bygget drømmehytta

Overvant høydeskrekken og fant sitt hytteparadis

Da barna ble voksne, valgte paret å bytte ut den enkle hytta med en større, mer komfortabel variant. Nå har de fått sitt eget hytteparadis, med storslagen natur rett utenfor.

I HØYDEN: Den bratte veien opp til hytta var først en utfordring for Linda med høydeskrekk. Heldigvis klarte hun å overkomme den, og nå er hun og mannen Odd-Arve der nesten hver helg.
I HØYDEN: Den bratte veien opp til hytta var først en utfordring for Linda med høydeskrekk. Heldigvis klarte hun å overkomme den, og nå er hun og mannen Odd-Arve der nesten hver helg. Foto: Helge Eek
Publisert

Linda Flotve hadde høydeskrekk, men da hun og mannen fant drømmetomten på toppen av en bratt vei, to timers kjøring fra Haugesund, måtte hun bare overvinne fobien.

Og det klarte hun, så nå er de på hytta på Gullingen nesten hver helg.

Trengte større hytte

Tidligere hadde familien i mange år tilbrakt alle ferier og helger på en hytte på 30 kvadratmeter.

Der ferierte familien under enkle kår, med brønnvann og ett soverom til hele familien.

Les også: Lagde hytteparadis av 200 år gammel gård

Hytta var innredet i nostalgisk stil, og hage­glade Linda Flotve hadde en stor hage å boltre seg på.

Selv om de var veldig glad i hytta alle sammen, fant de ut at tiden var inne for noe nytt.

Barna hadde blitt voksne, og paret ville bruke mer tid i naturen enn i hagen.

IDYLLISKE OMGIVELSER: Den flotte fjellhytta ligger idyllisk til, og de mange vinduene sørger for god utsikt og at masse lys slipper inn.
IDYLLISKE OMGIVELSER: Den flotte fjellhytta ligger idyllisk til, og de mange vinduene sørger for god utsikt og at masse lys slipper inn. Foto: Helge Eek

Tegnet kjøkkenet selv

De tittet på flere hyttetyper, og den de valgte ga Linda friheten til å velge den innredningen hun ønsket. De ville også at den skulle ha store vindusflater som kunne ta inn mye lys.

Når hytta ligger så høyt i terrenget, ble det viktig med god utsikt fra alle rom.

Les også: På Værøy nyter de rå natur og det enkle hyttelivet

PRAKTISK: Paret har satt inn en dobbeltdør fra gangen og inn til stua og kjøkkenet. Uten tepper er gulvene er lette å holde rene. I tillegg har de vannbåren varme, så de ikke fryser på føttene.
PRAKTISK: Paret har satt inn en dobbeltdør fra gangen og inn til stua og kjøkkenet. Uten tepper er gulvene er lette å holde rene. I tillegg har de vannbåren varme, så de ikke fryser på føttene. Foto: Helge Eek
MIDPUNKTET: Endelig har Linda fått den store, flotte peisen hun alltid har drømt om. Med en godstol på hver side, trenger man ikke stort mer etter en lang dag ute på tur.
MIDPUNKTET: Endelig har Linda fått den store, flotte peisen hun alltid har drømt om. Med en godstol på hver side, trenger man ikke stort mer etter en lang dag ute på tur. Foto: Helge Eek

– Vi får heller ta vinduspussen når den kommer. På de øverste vinduene har vi brukt Zalo og hageslangen. Det funker på hytta, smiler Linda.

Hun har alltid drømt om stor peis, som et midtpunkt i hytta.

Les også: Quiz om vedfyring - hvor mye kan du?

Odd-Arve skulle gjerne hatt vinduer langs hele langveggen og peisen i et hjørne, men de måtte finne et kompromiss.

– I et hjørne ville den ikke blitt midtpunkt, han får heller ta seg en tur ut, sier Linda med glimt i øyet.

EGNE BILDER: Over sofakroken henger bilder som Odd-Arve har tatt ute i naturen. Fargene går igjen i interiøret og skaper en fin helhet. – Det gjør seg godt med litt farger når basen er av treverk, tipser Linda.
EGNE BILDER: Over sofakroken henger bilder som Odd-Arve har tatt ute i naturen. Fargene går igjen i interiøret og skaper en fin helhet. – Det gjør seg godt med litt farger når basen er av treverk, tipser Linda. Foto: Helge Eek

På kjøkkenet derimot, er det mannen som regjerer.

OPPLYST: Det er mer vinduer enn vegg på Soria Moria, noe paret trives godt med. Rundt det store spisebordet som fulgte med hytta, har de plass til hele storfamilien.
OPPLYST: Det er mer vinduer enn vegg på Soria Moria, noe paret trives godt med. Rundt det store spisebordet som fulgte med hytta, har de plass til hele storfamilien. Foto: Helge Eek

– Han elsker å lage mat, og jeg tar med glede oppvasken. Det var viktig for ham med et stort, praktisk kjøkken, og det er det rommet vi bruker mest, forteller Linda.

Paret tegnet selv hvordan de ville ha det og er blant annet veldig fornøyd med en kjøkkenøy på hjul.

Soria Moria

Dette er hytta:

Hyttetype: Omtegnet fjellhytte, basert på Gaustatoppen fra Massive Wood Construction.

Byggeår: 2014

Størrelse: Totalt bruksareal 145 m2 + separat bod 20 m2

Utvendig kledning: Stående dobbelfalset

Tak: Torvtak

Rominndeling: Gang, stue og kjøkken, bad, vaskerom og to soverom nede. To soverom, bad og stor loftstue oppe. Totalt 12 sengeplasser.

Bod: En innvendig bod (under trapp), en utvendig og en frittstående.

Fasiliteter: Strøm, vann, internett og vannbåren varme.

Instagram: @linflo66

En dag Linda tittet ut over fjell og skog, fikk hun en Soria Moria-følelse. Det måtte derfor bli navnet på hytta.

– Vi trives så godt her oppe, i all slags vær. Selv om vi ikke har hatt hytta så lenge, er det blitt vår favorittplass. Hver gang vi er her, må vi ut på tur. Vi har snart gått til alle toppene rundt her og vært på alle stier, forteller hun.

Odd-Arve er ivrig syklist, og han sykler ofte hjemmefra og til hytta, mens Linda holder seg helst til beina.

Det er også mange langrennsløyper rett utenfor hyttedøra, som de benytter seg av vinterstid.

Selv om barna ikke bor hjemme lenger, kommer de ofte på besøk. De synes spesielt det er stas at julen feires på hytta.

I 2014, da hytta ble bygget, lovte hytteprodusenten å sette den opp på åtte uker. Den sto innflyttingsklar to dager før julaften.

Linda husker ikke så mye fra den jula, og hun er glad det har vært mindre stress etterpå.

FLYTTBAR ØY: Linda synes det er helt topp med en kjøkkenøy på hjul. Den er enkel å flytte på, samtidig er den så tung at den står stødig.
FLYTTBAR ØY: Linda synes det er helt topp med en kjøkkenøy på hjul. Den er enkel å flytte på, samtidig er den så tung at den står stødig. Foto: Helge Eek
GOD PLASSUTNYTTELSE: I rommet under trappen er det lagringsplass til praktiske ting, som en støvsuger.
GOD PLASSUTNYTTELSE: I rommet under trappen er det lagringsplass til praktiske ting, som en støvsuger.

En blå tråd

Fordi Linda er glad i blått, går fargen som en blå tråd gjennom hytta, noe som skaper en fin og rolig stemning. På vei til hytta plukker hun gjerne med seg markblomster og pynter i alle rom. Hun synes det passer så fint til naturmaterialene på hytta.

– Jeg er veldig glad i interiør og i å dekke bord. Da passer det jo bra at Odd-Arve står for maten, sier hun.

Paret trives så godt på hytta at de er her alle helger de har mulighet.

– Vi får til tider høre at vi er litt asosiale. Men Odd-Arve jobber i Stavanger i ukedagene, og da er det godt å være sammen her i helgene. Her oppe finner vi ro, henter energi i naturen og kobler helt av, forteller hun.

KORT VEI: Fra soverommet til Linda og Odd-Arve er det utgang til den store verandaen i front. Da de flyttet inn, hadde hytta veranda midt foran, og de har selv bygget den helt rundt.
KORT VEI: Fra soverommet til Linda og Odd-Arve er det utgang til den store verandaen i front. Da de flyttet inn, hadde hytta veranda midt foran, og de har selv bygget den helt rundt. Foto: Helge Eek
NATURMATERIALER: Linda er glad i å gjøre det koselig på hytta, og hun tar gjerne med naturen inn.
NATURMATERIALER: Linda er glad i å gjøre det koselig på hytta, og hun tar gjerne med naturen inn.
KNALL BLÅ: Paret er glad i blått, men fikk litt sjokk da de så utgangsdøra for første gang. Linda planla å male den om, men har latt den være så lenge. Noen ting må man bare venne seg litt til.
KNALL BLÅ: Paret er glad i blått, men fikk litt sjokk da de så utgangsdøra for første gang. Linda planla å male den om, men har latt den være så lenge. Noen ting må man bare venne seg litt til. Foto: Helge Eek
NATURGLEDE: Linda er ofte ute og plukker naturen med seg inn. Med mose, lyng og markblomster skaper hun fin stemning, gjerne i kombinasjon med lys og tekstiler.
NATURGLEDE: Linda er ofte ute og plukker naturen med seg inn. Med mose, lyng og markblomster skaper hun fin stemning, gjerne i kombinasjon med lys og tekstiler. Foto: Helge Eek

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning