Oppskrift: Kongekake
Helt konge!
Denne kongekaken formes som en kringle eller krans, og smaker godt til en kopp kaffe eller krydret julete.
(1 stor kake, ca. 20 stykker)
50 g gjær
1 dl lunkent vann
1½ dl lettøl
4 eggeplommer
revet skall av 1 (usprøytet) appelsin
½ ts salt
125 g sukker
100 g smør, smeltet
600–700 g hvetemel
75 g lyse rosiner
50 g valnøtter, grovt hakket
50 g pinjekjerner
75 g sukat
75 g syltet appelsinskall (apsikat)
1 egg til pensling
Få flere søte oppskrifter fra Norsk Ukeblad:
Finske pinner med pistasjnøtter
Rør gjæren ut i lunkent vann, og rør inn øl og eggeplommer. Bland revet appelsinskall, salt og sukker, og rør det inn sammen med smeltet smør.
Bland det meste av melet med rosiner, nøtter, pinjekjerner, sukat og apsikat og elt det inn til en glatt deig, som ikke skal være for fast. Reguler fastheten med resten av melet.
Dekk deigen til, og la den heve på et lunt sted til dobbelt størrelse, ca. 1 time.
Elt deigen lett om, trill den til en tykk pølse og form den til en krans på bakepapir. Legg bakepapiret med deigkransen over på stekebrett. Etterhev kransen i 30–45 minutter.
Forvarm stekeovnen til 175 grader mens kransen står til etterheving.
Pensle kransen med sammenvispet egg, og stek den nede i ovnen til den er gjennomstekt og gyllenbrun, ca. 45 minutter. Avkjøl kongekaken på rist.
Samleside: Kaker fra Norsk Ukeblad
Denne saken ble første gang publisert 03/12 2014, og sist oppdatert 02/05 2017.