Menyforslag og oppskrifter
Varier med denne menyen, som inneholder 1400-1600 kcal pr. dag. Hvis du kombinerer Ingers meny med en halv times daglig aktivitet, vil du normalt gå ned ca. 1 kilo pr. uke.
Tilbake til hovedsaken
For å komme tilbake til hovedsaken, kan du klikke på denne lenken her: Følg ukeplanen - finn formen
Frokost
En skive Ingers superrug eller en grov briks med pålegg, for eksempel magert kjøtt, makrell i tomat, ost med mindre fett eller mager smøreost. Pynt med frukt og grønt.
Lunsj
Ingers briks med pålegg, eller lakseburger i pitabrød.
Lakseburger i grov pita
4 porsjoner
400 gram renset laksefilet
200 gram rensede reker
1 ts salt
1 løk
1 egg
1 ts grønn pepper
Litt olje til steking
Skjær laksen i biter og kjør den, rekene og saltet med stavmikser eller en kraftig kjøkkenmaskin.
Rens og finhakk løk. Rør inn egg, løk og grovhakket pepper. Form flate burgere og stek dem i olje i tre minutter på hver side.
DRESSING
2 dl lettrømme
3 ss søt chilisaus
1 ss hakkede urter (dill, persille, timian)
Salt og pepper
Anrett burgerne i grove pitabrød med frisk salat til. Topp det hele med litt dressing.
Mellom-måltider
Frukt, mager yoghurt med kli, grønnsaker, cottage cheese med bær.
Middager
Fylt kyllingfilet
Beregn 1-2 kyllingfileter per person, avhengig av størrelse. Snitt fileten nesten igjennom og fyll lommen med for eksempel spekeskinke og soltørket tomat. Lukk lommen med en tannpirker uten smak. Brun dem i pannen i rapsolje før filetene etterstekes i ovnen på 200 grader i ca 10 minutter. Server med fullkornris og salat.
Røkelaks med mettende omelett
Beregn 2 egg pr. person. Pisk egg med 1 ss melk og 1 ss vann pr. egg. Stek vårløk og små brokkolibunter i 1 ss olje i høy stekepanne. Når det er litt mørt, hell over eggeblandingen. La steke under lokk på svak varme til eggemassen stivner. Server med røklaks, salat og litt lettrømme.
(Saken fortsetter under bildet.)
Karbonadekaker med kli og ertepuré
4 porsjoner
500 g karbonadedeig eller kjøttdeig
1 hakket løk
1 dl kruskakli
1 egg
1 ts potetmel
Ca 1 ½ dl blå farris eller vann
1 ts salt, litt pepper og revet muskat
Bland ingrediensene, spe forsiktig med Farris til en ganske løs deig. La den trekke i 5 minutter. Form til passe kaker, stek dem pent brune i pannen, gjerne på teflon-ark. Server med kokte poteter og grønnsaker.
La karbonadekakene trekke 10-15 minutter i sjysaus:
5 dl kraft (fra kakene)
1 buljongterning
1 finhakket løk
3 ss hvetemel
Rør ut melet i litt av kraften, og smaksett med salt, pepper og sukkerkulør.
Du kan også bruke pose-saus.
Ertepuré
1 pose selskapserter trekkes etter anvisningen på posen. Tilsett en liten klatt lettmargarin og ca. 1 ts salt . Bruk stavmikser, og kjør det til en puré.
Simens stroganoff
- Jeg fikk en smaksprøve fra en gryte i en dagligvarebutikk, og den ga inspirasjon, forteller Inger. - Så prøvde jeg meg litt frem, og kom frem til denne gryten, som begge barna mine elsker. Sønnen min, Simen (27), er så glad i den at jeg måtte kalle den opp etter ham. Aller best er den når den har stått fra dagen før, sier hun.
