholder.

- Det spørs jo, hvis man bor vegg i vegg med svigerforeldrene på en hytte eller en campingplass, så kan det jo være man demper seg litt i hvert fall eller drøyer det lite grann. Men hvis man har fri og ferie og har et godt forhold, så kan det godt være man har oftere sex. Man har i hvert fall mer tid, for jeg tror det er tiden som ofte stopper oss fra å ha sex gjennom hele vinteren også, sier Wiede Aasland.

- Også er det godt å se kjæresten med mindre klær, at folk er lettkledde, litt rakere i ryggen, sommerbrune og kanskje litt blidere. Særlig nå: dobbeltvaksinert etter korona. Men også dette varierer, noen liker helst å dekke seg til og liker best å elske i mørke rom, sier hun.

1. Snakk om forventninger

Men når det gjelder ferier, så har vi ofte helt forskjellige forventninger.

- Kanskje den ene bare har lyst til å sitte å fiske om natta og den andre vil ha sex, eller være nær og sitte i armkroken foran bålet og koke kaffe. Så det er lurt å snakke om det på forhånd. Hvordan ser du for deg sommeren? Skal vi prøve å være nærmere hverandre og ha litt ekstra sex og legge oss samtidig eller ha sex midt på dagen når barna er ute og bader? råder Wiede Aasland.

- Jeg har ofte møtt par som drar på hotellferie også regner den ene med at «wow, nå skal vi ha oss her», mens den andre tenker fort ut på stranden og sole seg eller gå rundt og se alle highlights i byen de er i. Snakk om det. Hvordan skal vi løse dette da?, sier hun.

- Hvis dere derimot er på hytta med venner eller familie, så kan dere jo ta dere en tur i skauen eller på fjellet og ha en hyggestund for dere selv. Eller bli hjemme når alle de andre går på tur, foreslår seksualrådgiveren.

2. Gå i deg selv, ikke skyld på partner

- Du må også gjøre alt du kan for at kjæresten får lyst på deg. For ofte så klager vi på partneren at hen har aldri lyst eller er så sur. Nei, men da kan du gå litt i deg selv og tenke hva er det som gjør at partneren får lyst på meg da? Hva legger du inn i det? Hva gjør du for at partneren skal få lyst på deg? sier Wiede Aasland.

- Hva er det du vet at partneren din blir glad for liksom? Og så prøver du å gjøre de tingene som du vet at partneren din liker. Nå tenker jeg ikke bare seksuelt, men jeg tenker sånn i det daglige, sier hun.

- Kanskje du kan bidra med noe inn i forholdet som gjør at partneren får lyst på deg, råder hun.

3. Ta på hud, men spør om det er godt

- Mange synes også det er deilig å bli tatt på huden, men vi glemmer det litt. Det gjelder ikke bare å massere, men å stryke også kan du fortelle hva som er godt og du kan si jeg har lyst til å ta deg på lårene eller leggene eller massere hendene dine litt. Om ikke erogene soner, men sånn at dere synes det er deilig og blir mer innstilt på å gå videre med hverandre. Eller det blir en «teaser» til noe senere, tipser Wiede Aasland.

Det er noe med å gjøre de gode tingene med hverandre, for det skal jo være velbehag.

- Men du må spørre kan jeg stryke sånn, er det godt? Vi gjør ofte det vi selv liker, men det er det ikke sikkert partneren liker. Så spør, for hvis du for eksempel alltid stryker for hardt, kiler eller tar rett på kjønnsorganet, så er det ikke noe digg ofte. Dere skal jo nyte den kroppskontakten, sier hun.

- Og så kan det jo kanskje føre til noe sex da. Og gjør det ikke det, kan du prøve imorgen!

Denne saken ble første gang publisert 09/08 2021, og sist oppdatert 12/08 2021.

Les også