SEXMYTER

11 ting som skjer i senga, som vi ikke snakker om

Vi har mange fastlåste forestillinger om sex, men de holder sjelden mål i virkeligheten.

Pluss ikon
RØSKER OPP I TABUER: Man kan ha lyst på sex uten å være plaskvåt, og heller ikke en halvslapp penis betyr at man ikke har lyst, sier spesialist på seksuell sunnhet.
RØSKER OPP I TABUER: Man kan ha lyst på sex uten å være plaskvåt, og heller ikke en halvslapp penis betyr at man ikke har lyst, sier spesialist på seksuell sunnhet.
Sist oppdatert

Sex er for mange både flaut og skamfullt, fordi man ikke føler seg så god i senga. Men dropp forestillingene om hva som er "rett" sex, lyder rådet fra en dansk ekspert.

For sex er så mye annet – og mer – enn velkjente stillinger og fantasier.

Hva er sex?

Et i utgangspunktet banalt spørsmål – og som kanskje vekker et indre bilde av to nakne mennesker i fri utfoldelse i doggystyle eller andre velkjente stillinger.

Om Gry Senderovitz

  • Jordmor med spesialisering innen seksuell sunnhet.
  • Hun veileder i temaer som intimitet, kropp, smerter ved samleie, vulvagener og bekkenbunn.
  • Holder kurs/foredrag.
  • Skriver bøker, der den seneste publiserte fagboken er «Ung, kend din krop (Gyldendal, 2019).

Men sex er så mye annet – og mer – enn det. Kanskje er det derfor en del seksuelle opplevelser aldri snakkes om. Som er tabubelagte og skamfulle. Fordi det i bunn og grunn er et spørsmål om å slippe seg løs, om væsker som blandes, kropper som lager lyder som kan høres og hvor alle sansene vekkes til live.

Det sier Gry Senderovitz, jordmor og forfatter av flere bøker om seksualitet og sexologi.

– For svært mange – både unge, men også opp gjennom livet – er sex noe man tror skal presteres. Da kan man også feile, sier hun.

Men sex er i utgangspunktet et tap av kontroll – og et tap av kontroll er ofte kimen til at noe blir tabu. Akkurat som noen synes det er flaut å spise foran andre, så prøver noen å kontrollere sex ved å fokusere på om de ser bra ut, sier de riktige tingene eller er "våte" nok.

– Men hvis vi har kontrollert sex, så har vi ikke sex, lyder det fra eksperten.

Derfor er det, ifølge Gry Senderovitz, viktig, at vi snakker om hva sex faktisk er. Sånn vi kan begynne å forstå at det ikke finnes noen mal, men at sex må utforskes fra gang til gang.

– Det handler om å ha lyst og overskudd til å være nysgjerrig – og for å være det må vi føle oss trygge på usikker grunn. Derfor er samtalen om sex viktig, men ikke kun samtalen – for alt har ikke ord og navn – det handler også om å være utforskende, sier hun.

Man må løsrive seg fra den stereotype sexen som er definert av pornoindustrien.

– Det handler i hovedsak om nysgjerrighet, det å være til stede og bruke sansene, tilføyer hun.

For å kvitte oss med med ideen om hva som er "rett" sex, har ALT.dk bedt Gry Senderovitz om å gå gjennom alt det som – i gåseøyne – er tabubelagt, men normalt når det kommer til den seksuelle akten. Og som de fleste av oss opplever – også selv om vi ikke snakker om det…

Les også: Sexverktøyet alle par trenger

1. Hvordan ser jeg ut?

Har jeg for stor mage? Får jeg valker, hvis jeg ligger på siden? Og hvordan kan jeg få strammere mage i denne stillingen? Mange – særlig kvinner – er opptatt av det visuelle og hvordan de tar seg ut under sex, forteller Gry Senderovitz.

– Mange mener at det visuelle skal se ut på en bestemt måte. De lurer på om magen er tykk og føler at de bør være oppmerksomme på kroppen sin og hvordan den blir sett på. I stedet for gi seg hen, for eksempel når de setter seg oppå partneren sin, tenker mange med vagina: "Kan jeg stramme mageskinnet imens."

– Men da kan man jo ikke gi seg hen, sier hun og forklarer at det er flere mennesker med vagina som gir uttrykk for at de føler at de må leve opp til en "bestemt måte" å se ut på under sexakten.

2. Skjedepromper og andre lyder

Lyder hører med til å ha sex, men for mange – særlig mennesker med vagina – kan det være flaut, hvis man for eksempel hører "klask" under den seksuelle akten, eller hvis man overraskes av såkalte "skjedepromper", forklarer Gry Senderovitz.

– Skjedepromper er i virkeligheten det ordet vi bruker når det presses luft ut av en smal åpning. Det gir en prompelyd, sier hun.

Men de fleste vil assosiere lyden med å prompe, og derfor er det flaut, fordi det er noe ukontrollert.

– Det er også mange som tenker at det er et uttrykk for at man er slapp i skjeden og ukontrollert, sier hun.

Hun forklarer at det gjerne henger sammen med ideen om at en "trang vagina" er en "god" vagina.

– Men det er noe tull. For det første handler det overhodet ikke om slapphet, men om luft som presses gjennom en smal åpning, og for det andre handler det om å ta eierskap over kroppen sin. Kroppen lager lyder – og det er vel kult hvis den gjør det. Det betyr at den er i bevegelse – og sex er bevegelse. På alle mulige måter, sier hun.

3. Våthet

Er jeg for våt? Er jeg for tørr? For mange mennesker som har en vagina er graden av våthet et dilemma, forklarer Gry Senderovitz.

Hun har møtt noen som har hatt en partner som har sagt: "Du blir litt for våt", som tilsvarer å si til en med penis: "Jeg synes at du blir litt for hard."

– Her er det en kjønnsforventning om at man skal prestere noe våthet, fordi det gjør det enklere og mindre smertefullt å ha penetrasjonssex, men også fordi det indikerer at man har lyst, sier hun.

Hun mener at de kulturelle fortellingene om og forventningene til mennesker med vulva er "smale".

– Det er den gordiske knute for mennesker med vulva: Man skal ha lyst, men ikke for mye. Men det er ikke sånn seksuell lyst fungerer...” Alt i alt er det deilig med våthet under samleie – også selv om det kan medføre eventuelle lyder. Hvis du har tørr sex, lager du kanskje ikke lyd, men da er det ikke spesielt gøy å ha sex heller, mener hun.

4. Etterdrypp

I samme kategori som våtheten hører også etterdrypp (ufrivillig vannlating, red.anm.). Selv om det sjelden er tiss det er snakk om, men snarere en form for våthet i forbindelse med utløsning, forklarer Gry Senderovitz.

– Det kan være en fornemmelse av at, hvis jeg gir slipp i underlivet mitt, føles det som om jeg må tisse, og da er hjernen allerede opptatt av denne flauheten og ikke nytelsen. Det er mest tvil rundt hvorvidt det er tiss, som kan være flaut for noen, sier hun.

Hun forklarer at det ved en utløsning hos mennesker med vagina kan komme væske ut av urinrøret, som ikke er tiss.

– Vi snakker ikke om alle de væskene som skilles ut under den seksuelle akten. En av grunnene til at vi blir våte er at svamplegemene fylles med blod og gir økt trykk mot området. Det presser den klare væsken i blodet ut gjennom skjedeveggen og inn i skjeden. Det skjer en slags "svulming", sier hun.

"Svulming" er Gry Senderovitz’ eget ord for den reisning eller ereksjon som vi tradisjonelt forbinder med penis, men som også skjer hos kvinner uten at man kan se den.

– Mens menns reisning forventes og kan ses, er det først nå i nyere tid at vi snakker om at mennesker med vagina også har svulmelegemer og kan merke at det dunker, presser og sveller.

5. Sprutorgasme

Sprutorgasmen er for noen forbundet med en "seier", for andre er den noe grenseoverskridende.

– Akkurat som en sædavgang er sprutorgasme et tap av kontroll. Når orgasmen først er i gang, kan man ikke styre den, man vet ikke hvor mye som kommer og hvor det havner, sier hun.

Akkurat som ved etterdrypp eller andre former for våthet, er det ikke alltid lett å si om det er snakk om en sprutorgasme eller en plutselig våthet. Den vaginale utløsningen kan som sagt se ut på mange måter – og det er også sprutorgasmen et eksempel på.

– For kvinner snakker man om at orgasmen er en opplevelse, mens det hos mannen er en utløsning. Men mange glemmer at de to tingene ikke nødvendigvis henger sammen. Alle kjønn kan potensielt få en utløsning eller en orgasme eller begge deler på én gang, sier hun.

Les også: Sånn føles kvinnelig ejakulasjon

6. Svette og andre dufter

Som med mye annet sexrelatert, vil det være ulike forventninger til hvordan mennesker med penis og vagina bør dufte (eller lukte). Eksempelvis er det mer akseptert, sier Gry Senderovitz, at mennesker med penis dufter av svette under sex, mens dette kan være flaut for mennesker med vagina. Det samme gjelder duften av vulva.

– Mange som har en vulva er ikke kjent med sin egen lukt og liker ikke tanken på at bare noen kommer i nærheten av den innebærer at den potensielt kan lukte. Det kan potensielt være en vond lukt, sier hun.

– Det vil selvfølgelig være variasjoner, men vulva har en duft. Den er ikke nøytral. Hvis man ikke er vant til duften av seg selv og plutselig er naken, levende og væskende, kan man bli utrolig redd for å lukte i stedet for å dufte. Derfor trengs det en samtale mellom alle kjønn om at mennesker som elsker med noen med vulva, elsker duften av vulva, sier den danske eksperten.

7. Endret duft i vulva

Hvis man har sex med noen med penis og vedkommende har sædavgang i vagina, vil det endre smaken – og duften – i vulva.

– Det er helt normalt. Kontakten mellom to slimhinnesystemer vil forandre bakteriekulturen i vulva og i seg selv endre duften. Men en sædavgang vil ofte medføre en umiddelbar forandring i underlivet, fordi pH-verdien endres og bakterier kan lukte forskjellig. Sæd er basisk og kan forstyrre det sure miljøet i skjeden, og stimulere vekst av uønskede bakterier, forklarer hun.

Les også: Derfor bør damer droppe trusen

8. Rennende sæd

For noen kan sæd som renner langs benet, føles flaut, forteller Gry Senderovitz.

Men det er helt vanlig – og hun spør retorisk: Hvor skulle den ellers renne?

– Jeg snakket med en som aldri hadde hørt om dette, og hun var sikker på at det var hun selv som tisset. Hun syntes det var så flaut at hun pleide å løpe rett ut på toalettet, tørke det av og skynde seg derfra, forteller hun.

9. Fokus på reisning

Mange med penis lever fortsatt med en forestilling om at penis skal være hard og det i lang tid, mener Gry Senderovitz.

Men sånn fungerer ikke den "naturlige" reisningen. For akkurat som skjedens våthet kan variere, og man kan ha lyst på sex uten å være plaskvåt, betyr heller ikke en halvslapp penis at man ikke har lyst.

– En naturlig reisning er en som endrer fasthet, sier hun, og forklarer at når man benytter anonyme spørreskjemaer, så er det "å komme for fort" et av de største problemene for mennesker med penis.

10. Penisstreng, som ryker

Mange tror ikke at menn kan blø fra penis. Men det kan de.

– Vi aner ikke hvor ofte penisstrengen ryker, men det skjer. Dette fordi den er kort. For noen vil det skje ofte og da vil man prøve å behandle ved å kutte og feste den slik at den blir litt lengre og ikke blir så stram igjen. Det er helt ufarlig og vanlig, forsikrer hun.

Penisstrengen kan ryke under samleiet hvis den er for kort. Behandlingen er et lite kirurgisk inngrep, hvor man forlenger båndet. Trang forhud kan gi opphav til en del av de samme plagene som for kort penisstreng, og noen menn har begge disse tilstandene.

Les også: Flertallet er litt skeive

11. Hva liker jeg?

For mange er det flaut ikke å vite hva man har lyst til i senga, forteller Gry Senderovitz.

– Mange vet ikke hva de liker, fordi de har brukt energien sin på å være i den andres sansesystem, sier hun og tilføyer at det først og fremst er viktig å finne ut av hva man selv liker og at man er nysgjerrig på å finne det ut. Det finnes ikke flaut å ikke vite det på forhånd, understreker hun.

Samtidig mener Gry Senderovitz at vi altfor ofte tror den seksuelle lysten vår har et navn, som blowjob, handjob, doggystyle… Men det er ikke slik seksuell lyst fungerer:

– Det er mest interessant hvis to mennesker som skal være nakne sammen, og blir spurt om hva de har lyst til, svarer: "Jeg vet ikke hva jeg har lyst til, men jeg vil gjerne finne det ut, sammen med deg", sier hun.

– Noen ganger liker man det hardt, andre ganger liker man det kanskje mykt og langsomt. Sånn er det med sex – det handler om å være til stede og bruke sansene.

Denne saken stod først på trykk hos alt.dk.

Denne saken ble første gang publisert 01/11 2021, og sist oppdatert 09/05 2022.

Les også