Mat for modige ganer

Potetgull eller grønnsakstaver med dipp er knask vi ofte tyr til når flaskene åpnes. Det er enkelt og ganske godt – ingen tvil om det. Men fy søren så kjedelig. Derfor slår vi nå et slag for snack for viderekomne: Miang kum fra Thailand.

Publisert Oppdatert

SE OPPSKRIFTEN HER
MER MAT FRA ART OF TASTE
LES MER: DET BESTE JULEØLET

Fyll et blad
Miang kum (mien kaam) kommer opprinnelig fra den thailandske landsbygden, men blir nå servert som gatemat overalt i landet.

Konseptet er som følger: Form et lite kremmerhus av et spinat- eller betelblad med fingrene. Kremmerhuset fyller du med litte grann av hver ingrediens: Ristede peanøtter, ristede kokosnøttbiter, tørkede reker og små biter av ingefær, løk, lime og pick kee noo - små og knallsterke thaichili. Topp med flytende honning. Lukk kremmerhuset, og putt hele inn pakken i munnen.

Mens du tygger vil du få en smaksopplevelse av det mest intense. Nesten hele smaksregisteret blir brukt - salt, syrlig, søtt.

Ulike konsistenser er det også - mykt, hardt, sprøtt, seigt og klissete.

Brannslukking
Det er ikke til å legge skjul på at miang kum også er en sterk opplevelse. Både ingefær, og ikke minst de små thaichiliene, kan paralysere de med sensitive ganer. Thaiene putter faktisk en hel chili eller to i bladet. Vi andre bør nok begrense oss til et par-tre småbiter - uten de kruttsterke hvite stenene.

Så kan du jo prøve å slukke ilden med drikke...

I Thailand er det vanlig drikke øl til. Vi foreslår at du gjør det samme. Et godt alternativ er den halvtørre hvitvinen Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling til litt over hundrelappen. Det er én av ytterst få viner som tåler den voldsomme smaksintensiteten til miang kum - som løselig oversatt betyr «smakfull bit».

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen