Nå kan det bli enda flere endringer i bilavgiftene
Finansministeren med gode nyheter til norske bileiere.

FORNEBU (Side3): Finansminister Siv Jensen (Frp) gjestet mandag en samlet norsk bilbransje på Bil- og veikonferansen, der hun jobbet hardt med å ikke komme med konkrete budsjettlekkasjer, men likevel fortelle alle hva som kommer til å skje.
Fasiten for neste år får vi først i oktober.
- Norge har en av Europas eldste bilparker og er samtidig et av landene med høyest avgifter. For meg er det et konkret mål å tiltrettelegge for å fornye bilparken, sa finansiministeren.
- Provenynøytralitet er ikke det viktigste, for oss er det viktigste å gjøre de rette tingene, slo hun fast.
- Alle er enige
Finansministeren mener nemlig at den norske bilparken er for forurensende og for usikker, og er villig til å redusere statens inntekter for å gjøre noe med dette.
- Alle er enige om at nye biler er sikrere enn gamle biler, og at nye biler forurenser mindre enn gamle biler, sa hun, og påpekte at målet var å kvitte seg med de eldste bilene, og fylle på med så miljøvennlige biler som mulig.

I forbindelse med revidert ble det lagt frem en såkalt "helhetlig gjennomgang" av bilavgiftene, der det slås fast at det i engangsavgiften skal fokuseres mindre på hestekrefter og vekt - og heller legge mer vekt på utslipp.
Les også: Tesla er den store taperen i forslag til nye bilavgifter
Det store spørsmålet mange stiller nå er hvor lang tid det skal ta å "fase ut" effektavgiften. Statsråden ønsket ikke å gi noe konkret svar på dette, men lot det skinne gjennom at dette er svært viktig å få unna raskt.
- Den upopulære effektkomponenten som straffer biler med høy motoreffekt forsvinner helt. Hvorfor skal en funksjonell familiebil skattelegges mye mer enn en mindre hensiktsmessig småbil hvis miljøutslippene er de samme, spurte hun retorisk, og sa at hun ønsket seg vekk fra dagens situasjon der bilprodusentenes reduserer effekten på motorene for å komme unna avgifter, uten at det går utover utslippene.
Les også: Nå blir det slutt på meningsløst norsk bilfenomen
Avviser total endring av bilavgiftene
I forkant av fremleggelsen av "helhetlig gjennomgang" av bilavgiftene, var det mange som tok til orde for at en i praksis skulle fase ut alle kjøpsavgifter på biler, og i stedet avgiftslegge selve bruken i stedet.
- Det kan være lett å være enig i dette, men når man ser nærmere på konsekvensene er det ikke så populært likevel, sa Jensen, med henspeiling på at alternativet er betydelig dyrere drivstoff, bompenger - eller såkalt "elektronisk veiavgift" der du får regning i posten basert GPS-sporing av når og hvor du kjører.
En annen utfordring er at en slik endring ikke kan innføres over natten.
- Noen som nettopp har kjøpt en ny bil vil være veldig opptatt av brukskostnadene til en bil, mens den som går og vurderer å kjøpe ny bil vil være veldig opptatt av kjøpskostnader, sier Jensen.
I praksis må en slik ordning fases inn skrittvis over mange år for at noen ikke skal komme ut som store tapere.
Bilimportørenes Landsforening sa de hadde regnet på at en årlig reduskjon i engangsavgiften på rundt fem prosent var det optimale, noe Siv Jensen bare smilte av.
Ønsker flere avgiftslettelser
Finanministeren hintet også frempå at det kan komme flere avgiftsendringer.
På spørsmål om hva hun tenkte om å øke vrakpanten for å raskere fase ut de eldste bilene, fortalte Siv Jensen at dette langt fra var utelukket.
- Jeg er personlig på ingen måte motstander av dette, sa hun, uten å ville røpe noe om høstens statsbudsjett.
Tidligere har det vist seg at det å øke vrakpanten har vært svært effektivt for å fase ut de eldste bilene.
Hun åpnet også for at eiere av veteranbiler kunne møte samme sjebne som eiere av campingvogner, som nå er fritatt fra årsavgift.
Dette vil ikke utgjøre de helt store utgiftene for staten, siden vetaranbiler i dag har samme avgiftssats som elbiler og mopeder, på 435 kroner i året.