Våpenkappløp i rommet

Frykter russiske rom-atomvåpen

Et rombasert atomvåpen kan være i stand til å utslette satellittnettverk. USA er uten mottiltak.

<b>FRYKTER ATOMVÅPEN:</b> USA frykter at Russland kan være i ferd med å utvikle kjernefysiske våpen som kan brukes i verdensrommet.
FRYKTER ATOMVÅPEN: USA frykter at Russland kan være i ferd med å utvikle kjernefysiske våpen som kan brukes i verdensrommet. Foto: IMAGO/TASS/NTB
Publisert

En kryptisk kunngjøring fra den republikanske politikeren Michael R. Turner i slutten av februar førte til hektisk møtevirksomhet i kongressen og Biden-administrasjonen, og til slutt valgte den amerikanske regjeringen å opplyse kongressen og sine europeiske allierte om at de sitter på etterretningsrapporter som antyder at Russland er i ferd med å gjøre fremskritt i arbeidet med et nytt rom-atomvåpen.

Det er ingen fare for at dette vil kunne ramme mål på jorden, men det skal være designet for å slå ut et fiendelands satellittnettverk.

Et slikt satellitt-drepende våpen, hvis det blir utplassert, kan ødelegge sivil kommunikasjon, overvåking fra verdensrommet og militære kommando- og kontrolloperasjoner fra USA og dets allierte.

For øyeblikket har ikke USA muligheten til å motvirke et slikt våpen og forsvare sine satellitter, fortalte en tidligere tjenestemann til New York Times.

Dette vil i så fall være et klart brudd på 1967-avtalen om det ytre rom (Outer Space Treaty), som forbyr alle slags orbitale atomvåpen.

<b>AVTALE: </b>13 land, deriblant Sovjet, Storbritannia og USA; signerte i 1967 Outer Space Treaty – som blant annet forbyr kjernefysiske våpen og miilitærbaser i verdensrommet.
AVTALE: 13 land, deriblant Sovjet, Storbritannia og USA; signerte i 1967 Outer Space Treaty – som blant annet forbyr kjernefysiske våpen og miilitærbaser i verdensrommet. Foto: AP Photo/Charles Tasnadi/NTB

Det skal imidlertid ikke være snakk om noen akutt trussel, foreløpig er Russland et godt stykke unna og kunne utplassere et slikt våpen.

Utplassering av et atomvåpen i verdensrommet vil imidlertid være et betydelig fremskritt innen russisk teknologi og en potensielt dramatisk eskalering av konflikten mellom Russland og vesten. Avtalen fra 1967 forbyr atomvåpen i verdensrommet, men Russland har i det siste gått ut av mange våpentraktater fra den kalde krigen, og sier at de er en begrensning for landets viktigste kilde til militær makt.

USA skal ha eksperimentert med versjoner av den samme teknologien for femti år siden, men implementerte dem aldri, mens det er kjent at Russland har utviklet sine rombaserte kapasiteter i flere tiår.

Amerikanske militære tjenestemenn har advart om at både Russland og Kina kan komme til å bevege seg mot en større militarisering av verdensrommet, ettersom alle de tre supermaktene jobber med måter å overgå de andre på.

<b>KILDER: </b>New York Times, ABC News, Center for Arms Control and Non-Proliferation, USAs utenriksdepartement.
KILDER: New York Times, ABC News, Center for Arms Control and Non-Proliferation, USAs utenriksdepartement. Foto: Getty Images. Grafikk: Graphic News

Denne saken ble første gang publisert 05/03 2024.

Les også