Turmat

Turmaten barna elsker

Og turmaten til barna trenger ikke være så avansert.

TURMAT: Å ha med kylling eller fiskefilet og oppkuttede grønnsaker i folie og grille på bålet er stas på tur.
TURMAT: Å ha med kylling eller fiskefilet og oppkuttede grønnsaker i folie og grille på bålet er stas på tur. Foto: Foto: Colourbox
Sist oppdatert

Sliter du med å få med barna på tur? Å friste med ostesmørbrød på bålet, bakt potet i folie eller suppe på termos kan hjelpe.

Har dere en rist eller grill når dere er ute i skogen, kan dere lage små foliepakker på forhånd og tilberede dem når dere kommer fram:

- Smørbrød av grovt brød og sunt pålegg som ost, rent kjøttpålegg og et par tomatskiver, blir for eksempel deilige ostesmørbrød, sier kokk Charlotte Mohn.

Hun forteller at jo jevnere og bedre sammensatt turmaten er, jo jevnere blir energinivået i de små kroppene, og jo gladere blir barna.

Og det er utrolig mye mat som gjør det ekstra stas å være med foreldrene på tur.

Varmmat vil nok også gjøre lykke:

WOK I DET FRI: En turwok gir uante muligheter. Prøv oppkuttede grønnsaker og kjøtt (for eksempel kyllingfilet). Server med en saus barna liker.
WOK I DET FRI: En turwok gir uante muligheter. Prøv oppkuttede grønnsaker og kjøtt (for eksempel kyllingfilet). Server med en saus barna liker.

- Fiskefilet og oppkuttede grønnsaker er supert å tilberede i folie, sier kokken.

Prøv for eksempel tomatskiver, løk og en smørklatt på torsk. Deilig!

Til varmmaten fikser dere enkelt verdens beste tilbehør:

- Bak en potet til hver på forhånd og pakk i folie. Varm dem på stedet, ha på en klatt smør, litt revet ost og kanskje noen skinkebiter, anbefaler kokken.

Spander gjerne litt boksemais på toppen, for smakens skyld - garantert suksess! For alle ønsker vi jo barn som spiser alt.

No' smart på lur

Skal dere ut på en kortere tur, for eksempel på museumsbesøk, og blir borte et par-tre timer, kan personalet ha noe smart på lur som kan få energien tilbake i små kropper når blodsukkeret synker.

Flere tips!

Kokk Charlotte Mohn er kjent fra Matprat.no og fra TV2-serien «Jenter på hjul». Du finner flere av hennes tips på:

http://charlottemohn.wordpress.com

FOTO: Mona Nordøy

- Staver av gulrot og kålrabi er sikre vinnere. Enkelt å spise uten søl, smaker godt og gjør godt i små mager. Banan delt i halve eller kvarte er også perfekt turmat. Det samme er rosiner, sier Charlotte Mohn.

NB! Rosiner inneholder ofte muggsoppgift. For sikkerhets skyld bør derfor små barn ikke få i seg mer enn 50 gram per uke, og de bør ikke spise det hver dag.

Husk!

Uansett om dere skal på halvlang eller lang tur: Det er viktig at barna spiser godt på forhånd, så de har noe å gå på.

Alltid vann

Vann er og blir den beste tørstedrikken, så sørg alltid for å ha med det på tur.

- Her i landet er vi velsignet med veldig godt springvann, så det er ingen grunn til å velge noe annet, sier Charlotte Mohn.

En bolle i vogna på bytur med familien?

Er du på bytur, kan du ikke unngå å treffe på små barn i vogn med en bolle eller Mariekjeks i hånda. Begge deler er effektive for å få slitne små til å holde fred. Men: Kjeks og kjøpebakst er rett og slett ikke noe vi bør spise til hverdags. Det inneholder fint hvetemel, sukker og i verste fall transfett. Og selv om du utsetter hyletokten i første omgang, er det stor sannsynlighet for at den kommer tilbake med økt intensitet når bestikkelsen er fortært. Bruk heller noen rosiner eller en grov skorpe. Husk: Valget er ditt, hvis du ikke tilbyr kjeks og boller, spiser ikke barnet det heller. Kilde: «Barn i balanse» av Fedon Lindberg og Merete Hansen-Møllerud.

Hvor sunn er din familie? Test deg selv.

Suppe = perfekt turmat

Varmt og godt og full av næring: Prøv hjemmelaget suppe på termos.

- Supper er min klare favoritt på tur med barn, sier Liv Skappel Gran. Hun har tidligere drevet Steiner-barnehage og står bak den økologiske kokeboken «Hva skal vi ha i dag?».

- Kok ulike grønnsaker i grønnsakbuljong og mos med stavmikser. Hell det over på en suppetermos (disse er større enn vanlige termoser og som navnet tilsier, supre til formålet), så er suppen klar til å drikkes.

Server med grove rundstykker eller grovt brød til - smør dem på forhånd med meierismør eller Bremykt.

- Mat på tur skal være mettende og næringsrik. Dessuten skal den være enkel å lage og lett å frakte. Og så må den smake godt, sier Gran.

Den må også være praktisk å spise, søl og kliss må vi slippe på tur. Og vi vil jo gjerne lære knepene for å få barna til å spise.

- Jeg har hatt stor suksess med boller laget på en gjærdeig av siktet speltmel, havregryn (svelles i kokende vann først), raspede epler og litt rårørsukker oppi. Piff gjerne opp med litt kanel eller kardemomme, sier Gran.

Hun serverer dessuten gjerne noen fiffige turrundstykker:

- Da kjevler jeg ut en gjærdeig laget av fint og litt sammalt speltmel og brer over et lag med for eksempel kikertmos eller pesto. Så ruller jeg den sammen til en pølse og skjærer skiver etter kanelbolleprinsippet.

Rene, gode råvarer

- Det er viktigere enn noen gang at barnehagen bidrar med sunn mat og sunne kostvaner. Bruk derfor mest mulig rene råvarer og unngå ferdigmat som posesupper og fiskepinner, sier Charlotte Mohn.

- Og har dere anledning, velg økologisk, er Liv Skappel Grans klare oppfordring.

Les også:

Med krydder unngår du kresne barn.

NB!

Velg økologisk buljong hvis du får tak i. Mange vanlige buljonger inneholder nemlig transfett og natriumglutamat, en omdiskutert smaksforsterker som finnes i nesten all ferdigmat.

Piknik på stranden

Sjekk hvilke planter som er giftige på tur

Streng diett uten grunn?

TURMAT: Kok ulike grønnsaker i grønnsakbuljong og mos med stavmikser, så har du en suppe du kan ta med på sykkeltur.
TURMAT: Kok ulike grønnsaker i grønnsakbuljong og mos med stavmikser, så har du en suppe du kan ta med på sykkeltur. Foto: Foto: Colourbox

Denne saken ble første gang publisert 25/08 2012, og sist oppdatert 03/05 2017.

Les også