nordfjordeid

Legg turen innom kulturbygda Nordfjordeid

– Dette er kulturhovedstaden i gamle Sogn og Fjordane, sier Ingrid, som elsker operahus, vikingskip og rockefestival. Eidsgata ligger hennes hjerte aller nærmest. – Stemningen blant de gamle trehusene er det fineste du kan oppleve!

<b>FAVORITT:</b> Minibakeriet står høyt på listen når Ingrid forteller om perlene i Nordfjordeid.
FAVORITT: Minibakeriet står høyt på listen når Ingrid forteller om perlene i Nordfjordeid. Foto: Cecilie Moestue
Sist oppdatert

Har du sett at vi har en egen klemmekrok? spør Ingrid og viser frem et hjørnet av den sjarmerende og verneverdige Eidsgata.

De hvitmalte trehusene med fargerike dører står tett i tett, slik de har gjort siden slutten av 1800-tallet.

Om sommeren bugner det av blomster og uteboder her, og handlegaten fylles med ekstra mye liv.

Både turister og fastboende flokker til bakeriet, blomsterbutikken, bokhandelen, klesbutikken og kafeene.

– Det er så stemningsfullt her, synes Ingrid, som har bodd i Nordfjordeid mesteparten av livet.

<b>KOSELIGE EIDSGATA:</b> Åsebøhuset fra 1860 er det mest fotograferte i hele bygda.
KOSELIGE EIDSGATA: Åsebøhuset fra 1860 er det mest fotograferte i hele bygda. Foto: Nils Martin Sønderland/Wikipedia Commons

Hun jobber som daglig leder i en gullsmedbutikk, og både hun, mannen og de fire barna trives godt her i vest.

Kulturbygda

– Operahuset Nordfjord var den største kulturscenen i tidligere Sogn og Fjordane, og har gitt oss et levende musikk- og teatermiljø. Det topper seg om sommeren med Malakoff-festivalen og spelet Elskhug og eksis som høydepunkter.

Spesielt Malakoff trekker et stort publikum hit, og den sterke dugnadsånden gjør at over tusen frivillige hjelper til.

Ingrid tar oss med til den nye Sagaparken og ser utover den blikkstille Eidsfjorden.

– Her var det bare fjæresteiner før, men nå har vi fått en helt ny bydel med kjøpesenter og badestrand. Ungene elsker den nye stranden, så her har vi vært mye.

Les også: Hyttedrøm på Vestlandet

Natureldorado

Ved siden av ligger Sagastad, et nytt senter som rommer Norges største rekonstruerte vikingskip.

MYKLEBUSTSKIPET: En av attraksjonene i Nordfjordeid er Myklebustskipet. Det ble sjøsatt på Eidsfjorden 27. april 2019, over 1000 år etter at det originiale skipet hadde sin siste seilas, og det på samme sted.
MYKLEBUSTSKIPET: En av attraksjonene i Nordfjordeid er Myklebustskipet. Det ble sjøsatt på Eidsfjorden 27. april 2019, over 1000 år etter at det originiale skipet hadde sin siste seilas, og det på samme sted. Foto: Fotografen Eide

– Her i lille Eid har vi så mye, med hotell, kirke, sykehus, kino, bibliotek og parker. Du kan til og med fiske laks i Eidselva her borte, sier hun, og legger til:

– At fjordhesten kommer herfra, er vi veldig stolte av. Fjordingen er selve identiteten til Eid og er alltid å se i nærmiljøet. Fjellene vil jeg også skryte av. Vi har nydelige turmuligheter, og stien til Trollenykjen starter faktisk rett her i sentrum, avslutter hun.

Les også: Fjellørretfiske i Skarvheimen

<b>FJORDHESTENS MEKKA:</b> Siden 1886 har hingste­utstilling årlig vært arrangert i Eid, og fjordingen finnes som statue i bygda. Den var også å finne i kommunevåpenet til tidligere Eid kommune, som fra 1. januar 2020 er en del av Stad kommune.
FJORDHESTENS MEKKA: Siden 1886 har hingste­utstilling årlig vært arrangert i Eid, og fjordingen finnes som statue i bygda. Den var også å finne i kommunevåpenet til tidligere Eid kommune, som fra 1. januar 2020 er en del av Stad kommune. Foto: Ingvild Rydjord Hansen

Nordfjordeid i historien

Dialekten

Eid er en nynorskkommune hvor de fleste snakker nordfjord-dialekt. Språket har rulle-R, og det brukes palatalisering i trykksterke og trykksvake endelser, ved at det legges til en j-lyd etter "ll", "nn", "dd" og "tt". Verbene får e-endelse i infinitiv.

Noen ord og uttrykk:

• Sytalaust = lettvint, enkelt og greit

• Vel nukk = det er greit som
det er

• Hi sida = den andre sida

• Heilt komod = noe er dumt, idiotisk, tullete

• Mektig = fantastisk

Det har bodd folk i Stad kommune siden steinalderen, og i vikingtiden var Nordfjord et maktsentrum på Vestlandet.

I dag bor 6000 personer her, hvorav 3000 i Nordfjordeid.

Tettstedet har lokalavis, operahus, sykehus, tingrett, folkehøyskole, videregående skole, vikingskip og fjordhestsenter. Jordbruk og industri er også viktige næringsveier.

Militær virksomhet har preget Nordfjordeid fra 1628 til 1967, og kulturminnet Eksersisplassen er i dag en vakker park hvor Malakoff-festivalen arrangeres.

Navnet stammer fra Krimkrigen på midten av 1800-tallet da storming av Malakov-tårnet ble sett på som en militær heltedåd, og deler av plassen fikk navnet Malakoff.

Les også: Bo på et fyr

Opplevelser i Nordfjordeid

Du har ikke vært i Nordfjordeid hvis du ikke har besøkt Eidsgata.

Slik kommer du til Nordfjordeid

Nordfjordeid er administrasjonssentrum i Stad kommune. Kjør hit med buss eller bil fra Ålesund, Bergen, Trondheim eller Oslo, eller ta fly til Sandane lufthavn 40 minutter unna.

Her finner du trivelig handelsmiljø i koselige, små butikker i verneverdige, hvite trehus fra 1880–1920, som er en av de best bevarte langs Sognefjorden.

Ri på fjording i Hjelmelandsdalen langs den Gamle Trondhjemske postveg i regi av Norsk Fjordhestsenter.

Eid Kirke fra 1849 er et av de syv stoppene på den 1,5 km lange sagaløypen som forteller om Nordfjordeids kulturhistorie. Løypa starter ved fjorden i Sagastad, hvor et 30 meter langt vikingskip er rekonstruert i full størrelse.

Kulturhuset Gamlebanken har kunstgalleri og åpen turistinformasjon om sommeren.

Malakoff Rockefestival har vært et årevist arrangement med mange kjente artister, men på grunn av korona-situasjonen blir den ikke arrangert i 2020.

Utendørsspelet Elskhug og eksis, et historisk lystspill om militærlivet på Nordfjordeid i 1895, spilles annet hvert år. Neste gang sommeren 2021.

<b>IDYLL:</b> Trange smug i Nordfjordeid tiltrekker turistene om sommeren.
IDYLL: Trange smug i Nordfjordeid tiltrekker turistene om sommeren. Foto: Terje Rakke/fjordnorway.com

Her bor og spiser du

Minibakeriet i Eidsgata har bakervarer, kaker og sveler. I hyllene finner du nordfjordlefser og fiskelefser fra et lokalt bakeri i Hjelmelandsdalen.

Kafé Didriks ligger i en gammel landhandel i Eidsgata og serverer lunsj i nostalgisk atmosfære blant bruktfunn og original innredning.

<b>NORDFJORDBUNADEN:</b> Den har sin historie tilbake til 1920-tallet.
NORDFJORDBUNADEN: Den har sin historie tilbake til 1920-tallet. Foto: Bunadrosen.no

Aske gatemat og bryggeri i Eidsgata disker opp med moderne retter basert på tradisjonelle råvarer, og har take away med asiatiske smaker.

Orheimstunet sover du i et ombygd fjøs fra 1847 med utsikt over fjorden. Gården har museum og selskapslokale, og ligger 15 minutter unna sentrum.

Scandic Nordfjord hotell ligger i sentrum med restaurant, terrasse og spa-avdeling med svømmebasseng.

Les også: De som temmer fjellet

Norfjordbunaden

Den ble utviklet på 1920-tallet og har svart stakk med vevd bånd nederst. Livet er enten svart, rødt eller grønt, og er kantet med det samme båndet som på stakken.

Forkleet og vesken har broderi, og linskjorten er brodert på krage og ermer. Sølvet er oksidert med grønn sten som dekor.

<b>KJÆRLIGHETSSPEL:</b> Det historiske spelet Elskug og Eksis er Norges største barne- og ungdomsteater med 120 skuespillere mellom 10 og 24 år.
KJÆRLIGHETSSPEL: Det historiske spelet Elskug og Eksis er Norges største barne- og ungdomsteater med 120 skuespillere mellom 10 og 24 år. Foto: Elskhug og Eksis

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2020, og sist oppdatert 14/05 2020.

Les også