Plass til barnesete:

Her er 10 perfekte biler for barneseter

Her er bilene med best plass til store barnester

PLASS: Barneseter tar mye plass, og kan være en utfordring i hverdagen.
PLASS: Barneseter tar mye plass, og kan være en utfordring i hverdagen. Foto: Egil Nordlien HM Foto
Publisert Oppdatert

Barnesete-fasen er trolig den meste krevende perioden i bileierskapet ditt, og gjerne et viktig moment dersom du skal kjøpe eller bytte bil.

Store, bakovervendte barneseter i trange bakseter kan by på problemer i hverdagen, særlig i kombinasjon med langbente voksne i passasjersetet

Her har vi derfor funnet fram 10 aktuelle biler med meget god plass i baksetet, og dermed også grei plass for barnesetet.

Vi har tatt utgangspunkt i en normal sittestilling for en tenkt snittperson på 1,85 og målt avstanden fra seterygg til bakseterygg ved førerplassen.

På den måten kan føreren sitte normalt med en barnesete bak seg.

Det er i særlig grad de bakovervendte setene som kan by på utfordringer i helt vanlig familiebiler. Barnesetene gir også utfordringer i bredden.

I praksis er det også andre elementer som spiller inn, som plassen i bagasjerommet. Det er utrolig hvor mye som skal med nå barna skal ut på tur.

Stasjonsvogna forsatt best

Som vi kan se av tabellen under det stasjonsvogna som utmerker seg fortsatt, men legg merke til at Tesla også hevder seg godt.

BREDDE: Setene tar også plass i bredden, noe den som sitter i midten lett får merke. FOTO: Terje Haugen
BREDDE: Setene tar også plass i bredden, noe den som sitter i midten lett får merke. FOTO: Terje Haugen Foto: Terje Haugen

Slik måler vi

Alle testbiler måles etter samme metode. I baksetet måles blant annet største og minste bredde, takhøyde, sitteputas høyde samt tre mål for beinplassen: største, minste og "normal". Normalmålet viser tilgjengelig beinplass i baksetet når det sitter en person av gjennomsnittlig mannshøyde i førersetet.

Men det finnes i mange størrelser og prisklasser. Her har vi tatt med modeller som er store nok til å få plass til et barnesete, uten at prisen blir blir for drøy.

Ser vi først på Skoda Superb, stiller den med beinplass som en lang luksuslimousin. Plassen i lengderetningen gjør den også til et godt valg ved bruk av bakvendt barnesete. Baksetet er derimot ikke særlig bredt. Pris fra 287 500 kroner.

Caravellen fra VW på andreplass er en klassikeren for de som bare må ha plass, og som ikke legger vekt på særlig mer.

Ford S-Max S-Max er teknisk sett en høy utgave av Mondeo, og det blir det mye plass av. Den innvendige bredden gjør den verdt å se på for dem som trenger plass til tre barneseter. Pris fra 353 800 kroner.

Her er oversikten fra våre målinger som viser avstand fra bakseterygg til forseterygg (Normert mål med person på 185 cm i forsetet):

(Testoversikt under tabellen)

Merke Modell Karosseri Cm
Skoda Superb Stasjonsvogn 87
VW Caravelle Flerbruksbil 83
FORD S-Max Flerbruksbil 81
Subaru Outback Stasjonsvogn 81
AUDI A6 Avant Stasjonsvogn 80
Hyundai  i40 Stasjonsvogn 80
Tesla Model S Kombi 80
Toyota RAV4 2,2 D-4D SUV 79
Skoda Octavia Stasjonsvogn 79
Mercedes-Benz E-klasse Stasjonsvogn 78

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning