Hundens språk

Forskere har funnet ut hvorfor hunden skakker på hodet

Helt ny forskning har funnet årsaken til at noen hunder skakker på hodet når du snakker til dem. De har nemlig et spesielt talent.

SKAKKER PÅ HODET: Ny forskning har funnet ut hvorfor hunden din skakker på hodet når du ber den om noe.
SKAKKER PÅ HODET: Ny forskning har funnet ut hvorfor hunden din skakker på hodet når du ber den om noe. Foto: Getty Images.
Sist oppdatert

Forskere ved Eötvös Loránd universitetet i Ungarn har funnet ut at hunder skakker på hodet når de skal tenke over noe de kjenner betydningen av, eller når de blir fortalt noe de anser som viktig.

Forskningen som ble lagt fram i slutten av 2021 viser at hunder som kjenner igjen ordene eieren sier, vil skakke på hodet når de hører et ord de forstår. Det betyr igjen at den lettere kan kjenne igjen navn på leker eller aktiviteter eieren nevner.

Lærer seg forskjell på leker

Du har sikkert sett YouTube-videoer av hunder som kjenner igjen titalls leker, og kan hente dem kun basert på navnet. De med best forståelse kan skille mellom over 100 ulike leker, men det å forstå forskjellen på bare to gjør at hunden blir karakterisert som Gifted Word Learner dogs; de har altså et ekstra spesielt talent for å kjenne igjen ord.

Les også: Dette må du vite hvis du har lyst på hund

Forskningen på hode-skakkingen er nylig publisert i Animal Cognition journal, og ble til i forbindelse med et annet prosjekt, der forskeren Andrea Sommerse og teamet hennes studerte 40 hunder som skulle lære seg forskjellen på mange ulike leker.

De studerte hvordan noen hunder lærte seg navnet på to-tre ulike leker i de månedene prosjektet varte, mens andre hunder fikk et vokabular på helt opp til 160 ulike ord. Etter eksperimentet, når materialet ble gjennomgått, oppdaget forskerne at hundene skakket på hodet når de hørte et ord de kjente igjen.

– Fordi vi visste at de kjente igjen navnet på noen av lekene sine, tenkte vi at hundene skakket på hodet fordi de hørte noe de forsto betydningen av og som de oppfattet som viktig. Det virket som hunden sa «nå er jeg fokusert og konsentrert om oppgaven», sier Sommerse BBCs nettmagasin Science Focus.

Skakker på hodet ved gjenkjennelse

I forskningen beskriver hun hvordan hodebevegelsen har direkte sammenheng med å høre ord som gir mening for hunden, og i tillegg er et tegn på økt oppmerksomhet.

– Det kan også se ut til at hodeskakkingen kan ha sammenheng med at hunden forbinder ordet den hører med et visuelt bilde av leken som blir nevnt, skriver hun i forskningsrapporten.

Les også: Med disse triksene blir barn og hund bestevenner

Forskningen har kun konsentrert seg om border collier, men forskerne understreker at hodeskakkingen også finnes hos andre raser, og at man dermed ikke skal konkludere med at den er typisk kun for border collier. Forskeren selv har sett det hos egne hunder ved flere anledninger.

– Det er ikke sånn at andre raser eller hunder som kun kan gjenkjenne veldig få ord, ikke skakker på hodet, men vi vet ikke alltid hvorfor det gir mening for dem å gjøre det. Hunder forstår språk på en lignende måe som mennesker, men forskningen vet fortsatt ikke alt om hva språk betyr for dem. Derfor et det utrolig spennende å se nærmere på disse hundene, for det bringer oss nærmere et svar på det, sier hun til Science Focus.

Lære hundens språk

Therese Normann Andersen er hundetrener og hundepsykolog, og opptatt av at menneskene må lære seg å forstå hundenes språk. Det kan føre til at man unngår kommunikasjonsproblemer og misforståelser.

– Vi kan ikke lære hundene å snakke språket vårt, selv om de forstår mye av det vi formidler, men det er vår oppgave å lære oss hva hunden sier, understreker hun.

Forskning som den siste om hodeskakkingen kan kanskje bringe hunder og mennesker nærmere hverandre, der vi lærer oss å lese dem, samtidig som de forstår oss bedre.

Denne saken ble første gang publisert 10/11 2021, og sist oppdatert 09/02 2024.

Les også