Annonse

Sommerfest og piknik, fruktspyd

FRUKTSPYD: Liten tvil om at frukten faller i smak hos Bo Talha Bjørheim (1 1/2 år.) © FOTO: Geir Dokken

piknik, sommerfest, fruktspyd populært for store og små

FRUKTSPYD: Mat på piknik kan være langt mer enn grillpølser for Grethe Rønningen og datteren Pernille. © FOTO: Geir Dokken

Sommerfest og piknik og pølsespyd

PØLSESPYD: Olivia Skou (4) koser seg med pølser på spyd. © FOTO: Geir Dokken

Sommerfest og piknik, vann med lime og vann med appelsin

DRIKKE: Vann er beste tørstedrikk i varmen, og får litt friskere smak med lime eller appelsin. © FOTO: Geir Dokken

Hvor ofte er det ikke vi fyller en sekk eller kjølebag med grillpølser, lomper og ketsjup når vi skal på tur, eller piknik med barna?

Med enkle triks kan du gjøre turmaten langt mer spennende for både små og store.

Her får du oppskriftene (nederst i saken) og mange gode råd til smart oppbevaring av mat når du er ute i sommervarmen.

Slik oppbevarer du maten:

  • Spiser du maten to til tre timer etter at du har tatt den ut av kjøleskapet eller handlet den, holder det å ha maten i en bærepose eller handlenett.
  • Pakker du maten til pikniken eller turen om morgenen, eller mer enn tre timer før du skal spise, bør du oppbevare maten i kjølebag med kjøleelementer.
  • Mat fra fryseren og frossen drikke fungerer fint som kjøleelementer for den andre maten.
  • Hold maten mest mulig skjermet fra direkte sollys. Mange matvarer, som for eksempel ost, dressinger og andre melkebaserte matvarer vil lett oksidere av sollyset, og får den ekle "solsmaken".
  • Kjøttpålegg skal ikke ligge framme i solvarmen etter måltidet, så pakk det kaldt om det blir rester. Det samme gjelder leverpostei og andre posteier og pateer.
  • For at restmat etter en piknik skal være trygg å spise, må den være oppbevart kjølig etter måltidet.
  • Det er svært sjelden at piknikmat som du selv har ordnet i stand kan gjøre deg syk, men maten kan fort bli ødelagt av sol og varme.

Tipsene kommer fra ernæringsfysiolog og informasjonssjef Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Lure mattips:

  • Pastasalat: Dette er en enkel og god rett som kan lages hjemme i en fei, samtidig som den er praktisk å ta med i en plastboks på piknik.
  • Fruktspyd: Kutt opp forskjellige frukter i biter og træ dem på et spyd. Da er det enkelt å forsyne seg med frukten. Barna elsker det, og det er bare å hive innpå med god samvittighet!
  • Iskald drikke: Fyll drikkeflasker med vann eller saft og legg i fryseren. Ta dem ut rett før dere drar ut på tur og dere har kald drikke til maten.
  • Spiseklare egg: Kokte, kalde egg i en boks er også et godt tips til matkurven.
  • Flere pikiniktips: På nettstedet egg.no finner du både "saltmat og søtmat".

Tipsene kommer fra matrådgiver Anita Bakker ved Opplysningskontoret for egg og kjøtt.

Flere oppskrifter:

Kyllingsnacks

Kjøttboller med pasta

Kyllingsnurrer

Pai som kan fylles med det barna liker

Flere barnevennlige mat-tips:

Dette kan du ha med på piknik med barn

Test av turmat i pose

20 muffins av samme oppskrift

Kaker til barnebursdagen

Rina Blekkerud, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!