Omplassering hund

Mattilsynet ble møtt av et trist syn da de tok seg inn i boligen

Bak den tynne hundekroppen gjemte det seg en grufull historie. Hunden som skal veie 27 kilogram hadde blitt 14 kilo. Livet til Lady sto i fare, inntil det én dag snudde.

FAMILIE: Lady har blitt en del av familien. Robert anser henne som datteren din, hvor han understreker at dyr fortjener kjærlighet og omsorg av oss mennesker. Han mener det er viktig at menneskene taler for dyrene når de ikke kan stå opp for seg selv. Her er hun sammen med Roberts sønn.
FAMILIE: Lady har blitt en del av familien. Robert anser henne som datteren din, hvor han understreker at dyr fortjener kjærlighet og omsorg av oss mennesker. Han mener det er viktig at menneskene taler for dyrene når de ikke kan stå opp for seg selv. Her er hun sammen med Roberts sønn. Foto: Privat
Sist oppdatert

Ås, 2016: Livet til Lady (4) startet tilsynelatende bra. Som valp levde hun et helt alminnelig hundeliv, inntil det en dag snudde.

Lady sine tidligere eiere sviktet rollen som hundeeiere. De havnet i en situasjon hvor livet hennes ikke ble ivaretatt.

Lady er en blanding av Dalmatiner og Rottweiler. Som en passende stor hund ønsker hun gjerne mosjon og frisk luft, noe hun dessverre ble fratatt i flere måneder.

Hverdagen til den svarte og hvite blandingsrasen var preget av synet av baderommets fire vegger, med et stort ønske om å passere dørstokken.

Matskålen og drikkeskålen var ikke til å finne. Lady fikk sjeldent ta turen ut av badet. sjelden gang fikk hun vandre rundt i huset der det var mangelfullt renhold og farlige gjenstander. Hunden som gjerne ville lufte seg og gå på do, ble funnet stinkende i sin egen avføring.

Hund: Les flere saker om hund her

SULT: Lady veide omtrent 14 kg da hun ble funnet innestengt på badet i hjemmet i ÅS. Her er hun hos fostermor Ellie, og veier omtrent 16kg. I dag er hun i god form og veier idealvekten sin som er omtrent 29 kg.
SULT: Lady veide omtrent 14 kg da hun ble funnet innestengt på badet i hjemmet i ÅS. Her er hun hos fostermor Ellie, og veier omtrent 16kg. I dag er hun i god form og veier idealvekten sin som er omtrent 29 kg. Foto: Solplassen

Hverdagen til Lady ble som et hundefengsel på baderommet. Ingen mat. Ingen drikke. Ingen frisk luft.

Dette var den første saken fra Follo miljøetterforskerne med spesielt ansvar for dyrevelferd i Øst politidistrikt fikk i fanget.

Hjemmet i Ås ble det funnet fem dyr. Tre avmagret hunder og to katter. Den ene hunden var så avmagret at de var nødt til å avlive den. Lady var ett av dyrene som kjempet livets kamp og ble reddet.

Eierne ble tiltalt for grov vanskjøtsel. De hadde begått grove brudd på dyrevelferdsloven.

Kilde: Dyrehjelperne

Se mer

Lady hadde blitt omtrent 14 kilogram etter en lang periode med sult. En hund som i frisk tilstand skal veie rundt 27 kilo, var kun noen dager fra å dø, da livet hennes ble reddet.

Det var et trist syn som møtte Mattilsynet da de tok seg inn i en bolig i Ås i 2016. Synet var så brutalt at Mattilsynet tok umiddelbar affære. Hele anatomien til den firbeinte var synlig. Ribbeina kunne man telle uten problem. Ryggraden stakk ut gjennom den tynne pelsen. Lady var svak på bena på grunn av lite energi og næring.

Fikk en ny sjanse på Solplassen

Etter en måned under Mattilsynets ansvar var de nødt til å finne et sted for den avmagrede hunden. Med et sterkt håp sendte Mattilsynet melding til omplasseringsgården «Solplassen».

«Vi har hatt Lady på kennel i en måned. Vi har dessverre ikke budsjett til å ta vare på henne lenger. Vi håper dere kan ta over. Hvis ikke må vi avlive henne», leser Ellie Røed (26) som jobber på Solplassen gård.

– Vi hentet henne ganske fort. Vi visste lite hva vi gikk til. Vi hadde fått høre at hun var en relativ ung, tynn og fin blandingshund. Da jeg kom frem og kennelen slapp henne ut var det som en ball av glede kom løpende. Hun logret og var kjempesøt, forteller Ellie til Klikk.no og fortsetter:

– Jeg har aldri sett en så tynn hund. Da jeg møtte henne hadde hun blitt omtrent 16 kilo. Det var helt forferdelig og hjerteskjærende å se. Ikke bare fordi hun var så tynn, men fordi hun fortsatt hadde så stor tro på mennesker. Alle mennesker var Ladys bestevenn, sier Ellie.

BLANDINGSHUND: Hunden Lady er en blanding av Dalmatiner og Rottweiler. Robert og Ellie beskriver henne som en sterk og kjærlig hund som er glad i mennesker.
BLANDINGSHUND: Hunden Lady er en blanding av Dalmatiner og Rottweiler. Robert og Ellie beskriver henne som en sterk og kjærlig hund som er glad i mennesker. Foto: Privat

Hadde ikke Lady blitt reddet av Mattilsynet hadde hun trolig ikke hatt mer enn syv levedager igjen. Ellie var Ladys fostermor frem til de fant et fast og stabilt hjem til henne.

– Alle hunder fortjener et godt liv. Lady er så lett å elske. Hun var så rustet for å leve et godt liv. Det var ikke noe tvil om at hun var villig til å gjøre hva som helst for at hun skulle få en familie som var glad i henne, sier Ellie.

Da Solplassen la ut ønske om omplasseringshjem for Lady var det ingen som viste interesse. Annonsen om Lady hadde ligget ute i omtrent to uker uten noen henvendelser.

Les også: Sjekk om du er en av dem som kan ha hund

Et sted å lande

Robert Holten (42) fra gamle Buskerud var på utkikk etter hund. Han og hans to sønner Mathias (17) og Philip (14), ønsket å inkludere enda et familiemedlem. Han sendte mail til Solplassen med et ønske om å finne en passende stor hund som kunne passe godt inn i hjemmet deres. Ellie tenkte på Lady umiddelbart.

NY SJANSE: Robert og sønnene hans tok imot Ellie med åpne armer. Siden de fikk henne har de gitt hverandre mye glede og kjærlighet i hverdagen. Robert ga Lady en ny sjanse, med mange ekstra gode leveår.
NY SJANSE: Robert og sønnene hans tok imot Ellie med åpne armer. Siden de fikk henne har de gitt hverandre mye glede og kjærlighet i hverdagen. Robert ga Lady en ny sjanse, med mange ekstra gode leveår. Foto: Privat

«Jeg har en hund jeg tror du kan være interessert i», skrev Ellie til Robert. Lite visste hun hvordan Lady var med barn. Men så kjærlig hun var skjønte Ellie at dette skulle gå bra.

Mistenker du at et dyrs liv er i fare? eller ønsker du å invitere et dyr hjem til deg fra et omplasseringshjem?

Ta kontakt her:

Mattilsynet:

Telefon:

22 40 00 00

E-post: [email protected].

Solplassen:

E-post: [email protected]

Telefon: Marianne: 936 96 593

FOD-gården:

E-post: [email protected] eller [email protected]

Telefon: 483 89 584 eller 22 61 31 21

Se mer

Kort tid senere var det tid for første møte.

Robert ble sjokkert da han så hvor avmagret den svarte og hvite tispen var. Han ble kvalm av tanken på at noen hadde utsatt den snille og uskyldige hunden for noe så grufullt. Allerede da falt han for de snille øynene hennes. Allerede da kunne han se hennes plass i familien deres.

– Lady overøste dem med kjærlighet fra første sekund. Hun satt fornøyd og glad med dem i sofaen. Jeg skjønte raskt at dette var et sted Lady ville være. Jeg har ofte sett at omplasseringshunder velger hjemmene sine selv, forteller Ellie.

På Solplassen er det viktig for dem å møte ønskede eiere for å forsikre seg at dyrene kommer til et trygt og fint hjem.

Etter flere år med mistrivsel fikk Lady endelig et godt og stabilt hjem fylt med kjærlighet. Da Robert adopterte henne hadde hun nådd 20 kilo, og helsa var på bedringens vei. Livet videre bar fremdeles preg fra fortiden.

FRIHET: I sitt nye hjem i Gamle Buskerud får Lady gleden av å løpe fritt ute i naturen, ligge i godkroken på sofaen og sove i senga til sønnene til Robert. Livet hennes er preget av mye kjærlighet og frihet, noe hun gikk glipp av i sine første leveår.
FRIHET: I sitt nye hjem i Gamle Buskerud får Lady gleden av å løpe fritt ute i naturen, ligge i godkroken på sofaen og sove i senga til sønnene til Robert. Livet hennes er preget av mye kjærlighet og frihet, noe hun gikk glipp av i sine første leveår. Foto: Privat

– I starten var hun veldig redd for at jeg skulle gå fra henne. Jeg ville kalt det separasjonsangst. Hvis jeg måtte ut en tur og hun ble hjemme, reagerte hun med å pipe og skrape på døra. Hun fryktet hun skulle bli sittende alene lenge, og at jeg skulle forlate henne, forteller matfar Robert til Klikk.no.

– Det var også voldsomt mye jobb med mat. Siden hun ikke hadde fått mat tidligere blir hun veldig glupsk ved matskåla. Hun har ikke egne grenser. Hun spiser til det blir tomt uansett hvor mye mat det er. Da jeg fikk henne var jeg nødt til å mate henne med små porsjoner åtte ganger om dagen, fordi magesekken hennes var så liten, forteller Robert.

På et tidspunkt mistet Robert håpet. De to første årene krevde mye arbeid. Han satt med følelsen av at han ikke var den rette eieren til Lady som kunne redde henne, selv om ønsket var stort.

– Det var på et tidspunkt hvor jeg vurderte å levere henne tilbake. Det var tøft. Men gutta mine ble så glad i henne, og da sa de: «Dette får vi til pappa. Vi skal hjelpe til vi og». I dag angrer jeg ikke et sekund. Hun er noe av det beste som har skjedd oss, forteller Robert.

Les også: Ni utrolige fakta om hunden – menneskets beste venn

Lykkelig hundeliv

Gamle Buskerud, 2021: I dag er Lady ni år gammel og veier 29 kilo, som er rasens idealvekt. Hun har fremdeles et anspent forhold til mat, og Robert må sette grenser på hvor mye mat hun kan få. Nå får hun mat to ganger daglig og litt godbiter.

KJÆRLIGHET: Lady har gitt familien mye glede. De har også gitt Lady mye glede i hverdagen. Hun er veldig glad i barn, og Robert forteller at hun aldri kunne skadet noen fordi hun er så snill og kjærlig.
KJÆRLIGHET: Lady har gitt familien mye glede. De har også gitt Lady mye glede i hverdagen. Hun er veldig glad i barn, og Robert forteller at hun aldri kunne skadet noen fordi hun er så snill og kjærlig. Foto: Privat

Den største forskjellen Robert merker i løpet av de årene de har hatt henne er at de kan gå fra henne uten at hun er redd. Hun forstår at de kommer tilbake igjen. Hun forstår at dette er familien hennes.

– Lady er som en del av familien. Hun er som datteren min. Hvis gutta mine får lørdagsgodt så er det klart at hun også skal få, fniser matfar.

Robert beskriver henne som en snill og kjærlig hund.

– Lady er en veldig sterk hund, med en sterk personlighet som er trygg på seg selv. Til tross for hennes fortid er hun veldig glad i mennesker. Hun er så godhjerta. Hadde det kommet innbruddstyver her så hadde hun vist dem til syltetøyglasset. Så snill er hun, leer Robert.

En uskyldig hund som så enden av livets tunell, fikk en lykkelig helomvending. Ved hjelp av Mattilsynet, Solplassen, og Robert som åpnet hjemmet sitt til henne, fikk hun gleden av mange ekstra leveår.

– Hun fikk så mange gode år. Det er ikke et liv for en hund å stå på et bad i eget møkk. Når er hun så heldig at hun får løpe i skogen og hogge ved med Robert. Hun får gleden av å ligge varmt og godt i senga til sønnene hans. Det er takket være sånne som Robert at Lady og andre hunder fortsatt lever og får et godt liv. Det er så fint at Robert ga henne en sjanse. Han ga henne et sted å lande, sier Ellie.

– Jeg har alltid valgt å få hund fra omplasseringssteder. Det finne så mange dystre dyreskjebner her i Norge som ikke er fortjent. De kan ikke snakke for seg selv. De er avhengig av at vi mennesker stiller opp for dem. Jeg synes de fortjener en sjanse. Det forholdet du får til dyret er sterkt. Uavhengig om man får de når dem er valp eller voksne. Jeg kan ikke se for meg livet uten Lady. Hun er perfekt for oss, avslutter Robert.

Hund: Les flere saker om hund her

Denne saken ble første gang publisert 22/11 2021, og sist oppdatert 03/12 2021.

Les også