Her slår elbil-tilhengerne tilbake

Side3s motorjournalist mener elbilene ikke er så grønne som mange vil ha det til. Slikt blir det debatt av.

En Nissan Leaf, en av Norges mest populære elbiler, lades opp.
Publisert

I en kommentar Side3 publiserte torsdag argumenterer motorjournalist Magnus Blaker for at elbilen ikke er så miljøvennlig som mange tror.

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og flere kritiserer argumentasjonen i debattfeltet.

Les hele kommentaren her: - Den skitne realiteten bak elbilene

Mange påpeker at skal en se på hvor mye det forurenser å produsere elbiler, må man gjør det samme for tradisjonelle biler.

"Skal man regne på hvor mye det forurenser å utvinne drivstoffet til elbilene, så bør man kanskje ta med hvor mye det forurenser å utvinne det brennbare drivstoffet også? Blir som å sammenligne epler og bananer", kommenterer én leser.

"[Bensin og diesel] dukker ikke magisk opp i pumpen. Oljen skal utvinnes, fraktes til rafinering, rafineres og så fraktes til bensinstasjon", skriver en annen.

"Hvorfor har man utelatt en viktig detalj: Å rafinere og transportere én liter bensin krever like mye strøm som å kjøre Tesla 10 km? Dermed faller hele artikkelen sammen. Det er bare å starte på null igjen", skriver en tredje.

- I kjølvannet av kommentaren har svært mange påpekt at utslippene fra en bensinbil er mye mer enn selve utslippet fra eksospotta. Det påpekes at å pumpe opp, rafinere og frakte drivstoff også er noe som fører til co2-utslipp, sier Magnus Blaker,

Han fortsetter:

- Dette er helt korrekt, men nøyaktig det samme gjelder kull. Kull hentes opp ved gruvedrift, det skal fraktes til kraftverket, avfallet skal deponeres - og det er et ikke ubetydelig effekttap når strøm skal sendes over store avstander. Wwf-tallene er også utelukkende forbrenningsutslippet på kraftverkene. I så måte er tallene både til elbilene og fosilbilene mye dårligere.

Kritikken stopper ikke der, og flere gir uttrykk for sine synspunkt om elbilen:

"Denne svært unyanserte artikkelen [...] sier ikke noe om at elbil er helt i startfasen og at så langt finnes det bare en modell som kan erstatte ICE-biler 100%. Det samme gjelder batterier. Når produksjonen av batterier øker og utvikling av ny batteriteknologi skyter fart vil selvsagt produksjonen bli mye mer effektiv og følgelig vil co2 utslippet gå kraftig ned. Om utviklingen går slik Tesla tror så vil man lage 1 mill elbiler per år om ikke altfor lang tid. Uansett så tviler jeg på at det forurenser mye mer å lage strøm enn å lete etter, pumpe opp, transportere, raffinere og igjen transportere bensin og diesel, bygge bensinstasjoner osv. (Og hvor mye co2 går til å produsere alle fettpølsene man dytter ned"

"Det er gjort livssyklusanalyser som viser noe helt annet enn det som denne artikkelen forteller. Normalt er el-biler ca 25-40 % bedre enn fossilbiler når en ser over hele levetiden, og forutsatt strøm typisk EU-mix. Kia Soul elektrisk er f.eks ca 40% bedre over livssyklusen enn dieselversjonen."

"En normal husholdning bruker rundt 20000KWh i løpet av et år. En elbil bruker 2-3000KWh. Hvis strømmen vår er så forurensende må man heller fokusere på hva vi ellers bruker strømmen til rundt omkring i de 1000 hjem. Streng talt burde det da være forbudt å dusje mer enn en dag i uka. Og panelovner må være streng forbudt og heller erstattes med en CO2 nøytral vedovn. Hvis man kler seg godt kan man sikkert klare seg med 17-18 grader i huset, så her kan man virkelig gjøre en innsats for miljøet."

Blaker mener marginalproduksjon av kraft i EU er den rette måten å regne på, men ikke alle er enige i det.

"Skal man først diskutere marginalproduksjon er med mer relevant å ta frem dette for oljeprodukter. Marginalproduktet der er ting som tjæresand eller skiferolje. Journalisten bør derfor se litt på klima og miljøregnskapet for disse produsentene fremfor å bekymre seg for marginalproduksjonen av elektrisitet som langt mer sannsynlig går til en borrerigg eller et raffineri enn i batteriet på en elbil (Borerigger og raffinerier bruker mye strøm, så mye at de ofte produserer den lokalt med små inneffektive kraftverk som bruker diverse hydrokarboiner fra produksjonen, disse er noen av de skitneste kraftverkene som er i bruk)."

Fredag ettermiddag har rundt 6000 personer gitt kommentaren tommelen opp og den har fått mer enn 240 kommentarer. Følg hele debatten her.