Test: Skoda Elroq 60
Treffer bortimot perfekt
Rimelig, rommelig og lettkjørt. Den nye kompakte SUV-modellen fyller et viktig hull i VW-konsernets utvalg. Og minner oss om en gammel storhet.

Skoda Elroq har potensial til å bli en av de store bestselgerne på det norske bilmarkedet. Med en slags miks av en kompaktbil, mellomstor stasjonsvogn og SUV, er konseptet perfekt for dem som ikke trenger en større, dyrere bil. Den kan på noen områder ta over rollen til Skodas største suksess her i Norge: Octavia.
Litt enkelt forklart er Skoda Elroq en kortversjon av Enyaq, Skodas populære familie-SUV. Selv om Elroq er rundt 15 cm kortere, har den samme akselavstand. Dermed er det først og fremst i bagasjerommet det skiller mest. Elroq byr på 470 liter, mens Enyaq har 585 liter.
Elroq er selvsagt priset betydelig lavere enn sin storebror, og den enkleste Elroq 50 starter på beskjedne 299 900 kroner med batteri på 52 kWh og elmotor på 125 kW/170 hk. Rekkevidden er oppgitt til 374 km.
Vår testbil er en Elroq 60, en variant importøren venter seg mye av. Med pris fra 349 900 kroner får du batteri på 59 kWh, motoren yter 150 kW/204 hk og rekkevidden er inntil 426 km.

De to rimeligste variantene har bakhjulsdrift. Vil du ha 4WD er det foreløpig Elroq RS med 250 kW/340 hk til 479 900 kroner som gjelder. Senere i år skal modellspekteret utvides med to 85-varianter og batteri på snaut 80 kWh. Der blir det 286 hk i den bakhjulsdrevne varianten, mens 85x med 4WD får 299 hk.
Les også: Prøvekjørt: Skoda Elroq RS: Forlokkende folkebil med sports-DNA

Lett tilgjengelig
Førsteinntrykket av Elroq 60 er trivelig; lettkjørt, oversiktlig, med behagelige seter og en fin infoskjerm foran føreren. Skoda gjør stadige fremskritt på skjermbetjeningen, og du har det meste lett tilgjengelig i midtkonsollen.
Vi liker også at viktige funksjoner er plassert rett foran føreren, enten med knapper på rattet, eller via tradisjonelle hendler på rattstammen.
Selv i denne rimelige versjonen føler du ikke at noe mangler eller er gjort på billigste måte. Dashbordet er trukket i grovt stoff og gir en lun følelse.
Fjæringskomforten treffer bortimot perfekt, og når veiene begynner å slå krøll på seg, viser oppsettet seg kompetent ved ivrig svingkjøring. Bilen har mer dekkstøy enn vi liker på motorvei, men i forhold til prislappen er nivået likevel akseptabelt.
Les også: Test: Skoda Enyaq og VW ID. 4: Forskjellene er små, men de finnes og er ikke helt ubetydelige
Ulike, men like
Det er selvsagt store forskjeller på Elroq og Octavia. Den viktigste at vi snakker om en elbil og en med forbrenningsmotor. En annen at Elroq er en mindre bil fra en plattform for større biler, mens Octavia er den rommeligste utgaven på VWs kompaktbilplattform.
Det er gått noen år siden vi testet Octavia sist, og jeg blir litt overrasket over at den faktisk er 20 cm lenger enn Elroq. Et lengre bagasjerom er største forskjell, for ellers er målene bak ganske like. I kupeen har Elroq bedre takhøyde, noe mer benplass og bredde.

Samtidig får jeg «Octavia-vibrasjoner» etter de første timene bak rattet. Jeg tror det handler om å kjøre en bil med familieegenskaper, samtidig som du har den gode kompaktbilfølelsen. Der du nærmest kler på deg bilen, kjenner at du har god kontroll på alle fire hjørner og ikke sleper med deg mer metall enn du strengt tatt må.
For noe av det Octavia og Elroq har felles, er at det korte panseret gir oversikt og kontakt med fronten i alt fra parkeringshus til svingete småveier.

Kvikkere enn fabrikktallene
For Elroqs vedkommende hjelper det også at den med sine snaut 1,9 tonn er relativt lett til elbil å være, og virker mer lettbent enn større slektninger som Enyaq og VW ID.4.
Vår Elroq 60 er også mye kvikkere enn fabrikkens 8,5 sekunder fra 0-100 km/t, og nøyer seg med 7,6 sekunder i vår måling. Også i mellomakselerasjon har bilen bra fraspark, for selv om 204 hk ikke er mye i elbilsammenheng, vil den føles som et lyn hvis du kommer fra Octavia med to-liters dieselmotor på 150 hk.
Les også: Test: Skoda Octavia 2,0 TDI 4x4 DSG: Bilen gjør det enkelt å trille terningen til seks

Rekkevidde og lading
Vi kjørte snaut 800 km og hadde stort sett fine sommerforhold med 15 til 20 grader. Da varierte forbruket fra 1,45 til 1,65 kWh/mil, med maksimal rekkevidde mellom 350 til 410 km. Det samsvarer bra med hva man kan forvente av biltypen og batteristørrelse på 59 kWh.
Hurtiglading fungerer fint, med maksimal ladefart på inntil 165 kW. Viktigere er likevel jevnt høy fart over et ganske bredt spekter: Fra 10-80 prosent brukte vi 26 minutter med snittfart på rundt 100 kW.

Vi Menn Bil mener:
Skoda Elroq er en likandes bil der egenskapene ofte overgår forventingene til en elbil i prisklassen rundt 350 000 kroner. Den er underholdene og lettmanøvrert på veien, med god innvendig plass. Selv om bagasjerommet ikke like stort som i den tidligere bestselgeren Octavia, tror vi Elroq vil dekke mange av de samme behovene, særlig i variantene med 4WD.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 38 2025