Vinterdekk og felger

Vinterfelger som ser bra ut

Du må ikke velge stålfelger og hjulkapsler selv det er vinter. Her er noen gode tips til vinterfelger.

PÅ FELGEN: Felgene kan se bra ut, selv om det er vinter. (Foto: Petter Handeland)
PÅ FELGEN: Felgene kan se bra ut, selv om det er vinter. (Foto: Petter Handeland) Foto: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Til tross for at deler av landet er dekketav snø, salt og slaps, er det mulig å ha en bil som ser fresh ut. Vinterfelger betyr ikke automatisk stålfelger med hjulkapsler eller utslitte og kantkjørte 15-tommere.

Det er spesielt en ting som er verdt å tenke på når du skal investere i nye vinterfelger.

- Det viktigste med vinterfelgene er at de har en enkel desisign, og at de dermed er enkle å holde rene, sier Jørn Gillstrøm, daglig leder hos Felgimport AS.

Med andre ord er mangeeikede felger, som ser bra ut på mange biler om sommeren, ikke det beste valget når snøen faller - med mindre du har lyst til å skrubbe salt og andre uhumskheter fra kriker og kroker med tannbørste, selvfølgelig.

Takket være tyskerne

De siste årene har felgtrendene gått i retning av forskjellige farger. Ifølge Gillstrøm har dette begynt å smitte over på folks vintervalg av felger.

- Sort og antrasitt er forholdsvis populært, men de aller fleste velger fortsatt vanlige, sølvfargede felger, sier han.

Felgprodusentene har tidligere ikke fokusert spesielt på vinterfelger, mest fordi markedet har vært beskjedent. Men etter at Tyskland fikk påbud om bruk av vinterdekk i 2006, er det imidlertid kommet flere felger på markedet som passer til vinterbruk.

Kan gi bremsetrøbbel

Mange velger å gå ned på størrelse når de skal ha vinterdekk. Gillstrøm advarer imidlertid mot å velge felger som har mindre størrelse enn det som er standard på bilen.

- Velger man mindre felger enn originalt, kan det være at man får plasstrøbbel i forhold til bremsene, sier han.

Seks for vinteren

Vi har plukket ut seks forskjellige felger som både ser bra ut og som er lette å vedlikeholde - altså som passer godt til vinterbruk. Som med alt annet i bilverdenen finnes det felger i en rekke forskjellige prisklasser.

VELG EN: Felgene bør fortrinnsvis være enkle å holde rene.
VELG EN: Felgene bør fortrinnsvis være enkle å holde rene.

Enkle å vedlikeholde

Zito 575 er en av vinterfavorittene hos felgforhandleren Pole Position. Zito Nova leveres i størrelser fra 15 tommer, og det finnes også en versjon som kalles Nova i større størrelser. Felgene er enkle å vedlikeholde, og er også spesialbehandlede for å tåle salt og annen skitt som det er mye av på vinteren. Det er lett å komme til på alle kanter og prisen er heller ikke avskrekkende.

Pris fra: ca. 1000,-

Lett å holde rene

CMS C1 er felger med klassisk design som passer godt til vinterbruk. Store flater gjør de enkle å holde rene, og siden de ikke har bred kant, er det lettere å unngå skraper fra nedsnødde fortauskanter. CMS C1 finnes i 15- og 16-tommers-størrelse med henholdsvis 5x114,3 og 5x110-boltsirkel. Dette gjør at de passer til mange japanske - samt en del europeiske bilmodeller.

Pris: ca. 1500,-

Foxy saker

Fox FX1 er i samme gate som felgene fra CMS. De er forholdsvis billige og har en enkel design. Fox-felgene er imidlertid beregnet på litt større biler, og leveres derfor i størrelser på 16 og 17 tommer. Dette er størrelsene som de fleste nyere biler fra kompaktklassen og oppover leveres med.

Pris: ca. 1600,-

Blant de aller kuleste

Rota Grid Drift-felgene er for deg som kjører japansk sportsbil, og som vil ha det rette driftestuket - også på vinteren. For mange er dette i overkant dyre felger å bruke på vinterstid, men uten intrikate mønstre er Rota Grid Drift-felgen et godt valg. Grid Drift leveres i flere farger, men bronsefargen på bildet, er blant de aller kuleste. For de mer tradisjonelle passer nok sølv bedre, men hvis du virkelig vil skille deg ut, kan du også få disse felgene i knall grønn. De leveres i størrelser fra 15 til 17 tommer.

Pris fra: 1425,-

RIMS: Fete felger, til tross for snø, is og salt. (Foto: Petter Handeland)
RIMS: Fete felger, til tross for snø, is og salt. (Foto: Petter Handeland)

Ypperlige til vinterbruk

TSW er et kjent navn når det kommer til felger. Vortex er en av de store klassikerne innen felgindustrien, og mange vil nok si at de er litt kjedelige. Til vinterbruk passer de imidlertid ypperlig. Ingen kant som skrapes lett opp, og ettersom felgene er forholdsvis åpen, er de også lette å få vasket på innsiden. De er også et godt valg for de med større biler, da Vortex-felgene leveres i størrelser fra 17 til 20 tommer.

Pris fra: ca. 2500,-

Svart på hvitt

Er du ut etter svarte felger på vinteren? Da er disse Momo Win Black-felgene definitivt et godt valg. Prisen på rundt 2000 kroner per felg er ikke avskrekkende, og du får samtidig en felg som er både kul og lett å vedlikeholde. Den matt-svarte finishen passer veldig godt til enkelte lakkfarger - som for eksempel hvit. Med en størrelse på 17 tommer vil Win Black-felgene være et godt valg for biler fra mellomklassen og oppover.

Pris: ca. 2000,-

Les også:

Her kommer det nye fotobokser

Test deg selv: Er du en farlig sjåfør?

Disse bilene akselererer raskest

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning