Test: Opel Insignia Sports Tourer (2017)

Opels solide steg frem fra glemselen.

Ikke like lekker som coupéutgaven, men nye Insignia stasjonsvogn er en bil det er lett å like.
Publisert

Nylig tok vi en nærmere titt på Opels nye Insignia Grand Sports, som er en firedørs coupéutgaven av nye generasjon Insignia. Det var et høyst interessant møte, og en bil som oppleves å konkurrere med biler i en divisjon opp.

Det er spesielt den vanvittige utstyrspakken til «småpenger» som imponerer, men også bilen i seg selv oppleves som bedre enn det du kan få for samme pris andre steder.

Det er likevel liten tvil om at det er stasjonsvognutgaven av bilen som flest nordmenn vil ta en nærmere titt på, og det har selvsagt også vi gjort i en litt rimeligere motorisering.

Samme lest

Det er ingen overraskelse at stasjonsvogna - eller Sports Tourer som Opel kaller det - og coupéutgaven bygger på den samme plattformen. Akselavstand og bredde er identisk, og det er kun mindre avvik i høyde og lengde som følge av den annerledes formen på bakenden.

I dette ligger det også at nye Insignia stasjonsvogn er - og oppleves - vesentlig lettere enn sin forgjenger, noe som utvilsomt var den største innvendingen mot bilen.

Dette gjør mye med avgiftene, både på grunn av vektreduksjon - men også den medfølgende reduksjonen av drivstofforbruk. 165-hesters bensinutgaven vi har testet denne gangen har et marginalt lavere utslipp en nærmest sammenlignbare Ford Mondeo og og Mazda6.

Den store forskjellen er selvsagt at bagasjerommet på stasjonsvogna er større. Når det er sagt, så er ikke den praktiske forskjellen all verden stor, siden Grand Sports-varianten har en ganske smart utforming på bagasjeplassen - mens stasjonsvognutgaven følger utviklingen med en ganske skrå bakpart. Det er likevel 70 liter ekstra å gå på i høyden.

Utstyrsbombe

Opel leverer kun bilen i utstyrsgrad «premium», og fra dette nivået er vår testbil utstyrt med ekstrautstyr for 65.500 kroner. I den totalpakken får du nært sagt alt du kan tenke deg av utstyr - samt noe du ikke forventer. Matrix LED-lys, perforerte skinnseter, oppvarmet frontrute, HUD og massasje er ikke hverdagskost i denne klassen.

Det er ingen tvil om at Opel sikter litt opp i segmentet med en slik utstyrspakke, og overgår stort sett konkurrentene på det meste - selv om også Passat i påkostet utgave etter hvert begynner å bli en svært påkostet bil.

Nå er derimot nesten alt Passat-salget den ladbare GTE-utgaven, og når den spesifiseres som du ønsker blir den likevel vesentlig dyrere enn Insignia.

Gode kjøreegenskaper

Kjøreegenskapene på den nye Insignia er først og fremst veldig kompetent. Vår testbil er denne gangen ikke utstyrt med adaptivt understell, slik 260 hk-utgaven var, men det oppleves ikke som noe stort tap. Understellet er satt opp med et godt kompromiss mellom komfort og stramhet, og når kreftene er mer avmålte, savner man ikke den ekstra spissingen inn i svinger.

Bilen er forøvrig usedvanlig retningsstabil, og veldig god å kjøre langt med.

Den 1,5-liters turbobensinmotoren kommer forøvrig ikke til å havne på noen verken topp- eller bunnlister. Den har en jevn og god gangen, men dreiemomenttoppen slår inn forholdsvis sent på 2000 RPM, med en effekttopp på 5600 RPM. Den litt anonyme 6-trinns manuelle girkassen gjør en brukbar jobb med å skjule det litt svakte bunndraget.

Konsekvensen er dog at forbruket er en anelse høyere i praksis enn hva man skulle tro ut fra de oppgitte tallene - og vi opplever at 2-litersmotoren passer bilen bedre hvis du setter kjøreglede i fokus.

Strekker seg opp

Nye Insignia er ikke noen fullgod konkurrent til de skikkelige premiummerkene, men det er ingen tvil om at de forsøker å strekke seg i den retningen. Når de samtidig holder prisene konkurransedyktig mot sine mer naturlige konkurrenter, blir det ingen tvil om at totalpakken er svært, svært interessant.

Insignia er ganske enkelt den andre relanseringen på rad som viser at de er ferdig med sin ørkenvandring, og igjen har livets rett.

Det er bare så veldig trist at merkets store fokus på nye Ampera-e, ikke har materalisert seg i noen elektrifisering av andre modeller.

Opel Insignia Sports Tourer 1,5T

Motor: 4-sylindret turbobensin
Volum: 1,5/1490 ccm
Effekt: 160 hk v/5600 RPM
Dreiemoment: 250 Nm v/2000 RPM
Girkasse: 6-trinns automat
Drift: Foran
Størrelse: 4986/1863/1500 mm
Egenvekt: 1447 kg
Bagasjeplass: 490/1450 liter
Hengerfeste: 1405 kg
Toppfart: 214 km/t
0-100: 9,6 sekunder
Forbruk (NEDC): 0,62 l/mil
CO2: 141 g/km

Modell fra: 405.900 kroner
Testbil:
471.400 kroner

Ekstrautstyr inkluderer: Metallic, premium seter med massasje, OPC-line eksteriør, Park-pakke, 20" felg, oppvarmet frontrute mm

Det gode

  • En utstyrsbombe
  • Pent design
  • Pris/ytelse er klasseledende
  • Behagelige kjøreegenskaper
  • Et svært velfungerende interiør
  • Har blitt vesentlig lettere enn forgjengeren

Det dårlige

  • Har ikke vesentlig mer bagasjeplass enn coupéutgaven
  • Forbruket er noe høyere enn man kunne ønske
  • Bilen gjør seg bedre med større motor

Det grusomme

  • Hvor er ladbar variant?