Test: Xpeng G6 Performance
Prisen sier det meste
Xpeng G6 har Tesla Model Y som hovedmotstander både her i Norge og internasjonalt. Vår test viser hvordan den klarer seg mot den klare bestselgeren.

Da vi kjørte den oppgraderte utgaven av Xpeng G9 høsten 2024, var det en svært positiv overraskelse. Den store prestisje-modellen overbeviste på flere områder, der vi spesielt kan trekke frem et høyt komfortnivå, langt bedre enn for eksempel Audis prestisjemodell Q6.
Etter litt venting, mest grunnet programvareoppdateringer, har vi omsider kjørt test av den nye og mindre mellomklasse-SUV-en Xpeng G6. Performance-utgaven har både 4WD og masse krefter (350 kW/476 hk). Elbilkunder i Norge velger helst denne varianten, og modellen med bakhjulsdrift står bare for 10 prosent av salget.
Helt annerledes bil
Et av de mest spennende spørsmålene er om G6 tar med seg noe av spisskompetansen til G9 inn i denne mest populære bilklassen i Norge.

Det viser seg relativt raskt at G6 er en helt annerledes bil, for her har kineserne tydeligvis tenkt mer i sportslig retning – og kanskje den tøffe konkurransen i dette segmentet gjør at man har spart på konfekten her og der. Ikke ulikt det vi opplever hos mange typiske konkurrenter.
I forhold til G9 merker vi størst forskjell på støynivå og fjæringskomfort. Storebror nøyer seg med 65 dBA i motorveifart, noe av det beste vi har målt de siste par årene, mens G6 er tett på 70 dBA. Dermed havner den nesten nederst i karakterboka sammenlignet med klassekameratene. Det er synd, for på andre områder klarer G6 seg veldig bra.

Les også: Test: Xpeng G9: Slår de europeiske prestisjemerkene på hjemmebane
Avstemt oppheng
Tross at luftfjæringen i G9 er byttet ut med vanlige stålfjærer varter G6 Performance opp med et velavstemt hjuloppheng. Det betyr at det er fast nok til å gi den sportslige kjørefølelsen Xpeng-ingeniørene helt sikkert har jaktet på. Samtidig er den også smidig nok til at bilen gir storbilfølelse på ujevnheter, selv om det av og til smeller i understellet på skrape, brå dumper.
Totalt sett gir det Xpeng G6 harmoniske veiegenskaper. Den føles lettkjørt og behagelig ved vanlig bruk, men er ikke redd for inspirert kjøring på svingete veier. Den holder sporet stabilt selv om du trykker på litt ekstra, og sier fra med en gradvis overgang til understyring hvis du blir overivrig.
Snakker vi sportslighet har Xpeng G6 masse å rutte med på fartsfronten. Sammenlignet med hovedrival Tesla Model Y AWD er den et par tiendeler kjappere i akselerasjonen, uten at forskjellen er utslagsgivende.
Vi klarer for en sjelden gangs skyld ikke å tangere fabrikkstallene, men klokker inn 4,7 sekunder mot 4,1 sekunder. Mer enn raskt nok, noe også som følges opp i forbikjøringsmålingene. Kort sagt mangler du aldri krefter.
Følger Tesla tett
Både når det gjelder veiegenskaper og ytelser levner Xpeng G6 liten tvil om at Tesla Model Y er målestokken, og på førerplass er inntrykket det samme.
Betjeningsskjermen i midten har samme breddeformat, og både grafikk og betjeningslogikk ligger tett opptil Tesla. Det gir en ganske logisk skjermbetjening, med noen smarte snarveier straks du har satt deg inn i oppsettet.
Vi tror mange vil sette pris på en slank infoskjerm rett foran føreren, og at bilen har noen flere tradisjonelle brytere og hendler i betjeningen av primærfunksjoner.

Plassmessig er Model Y blant de aller største SUV-modellene i denne klassen, men Xpeng G6 gjør et godt forsøk på å følge Tesla på dette området. Foran og bak er begge rommelige nok for familiebruk, med en liten fordel for Xpeng på bredde og benplass i baksetet.
Bagasjeplassen er merkbart større Tesla; 854 mot 571 liter, der mer plass i lengden og det store rommet under gulvet er fordel Tesla. Mange vil likevel være fornøyd med plassen i Xpeng G6, her er det til slutt et spørsmål om hva du faktisk trenger.
Bedre rekkevidde enn konkurrenten
Med et vesentlig større batteri i G6 (87,5 mot 75 kW netto) oppnår Xpeng noe lenger rekkevidde i vår test enn Tesla Model Y, med 505 mot 465 km. Tesla bruker noe mindre strøm, 1,55 mot 1,75 kWh/mil.
Her skal vi også legge til at det var noe kjøligere under testen av Tesla, slik at forskjellen i rekkevidde erfaringsmessig hadde vært mindre om bilene ble kjørt under identiske forhold.

På ladestasjonen holder Xpeng et svært godt tempo, og selv om vår 225 kWh-lader ikke klarer å utnytte toppfarten på 280 kW, er det likevel høy ladefart langt opp i registeret som gjør at vi bare bruker 22 minutter fra 10 til 80 prosent. Samme øvelse tok 33 minutter i vår Tesla-test.
Vi Menn Bil mener:
Med litt opp- og nedturer når det kommer til egenskaper, redder til slutt prisen dagen for Xpeng G6. Rundt 460 000 kroner er rett og slett mye bil for pengene, og cirka 50-60 000 kroner lavere enn hovedkonkurrentene VW ID.4 GTX og Tesla Model Y Long Range AWD.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn