Prøvekjørt: Toyota Avensis

«En stor liten oppgradering» liker de selv å kalle det. Toyota Avensis er blitt enda bedre.

Publisert

NICE (Side3): Avensis er en av de store familiebilfavorittene her i landet, og er uten tvil den beste bilen Toyota har å by på. Bilen er på praktisk talt alle måter mer forseggjort og voksen enn resten av modellene.

Det som nå blir beskrevet som den «Nye Avensis» kommer i salg over nyttår, og vi har fått anledning til å prøvekjøre den.

Beskrivelsen «nye» er nok en anelse misvisende, for dette er det som en på godt norsk kaller en midtlivsoppgradering – eller facelift – som er en liten forfriskning de fleste bilmodeller får halvveis i sin livssyklus. Toyota mener på sin side at dette er en «stor liten oppgradering», i den betydning at det er mer enn et par designdetaljer som er endret.

Viser selskapets nye designspråk

Det mest påfallende med den nye modellen er at hele fronten er redesignet, og har fått et betydelig friskere utseende . Fronten er den første som skal vise Toyotas designspråk for de kommende årene, og det er utvilsomt en fin oppgradering. Avensis begynner nå åpenbart å bli en pen bil å se på fra utsiden, noe som ville vært uhørt å si om den helt forrige generasjonen.

At designet har slått an er åpenbart med tanke på at Hyundai kanskje i overkant liberalt har latt seg inspirere på sin nye i40, men samtidig kan vi ikke helt la det stå usagt at det er noe med den nye fronten til Avensis som har en anelse VW over seg.

Utover fronten er det heller mindre detaljer som skiller den nye modellen fra den utgående, som en del kromlister og detaljer i lyktene.

På innsiden er det også gjort en god del i det som Toyota beskriver som opplevd kvalitet. Dette er i stor grad kosmetiske endringer uten reell betydning. Det som derimot betyr noe er at Toyota i Norge har latt «luksus» fra de mer påkostede modellene sile nedover til bestselgerne.

Trykkfølsom skjerm med GPS og ryggekamera er nå for eksempel standard på praktisk alle modellene som er aktuelle i Norge.

Navigasjonssystemet er en litt oppgradert versjon av det som sitter i nye Yaris, med den store positive forskjellen at de har byttet ut den uhorvelige megga som snakket i Yaris med en langt mer sympatisk dame.

Siden hele systemet er oppgraderbart håper vi at de som allerede har kjøpt Yaris allerede nå kan oppgradere.

Ellers er det en lang rekke smådetaljer som er endret. Rattet har blitt litt tykkere, instrumentpanelet har fått penere farger, det har kommet inn en del nye lister, og det har blitt tilgjengeliggjort en del nye farger. Men i det store og hele vil ikke en som kjenner dagens Avensis gå seg bort i endringene på innsiden. Mest påfallende er kanskje at det lysende oransje LCD-displayet under hovedskjermen, som ser ut til å være fra 80-tallet, fortsatt ikke er byttet ut.

Stor endring på dieselmotoren

Toyota liker vel ikke at noen skriker det høyt, men dieselmotorer er ikke selskapets sterkeste side, og de har vært knallharde på fordelene med bensin og hybrid i noen år nå. At denne svakheten har sine ulemper innrømmet de likevel gladelig, og er grunnen til at de nylig inngikk et samarbeid med BMW, der BMW skal begynne å levere dieselmotorer til Toyota om et par år, mens Toyota skal levere hybridteknologi til BMW.

Men til tross for dette samarbeidet, er det med glede vi kan melde at den største endringen med den nye bilen i forhold til den gamle, er en stor overhaling av 2-liters dieselmotoren, som benyttes i omtrent annenhvert Avensis.

Utviklerne kan gi deg en laaang liste over alt de har gjort, men hvis vi koker det ned til hva som faktisk betyr noe, så er forbruket redusert med rundt 20 prosent fra dagens modell, samtidig som maksimalt dreiemoment nå er tilgjengelig rundt 400 RPM lavere enn tidligere, ved rundt 1600–2400 RPM. Dette utgjør en stor forskjell, selv om det ikke på noen måte gjør motoren til noen klasseleder.

Vi skulle gjerne sett at maksimalt dreiemoment var tilgjengelig enda tidligere, slik du blant annet får hos en del konkurrenter, men bilen fremstår mer lettkjørt enn tidligere. Litt mer hestekrefter i bunn av registeret hadde også gjort seg, for mesteparten av de løpske hestene finner du der dreiemomentet er forsvunnet. Motoren har faktisk et par hestekrefter mindre enn tidligere.

Det vi derimot ikke forstår er hvorfor bilen ikke kan leveres med en skikkelig dobbeltclutch-automatkasse slik konkurrentene har. Her skinner det litt gjennom at hovedfokuset til Toyota er på bensin.

På bilens andre motorer er det kun mindre endringer – som i all hovedsak resulterer i noe lavere forbruk, og dertil lavere CO2-utslipp – som igjen gjør at den holder omtrent tritt med avgiftsendringene i Norge. Det vil si at de samme styrkene og svakhetene som drivlinjen har i dag, videreføres.

Kjøreegenskaper

Toyota snakker om en lang rekke endringer som er gjort i understellet på bilen for å forbedre kjøreegenskapene på bilen. Som vi har sagt så mange ganger før er Toyotaer generelt veldig nøytrale og en anelse uinspirert på alle måter når det kommer til nettopp dette, men til gjengjeld utrolig forutsigbart og udramatisk.

Endringene på nye Avensis har nok gjort den en anelse stivere og litt mer presis i styringen, men noen revolusjon er det ikke snakk om. Den er rett og slett litt bedre, selv om gangen i clutchen er i overkant lang.

Det vi tok oss selv i å tenke er at bilen faktisk føles mindre enn den egentlig er. Med mange nye små biler får vi ofte følelsen av å kjøre en bil som er en klasse større, men med nye Avensis er det motsatt. Bilen er overraskende smidig, men samtidig føles det nesten so m den danser litt i høye hastigheter – selv om den er stabil.

Støyreduksjon

En av hovedmomentene som Toyota liker å trekke fram med den nye modellen er at det er lagt ned en god del jobb i støyreduksjon. Nå har aldri Avensis vært noen versting på området, men den nye modellen later til å ha en god del mindre hjulstøy enn sin forgjenger.

Støyskjermen mellom motorrommet kupeen har blitt større, og er en av flere endringer som fører til mindre støy.

Utfordringen med støy er naturligvis at det er mer enn én støykilde, så om man reduserer én, kommer de andre klarere fram, og spesielt i høye hastigheter er det merkbar vindstøy. I lavere hastigheter er dette selvsagt et langt mindre problem.

Konklusjon

Det populære familiebilsegmentet får stadig sterkere konkurranse. Avensis har slått godt fra seg over lang tid ved å tilby en veldig praktisk og god bil i forhold til pengene.

Hovedutfordringen til Toyota nå tror vi egentlig ikke kommer fra VW og Peugeot, men derimot fra Hyundai. Med i40 åpenbart har lagt seg svært nær opp til hva Avensis har tilbudt i noen år, samtidig som de priser seg svært aggressivt – særlig hvis en ser på hva slags utstyr en får med i prisen. Hyundai sliter derimot fortsatt litt på motorsiden.

Avensis nye 2-liters dieselmotor kommer svært heldig ut i forhold til det norske avgiftsregimet, og Toyota har valgt å la hele avgiftsreduksjonen komme kundene til gode. Det gjør at den nye modellen med denne motoren faktisk vil være billigere enn dagens utgave. Vi gleder oss nok likevel litt til Toyota kommer med dieselmotor fra BMW i neste generasjon.

Men kanskje den viktigste endringen med nye Avensis – sånn utover at fronten er endret, og den mest populære dieselmotoren har fått en overhaling – er at du når får mer utstyr med inkludert i prisen. For ekstrautstyrskåte, stasjonsvognelskende nordmenn er det gode nyheter.