4 porsjoner
Kjøtt av en kokt høne eller en ferdiggrillet kylling (minus skinnet)
1 gul løk
250 g sjampinjong
En hønsebuljongterning rørt ut i hønsekraft eller kraft fra sjampinjongboksen og vann (tilsammen 3 dl væske)
1/2 ts salt
1/4 ts pepper
1 liten boks tomatpuré
1/2 beger lettrømme
persilledryss
Skjær løken i biter og stek den blank. Stek sjampinjongen og tilsett hønse/kyllingkjøtt i biter. Ha på kraften og smak til med salt og pepper, tilsett tomatpuré og rømme, og la det koke ca. 10 minutter. Dryss over persille, og server gryten med naturris og kokt brokkoli. Retten smaker minst like godt dagen etter.
Skinkepai
6-8 porsjoner
250 g fin sammalt hvete
½ ts salt
½ pk. gjær
1½-2 dl vann
1 ss olje
FYLL:
1 liten purre
1 boks kalkunskinke eller annen skinke
12 små sjampinjonger
3 egg
1 ½ dl lettmelk
100 g revet lett gulost
Sett gjærdeigen og la den heve til dobbelt størrelse, ca. tre kvarter. Stek sjampinjongene i en panne. Skjær skinken i terninger og finsnitt purren.
Deigen trykkes ut i en paiform, eller en liten langpanne. Brukes en langpanne, bør du bruke 1-2 flere egg og øke melkemengden med 1-2 dl. Mulig også at du må doble mengden paideig, men prøv deg frem, for deigen skal ikke være for tykk.
Legg i biter med purre, kalkun og de stekte sjampinjongene. Pisk eggene sammen med lettmelken og hell over. Strø over revet ost.
Stekes i ovnen på nederste rille ved 225º i ca. 30 min.
Serveres gjerne sammen med en god salat.
Pasta med reker og grønnsaker
4 porsjoner
400 g pastaskruer eller spaghetti
1 stor tomat
1 gul paprika
2-3 vårløk
1 pk. sukkererter
1 gl. rød pesto
400 g rensede reker
Kok pastaen etter anvisning på pakken. Skjær tomaten i tynne skiver, paprikaen i strimler, sukkerertene i passe små biter og finsnitt vårløkene. Kok grønnsakene med pastaen de siste minuttene.
Sil kokevannet fra, og rør inn pesto og reker. Varm retten i et par min. til den blir gjennomvarm. Serveres med Ingers brød.
Ingers grove rundstykker/briks
200 gr hvetemel
200 g sammalt hvete - fin eller grov
200 gr havregryn
50 gr kruskakli
2 ss olje
1 ts salt
1/2 dl linfrø
1/2 dl solsikkekjerner
50 gr fersk gjær
5-6 dl lunkent vann
Bland alt det tørre. Løs opp gjæren i litt av væsken, som er varmet opp til 37 grader, og arbeid deigen godt. Forhev til dobbelt størrelse, etterheves ca. 20 minutter og stekes på midterste rille på 200 grader i ca. 10-15 minutter. Disse kan du også lage som briks/brytebrød, da brer du deigen ut i en langpanne og "rifler" deigemnet opp i passe store biter med en pizzarulle.
Ingers Rugbrød
3 brød i 2-litersformer
1,3 kg fin sammalt hvete
200 g fin sammalt rug
200 g helkorn hvete
75 g gjær
2 strøkne ts salt
9 dl kruskakli
1,8-2 l vann
1 dl linfrø
1 dl solsikkekjerner
Bland alt det tørre, løs gjær opp i litt av væsken og arbeid så deigen godt sammen. Deigen skal være løs! Forhev deigen i 1 time, slå deigen ned igjen og la den heve ytterligere 30 min. Deigen slås med igjen og helles/spas opp i smurte former. Skal ikke etterheves i formene, men settes rett inn i varm ovn. Stekes i ovnen på nederste rille ved 220º i 50-60 min (200º i varmluft).
Tilbake til hovedsaken: Følg ukeplanen - finn formen
Denne saken ble første gang publisert 21/01 2011, og sist oppdatert 06/05 2017.