Klassiker: Goldfish 30 Sport

Nye krefter i sportslig båtperle

Et motorbytte i en 30 år gammel nyklassiker kan være en god investering. Og kanskje enklere enn du tror.

ELEGANT: Goldfish 30 Sport er et godt eksempel på en båt som egner seg for remotorisering. Verdien holder seg høy og båtegenskapene er av beste sort. 
Publisert

Det finnes mange flotte båter fra 1990- og 2000-tallet det er verdt å ta vare på. Klassiske skrog, tidløse linjer og med mange fine bruksegenskaper.

Vi kan nevne Askeladden, Windy, Nidelv, Nimbus, Goldfish og Hydrolift, og henge på en lang rekke andre europeiske og amerikanske merker.

«Problemet» er at mange er utstyrt med hekkaggregat. Siden det i dag nesten uten unntak produseres båter for utenbordsmotor opp til 30 fot, har båtfolk fått et fjernt forhold til denne motoriseringen.

Dessuten finnes det tallrike vandrehistorier om hvor galt det kan gå hvis du kjøper en eldre båt med hekkaggregat.

Verdt å ta vare på

Men denne gangen skal vi se på muligheter og ikke utfordringer. For historien om Goldfish-klassikeren fra midten av 90-tallet med sin tredje motor på 30 år kan vi lære mye av. Ikke minst at en flott båt er verdt å ta vare på, selv når motoren takker for seg.

Da jeg fikk nyss om at Risør Båtsenter hadde fått i oppdrag å sette ny motor i en 30-fots Goldfish, tenkte jeg umiddelbart at det dreide seg om daycruiseren 30 SC fra 2008. Jeg ble dermed en smule overrasket da båten viste seg å være en 30 Sport fra 1996. Jeg måtte lete langt bak i hjernevinningene for å huske den elegante konsollbåten.

TAKK FOR SEG: Den gamle V8-motoren og drevet har gjort nytten i mange år. Men nå var det slutt. 

I den aller første utgaven av Vi Menn Båt fra 1998 fortalte Goldfish-gründer Pål Sollie at de faset ut 30 Sport til fordel for 32 Sport Cruiser. Vi Menn Båts Goldfish-erfaringer startet derfor med de påfølgende modellene 21 Sport og 32 Sport Cruiser.

Markedssjef Jørgen Løwe hos Goldfish bekrefter at 30 Sport på mange områder er stamfaren til det Goldfish vi kjenner i dag. En riktig sjeldenhet også, med kun fem-seks båter produsert. Etter sigende ble nettopp denne båten opprinnelig levert med en seks- ­sylindret 4,2-liters Yanmar-diesel på 270 hk

Inn med Big Block

Motoren som nå har takket for seg er imidlertid en Mercruiser bensinmotor, nærmere bestemt den gode, gamle 6,2-liters V8-motoren på 320 hk. I en krok på verkstedet ligger det velbrukte maskineriet klar for nærmeste yrkesskole.

GODE ARBEIDS­FORHOLD: Goldfish 30 Sport har et stort motor­rom det er lett å komme til i. I andre båter er det ofte trangere om plassen. 

I motorrommet troner i stedet en Big Block Mercruiser 8,2 MAG H.O. Det er en ordentlig heftig sak med solid dreiemoment takket være det store sylindervolumet, og High Output-utgaven yter 430 hester mot 380 i standardversjonen.

Jan Trygve Braaten har stått for motorbyttet, og er en velkjent skikkelse i det norske båtsportmiljøet, blant annet med 15 medaljer i VM og EM.

KOMPLETT: Med i motorpakken hører naturlig nok et nytt drev. Mercruiser har flere motor- og drevkombinasjoner og et stort propellutvalg. Det gir gode muligheter for perfekt båt/motor-tilpasning. 

Dessuten er Braaten en velrenommert båtmekaniker, enten det gjelder skrog, motor eller restaurering.

Slike evner kommer godt med når det i løpet av prosessen viser seg at motoren blir litt høy i motorrommet, og at motorluken må bygges om for at kraftpluggen skal få plass.

NY TEKNIKK: Med et motorbytte kommer også ny teknikk og nye deler. Her elektronisk gir/gass med bl.a. automatisk trimsystem.

Nå legges siste hånd på verket, med nye gassdempere på lokket og fintilpasning mot skrog og innredning.

Lyden båtentusiaster elsker

Jeg har timet besøket i Risør perfekt, for etter den siste sjekken i verkstedet er den klassiske Goldfish 30 Sport klar for første prøvetur med ny motor.

Braaten kontrollerer at det ikke er lekkasjer i motorrommet, før V8-motoren starter med den dype, kraftfulle lyden alle motorbåtentusiaster elsker.

TILPASNING: I dette tilfellet måtte den store luken over motorrommet bygges om. Det tok omtrent like lang tid som selve motorbyttet. Jan Trygve Braaten (til venstre) og en kollega sørger for at finishen blir perfekt. 

Etter et par runder på fjorden for å sjekke at ting virker som det skal, er det min tur til å bli med.

– Det er en stor, tung båt med klassiske V-bunnegenskaper, sier Braaten.

– Stabil som et godstog, og her får du fullt utbytte av både dreiemoment og effekt fra 8,2-literen. Når det gjelder å flytte vekt, er det nemlig ingenting som kan erstatte sylindervolum, smiler han.

Det merkes allerede når vi skal i plan: Det går helt uanstrengt og ikke lenge etter viser GPS-en tett på 50 knop. Med den gamle 6,2-literen lå toppfarten på snaut 40 knop, og båten får en helt annen dimensjon med den nye motoren.

En ting er at skroget blir mer levende i vannet med den ekstra hastigheten, en annen at du nå har et behagelig marsjfartområde der 320-hesteren jobbet for fullt.

SJØSETTING: På vannet for første gang med ny motor. Her er det god utsikt til V-bunnskroget som sørger for sjø­egenskaper av rang. 

Hvor lang tid? 

Vel tilbake på land, forklarer Braaten nærmere om skifte av motor:

– Alle båter er forskjellige, og det er viktig å gå gjennom de ulike elementene på forhånd. Da kan man unngå de største fallgruvene og får et mer realistisk bilde av tidsbruken. Tommelfingerregelen er at et motorbytte tar omtrent en arbeidsuke, sier Braaten

I dette tilfellet brukte han rundt 30 timer, blant annet fordi det store motorrommet gir gunstige arbeidsforhold.

EKSTRA DIMENSJON: Med toppfart tett på 50 knop får Goldfish-klassikeren vise sine sportslige egen­skaper til fulle, og får et helt annet marsjfartregister å spille på.

– Men jeg har vært borti tilfeller der det har nært nødvendig å skjære i glassfiberen for å komme til, forteller Braaten.

Avhengig av båten og eierens ønsker kan det være behov for andre justeringer, for eksempel på det elektriske opplegget. 

Tidligere var det innom motoren, men må nå gå utenom. Ellers ønsker noen å oppgradere og rydde opp i motorrommet; praktisk når motoren først er ute.

– Er det snakk om å bytte fra en motortype til en annen, for eksempel fra firesylindret til V6, eller bensin til diesel, trengs det gjerne nye motorfester. Som regel går dette uproblematisk, det krever bare noen flere timer, sier Braaten.

FØRSTE TESTTUR: Terje Bjørnsen fra Vi Menn Båt (til høyre) er med Jan Trygve Braaten på prøvetur. Vi Menn Båt startet opp et par år etter at denne båten ble produsert.

Bytter til mer effekt

Hos Mercury Marine har Svein Løvig fulgt opp motorbyttet i Goldfish 30 Sport:

– En 430-hesters 8,2 H.O. er ikke den vanligste remotoriseringen, men utvilsomt en som passer denne båten utmerket. Volumet ligner på de to mindre motorseriene; 6,2-liters V8 på 300 eller 350 hester og 4,5-liters V6 med 200 eller 250 hester. Og når folk bytter motor velger de som regel varianten med mest effekt, forteller Løvig.

Veiledende pris starter på ca. 315 000 kroner for en 4,5-liter 250 hk med Alpha 1-drev, og 430 000 kroner for en 6,2-liter 350 hk med Bravo 1 DTS.

– Disse to motorene er moderne og utviklet av Mercury Marine som båtmotorer fra bunnen av. Forbruk og utslipp er på et helt annen nivå enn tidligere, sier Løvig.

–  Dessuten er det viktig å huske at hele systemet rundt motoren også hører med i fornyelsen: Drev, Smart Craft-instrumenter, mulighet for elektronisk gir/gass, Active Trim og cruisekontroll, for å nevne noe. 

FORNØYD: – Dette er en fantastisk båt, og et godt eksempel på hvorfor man skal ta vare på slike klassikere, sier Jan Trygve Braaten. Han har lang erfaring med motorbytte og restaurering av eldre båter.

Blir en helt annen båtopplevelse

Ifølge Løvig er det flere som nå skifter ut gamle dieselmotorer med nye bensinmotorer, der kostnaden for en ny diesel nok medvirker til det, siden prisen ofte dobles.

Det høres kanskje komplisert ut, men er sjelden slik: Rens av tank og drivstoffsystem er det viktigste.

Jan Trygve Braaten har gjennomført flere slike motorbytter, og kan fortelle om båter som fullstendig endrer karakter når en ny bensinmotor erstatter en gammel diesel:

– For en tid tilbake tok jeg ut en Volvo Penta KAD42 fra en Windy 8000 og satte inn en V8 med 350 hester. Det ble en helt ny kjøreopplevelse, og en veldig fornøyd eier, sier Braaten. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 29 2025