JA-fett og NEI-fett
Skal kropp og sjel ha det bra, trenger vi fett.

Men det er ikke likegyldig hva slags fett vi stapper i oss. Mens noen typer fett skader kroppen din om du spiser for mye, er andre typer svært gunstig for helsen din.
Her får du en miniguide:
SPIS MER AV:
Flerumettede fettsyrer. Disse finner du først og fremst i fet fisk, men også noen planteoljer og enkelte typer nøtter inneholder flerumettet fett. Oljer med flerumettet fett kjennetegnes ved at de er flytende både i romtemperatur og i kjøleskapet.
Enumettede fettsyrer. Disse finner du i olivenolje, rapsolje, sesamolje, avokado, peanøttsmør, nøtter og frø. De kjennetegnes ved at de er flytende i romtemperatur og får fast form i kjøleskapet.
SPIS MINDRE AV:
Transfett. Dette fettet finner du i kjeks og kaker med lang holdbarhet, frityrstekt fastfood, suppe- og sauspulver, samt frityr-laget som omgir en del frossenmat. Transfett kjennetegnes ved at det har fast form i romtemperatur. I varedeklarasjoner omtales det som herdet eller delvis herdet vegetabilsk fett.
Mettet fett finner du i animalsk kost, altså mat som kommer fra dyr. Eksempler er biff, lammekjøtt, svinekjøtt, fjærkre med skinn og melkeprodukter.