Fra sjakkboksing til konebæring

Morgendagens idrettsgrener

Det er ingen grunn til å fortvile etter hvert som vinteraktivitetene forsvinner som resultat av mindre snø og kortere vintre. Nye merkelige og morsomme sporter står i kø for å overta. 

OSTERACET
OSTERACET Foto: Getty Images
Publisert

Visste du at oljebryting er veldig populært i Tyrkia? ­Bryterne smører seg inn med olje fra topp til tå før kampstart og ­ifører seg hver sin shorts laget av huden fra en ­flodhest og veier opptil 13 kilo.

De fleste poengene skåres ved at en av bryterne får ­hånden inn under shortsen på motstanderen og griper tak i en skinnreim som gjør at han kan holde fast og kontrollere konkurrenten. Man vet man er beseiret når man ligger med bryst­kassen vendt mot himmelen. 

Perfekt sjakkbokser? En kloning av Mike Tyson og Magnus Carlsen.

Som du vil se av resten av denne artikkelen så finns det så mange merkverdige sporter rundt om på kloden at selv ikke fantasien setter grenser.

OSTERACET

Deltagerne i mennenes utfor løper etter osten som triller ned bakken i Gloucester i England. Det årlige løpet heter The Cooper´s Hill Cheese-Rolling og blir arrangert hver vår. Skråningen er 200 meter lang og osten som er en Double Gloucester er 3,6 kilo tung.

JUGGER
JUGGER Foto: Getty Images

JUGGER

Under ettårsmarkeringen av at Berlins tidligere flyplass Tempelhof var blitt bypark ble Jugger spilt mellom to lokale lag fra Berlin. Jugger beskrives som et røft lagspill som er noe midt mellom et ballspill og en slåsskamp.

TA SJANSEN
TA SJANSEN Foto: ntb

NORSKE «TA SJANSEN»

Fra 1983 til 2002 samlet «Ta sjansen» i Holmenkollen tusenvis av ¬tilskuere hvert år. I 2000 var det klart til start for båten «PRILLARGURI» fra Ottobragden barnehage på Otta i Gudbrandsdalen. ¬Skipper var ¬Målfrid Blindheim. Mannskapet slet såpass med ¬«sjøsettingen» at den ikke kom først til mål, men fartøyet fikk til gjengjeld den gjeve «Fantasiprisen». I dag lever arrangementet videre i flere norske småbyer hver sommer.

VM I GRIMASER
VM I GRIMASER Foto: Getty Images

VM I GRIMASER

Britiske Tommy Mattinson har litt av en triumf å skilte med. I september 2002 ble han nemlig kåret til verdensmester i å lage groteske grimaser med seletøyet fra en hest rundt halsen. Konkurransen er et fast innslag i den årlige festivalen Crab Apple Fair i Egremont i Storbritannia. Festivalen med den noe merkelige konkurransen dateres helt tilbake til år 1267 og avholdes etter tradisjonen den tredje lørdagen i september.

FOTBALL RUNDT BÅLET
FOTBALL RUNDT BÅLET Foto: Getty Images

FOTBALL RUNDT BÅLET

I Indonesia – landet med flest muslimer i verden – feirer muslimene landets islamske nyttårsaften med å spille fotball rundt bålet av en brennende kokosnøtt. I 2023 faller muslimenes nyttårsaften på den 18. juli.

SEPAK TAKRAW
SEPAK TAKRAW Foto: Getty Images

SEPAK TAKRAW

Med imponerende akrobatikk og høyt tempo har grenen Sepak Takraw som mange kaller verdens villeste ballsport etter hvert fått stor oppmerksomhet i Asia. Sporten har oppstått i Sørøst-Asia og minner om volleyball bortsett fra at det bare er lov å berøre ballen med føttene, knærne, brystet eller hodet. Den harde og noe uvennlige ballen er laget av materialet rotting som blant annet brukes til møbler.

ZORBING
ZORBING Foto: Getty Images

ZORBING

På bildet ser du «zorbing». Denne sporten går ganske enkelt ut på å rulle inne i en stor gjennomsiktig plastball. Ballen demper godt slik at man ruller nedover den utvalgte skråningen så godt som helt trygt. Zorbing blir av de som kan kunsten beskrevet som en konkurranseform som egner seg spesielt godt til blant annet bursdager, firmafester og selvsagt utdrikningslag. Både sporten og den store gjennomsiktige ballen ble oppfunnet i New Zealand hvor dette bildet er fra.

SJAKKBOKSING
SJAKKBOKSING Foto: Getty Images

SJAKKBOKSING

Denne konkurranseformen kombinerer sjakk og boksing. Kampene går over 11 runder, seks runder sjakk og fem runder boksing.

Kampen er 6 runder sjakk og 5 runder boksing.

Etter hver runde med tradisjonell boksing fjernes hanskene og sjakkbrettet plasseres midt i bokseringen. Konkurrentene får da dyttet bomull i ørene og påsatt hvert sitt sett med hodetelefoner. Tungrock blir spilt på høyt volum for at spillerne ikke skal høre publikum rope forslag til hvor sjakkbrikkene bør flyttes.

Det er fem forskjellige måter å vinne et slag sjakkboksing på: knockout, sjakkmatt, dommerens avgjørelse, kaste inn håndkleet eller at en av deltagerne bruker over 12 minutter på et trekk.

MANN MOT HEST
MANN MOT HEST Foto: Getty Images

MANN MOT HEST

I hestegale Wales i Storbritannia har peanøttsmør-produsenten Whole Earth Peanut Butter arrangert et årlig maraton siden 1982. Det som skiller dette fra et vanlig maraton er at her konkurrerer løpere til fots mot ryttere på hesteryggen gjennom vanskelig terreng. Distansen er på drøyt 38 kilometer.

OLJEBRYTING
OLJEBRYTING Foto: Getty Images

OLJEBRYTING

Oljebryting er nasjonalsport i Tyrkia.

Du visste kanskje ikke at Tyrkias nasjonalsport ikke er fotball, men en kamp mellom to brytere som smører seg i olje fra topp til tå før kampens start. På dette bildet heter bryterne Ismail Balaban og Mustafa Tas og de bryter under historiens fjerde Verdens Nomade-Leker arrangert i sportens hjemland Tyrkia.

SYKKELBALL 
SYKKELBALL  Foto: Getty Images

SYKKELBALL

Dominik Planzer fra Sveits og Yosuke Fujita fra Japan slåss om ballen under et Verdenscup-stevne i sykkelball i Hong Kong. Dette er et innendørs ballspill på en bane som er 11 meter bred, 14 meter lang og omgitt av 30 centimeter høye vanter. Sykkelball spilles av to lag som består av to syklende ballspillere som spiller mot hvert sitt mål som er to meter bredt og to meter høyt. Ballen er hardstappet tøy som man ikke sparker, men flytter med hjulene. Sporten krever spesielle sykler som kan kjøre både forover og bakover. Dette er en sport med høyt tempo og de beste spillerne kjennetegnes av fabelaktig sykkel-akrobatikk. Hvis du tror dette er bare nok en nymotens hallsport i disse ¬snøfattige vinterstider tar du feil. Sykkelball oppsto i USA på 1890-tallet og VM er blitt arrangert siden 1930.

KONEBÆRING
KONEBÆRING Foto: Getty Images

KONEBÆRING

Verdenseliten i konebæring setter som regel hverandre stevne i Finland når verdensmesterne skal kåres. Et lag består av en mann og en kvinne der mannen skal bære kvinnen gjennom en spesial¬bygd hinderbane på kortest mulig tid. Sporten ble først lansert i Sonkajärvi i Finland. Det blir avholdt årlige konkurranser i nettopp sportens fødested Sonkajärvi der 1.premien er kvinnens vekt i øl og i den svært så finske byen Marquette i delstaten (Upper) Michigan i USA. VM-titlene går veldig ofte til finske par.

KAMEL-­HOPPING
KAMEL-­HOPPING Foto: Getty Images

KAMEL-HOPPING

Det er visstnok bare ett sted i hele verden hvor kamelhopping er stort og de beste er lokale helter. Det er i regionen Tehama på vestkysten av Jemen. Her er kamelhopping en tradisjonell sport. Og den øker i popularitet. Under konkurransene blir kameler plassert side om side og den som hopper over flest vinner. Hopperen som på bildet svinger seg over tre kameler heter Bhaydar Muhammed Kubaisi.

Definisjon på idrett 

Idrettsgrener er fordelt på lagidretter og individuelle øvelser som kan utøves innen- eller utendørs. Idrett inkluderer grener som motorsport, brettspill, konkurranser som inkluderer dyr som for eksempel hundekjøring av typen Finnmarksløpet eller kamelhopping som i denne reportasjen. Noen individuelle idrettsgrener organiserer seg som lag, blant annet i stafetter.  

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 06 2023

Denne saken ble første gang publisert 31/01 2023.

Les også