Tesla Model X

Legg merke til dørene!

Blir standard i alle Model X-utgavene.

Publisert Oppdatert

Tesla Model X ble vist frem for første gang i 2012, og siden har det vært lite informasjon om modellen. Nå har noen flere opplysninger kommet. Da Model X ble lansert var det med såkalte  "Falcon Wing"-dører bak i stedet for konvensjonelle bakdører. Vingedørene skal gjøre det lettere å komme inn og ut av seterad to og tre.

Det er blitt spekulert i at Tesla kom til å droppe vingedørene, men før jul twitret Elon Musk at ryktene om vingedørenes død var falske. Vingedørene blir standard på alle Model X-utgavene, ifølge Tesla, som hevder Model X skal ha plass til syv voksne.

Forsinket produksjon

Tesla skulle opprinnelig starte leveransen av den firehjulsdrevne SUV-en i USA på tampen av fjoråret, men produksjonen er forsinket. Drivlinje og chassis er basert på Model S, men utfordringer knyttet til de nevnte vingedørene skal være blant årsakene til at Model X er forsinket. De som bestilte tidlig kan vente å få modellen til Norge mot slutten av 2015. På sin hjemmeside opplyser Tesla at kunder som reserverer bilen nå, kan vente leveranse tidlig i 2016.

SUV: Tesla Model X kommer med vingedører som standard. SUV-en kan fås i tre batteripakker. FOTO: Newspress
SUV: Tesla Model X kommer med vingedører som standard. SUV-en kan fås i tre batteripakker. FOTO: Newspress Foto: Newspress

Tre batteripakker

Model X kommer med tre batteripakker: 60 kWt-, 85 kWt- og 85 kWt Performance, alle med Dual Motor firehjulstrekk som Model S P85D. Ytelsene varierer fra 385 hk til 700 hk. Rekkevidden er antatt å ligge mellom 375 og 500 kilometer.

Ifølge Autoevolution ligger det maksimale dreiemomentet mellom 490 til 930 Nm. Dragtimes har for øvrig testet P85D til å ha et dreiemoment over 1100 Nm.

Det er knyttet ekstra usikkerhet til prisene på Model X grunnet svekkelsen av den norske kronen, samtidig som dollaren er styrket. Den rimeligste versjonen av Model S koster nå 530 300 kroner kontant, mens toppmodellen koster 750 000 kroner. På Tesla-fora spekuleres det i at Model X vil være mellom 5-10 prosent dyrere enn Model S. Det innebærer at toppmodellen vil koste over 800 000 kroner.

Elbilforeningen tror prisene vil ligge mellom 500 000 og 800 000 kroner, avhengig av batteripakke.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning