Bruktbåt med hekkaggregat:

Ikke la disse gå i glemmeboken

Mange diskvalifiserer modeller med hekkaggregat allerede før man har startet jakten på bruktbåt. Her er noen gode grunner til ikke å gjøre den tabben.

CORMATE T-27: Vi har tidligere testet Cormate T-27 med Cummins Mercruiser 320 hk diesel (bildet). På finn fant vi en 2007-modell, som er et fint alternativ til en Windy eller Hydrolift. Den kraftig Mercruiser V8-motoren på 430 hk er av nyere dato. 
Publisert Sist oppdatert

Jeg vil påstå at det finnes mange fine båter med hekkaggregat som fortsatt er liv laga, selv etter at motoren har tatt kvelden.

Hva er vel da mer naturlig enn å ta meg selv på ordet, og la denne bruktbåtsaken handle om nettopp slike.

Og etter å ha gått gjennom rundt 100 annonser på Finn er jeg styrket i troen på at det er mange attraktive objekter der ute. 

Mange er skeptiske til båter med hekk­aggregat, enkelt forklart en løsning der motoren sitter montert innvendig i båten, horisontalt i lengdeaksen.

Et utvendig drev vinkler kreftene fra motoren over til propellen. Historisk sett den beste løsningen for større båter med behov for kraftig motor.

Det første reelle utenbordsalternativet dukket opp i 2002 med Yamahas firetakts V6 på 3,3 liter og 225 hk

Dermed var hekkaggregat normen på båter fra rundt syv meter til langt inn på 2000-tallet.

Dessuten sverger fortsatt en del produsenter til slik motorisering, selv i båtstørrelser der utenbordsmotorene i stor grad har overtatt.

Det er den naturlige løsningen om du ønsker en dieselmotor under motorluken, eller om det av praktiske eller estetiske årsaker er ønskelig med hekkaggregat. 

WINDY 7500: Sammen med 22 Sport en av de mest attrak­tive og pris­gunstige eldre Windy-modell­ene. Noen er allerede remotorisert med nyere V6- eller V8-motorer. 

Mer moderne motorer

Motorene nå langt mer moderne enn tidligere generasjoner. Volvo Penta og Mercruiser dominerer markedet for nye motorer og remotorisering.

Begge har V6- og V8-bensinmotorer, der Volvo Penta tilbyr 4,3-liters V6 fra 200 til 280 hk, mens Mercruiser har 4,5-liter fra 200–250 hk.

Trenger du mer krefter skilter Volvo Penta med 5,3- og 6,2-liters V8 fra 300 til 430 hk, mens Mercruiser tilbyr 6,2- og 8,2-liters V8 fra 300 til 430 hk

Dieselmotorer koster vesentlig mer enn bensinmotorer. Likevel er det i flere tilfelle ønskelig med diesel, og utvalget er selvsagt bra også her.

Volvo har sine velprøvde D4- og D6-motorer fra 150–440 hk, mens det hos Mercruiser er mest aktuelt med 2,0-liters firer fra 115–170 hk, eller 3,0-liters V6 fra 150 til 270 hk. 

SEA RAY 240: Sammen med mange andre US-båter aktuell for remotorisering hvis tilstanden ellers er god. Denne har ny 250 hk V6 med ferskvannskjøling. 

Funker på Mjøsa, men …

Dieselmotorene i båtmodeller med hekkaggregat har ofte vært mer solide og bedre marinisert, slik at de tåler tidens tann og ikke minst saltvannets tæring bedre enn bensinmotorer.

NIMBUS NOVA: De åpne Nimbus-variantene finnes i hele registeret fra rundt 20 til godt over 30 fot. Dette er en 29 Nova.

Her skiller det selvsagt, for skal vi være litt slemme, er de enkleste bensin-installasjonene beregnet for amerikanske innsjøer, elver og brakkvanns­områder.

Det fungerer greit på Mjøsa, men er ikke like holdbart i saltvann. I tillegg kommer andre faktorer inn: En 20 år gammel KAD300 med varmeveksler og lukket ferskvannskjøling har helt andre forutsetninger for å klare mange år i drift, enn en 135 hk bensinmotor fra Mercruiser av samme årgang.

ASKELADDEN Z8: En flott DC med bo­fasiliteter som holder seg godt i pris. Ellers er også Z7, 705 og C6 attraktive båter som holder mange år til med ny motor.

Den treliters firesylindrede motoren baserer seg på GMs «Iron Duke», utviklet på 1960- og 70-tallet til billige kompaktbiler, ofte marinisert på enkleste måte. 

Dessuten har selvsagt holdbarheten en klar sammenheng med vedlikeholdet. Hvor mye man legger inn på den fronten er ofte knyttet til båtens verdi.

Det er enklere å forsvare 10 000-lappene som går inn i en eldre Windy eller Nimbus du fortsatt kan få en million for, enn en liten Bayliner med markedsverdi på rundt 100 000 kroner.

Selv om sistnevnte kanskje hadde trengt pleien mest. 

GOLDFISH 28 RIB: De første RIB-modellene fra Goldfish har fått klassikerstatus, som denne 2002-modellen. Her sitter det en gammel Yanmar D-Max 370. Kanskje på sin plass med en V8 om den skulle gi seg.

Skiller seg ut på vedlikehold

Enten motoren er utenbords eller innenbords trenger den mye av det samme vedlikeholdet. Men båter med hekkaggregat skiller seg ut på noen punkter, særlig i forbindelse med drevet.

Det at motoren sitter inni båten og kraftoverføringen utenpå gir noen utfordringer. Belgene til eksos, aksel og giroverføring går via en plate i akterspeilet som kalles transom. Der er drevet festet til båten, og gjør transomplaten og området rundt til et viktig kontrollpunkt.

IBIZA 23: Jo, det finnes en del Ibiza-modeller med hekk­aggregat, selv om 24 Touring var en av de første til å ta i bruk Yamahas første V6 utenbordsmotor. 

Sprekker og rift i belgene kan føre til vanninntrengning og er sentrale inspeksjonspunkter. En annet kritisk del er gimballagret i drevet. Det gir støtte for kraft­- overføringen, og tillater bevegelse for eksempel når man tilter drevet. Universalleddene i drivlinjen gjør at du kan svinge og tilte drevet, med naturlig slitasje som følge.

Til slutt kommer hydraulikksylindrene til trimfunksjonen. De befinner seg stort sett under vann og er mer utsatt for lekkasje enn på utenbordsmotor. Jevnlig kontroll og utskifting på disse områdene er resepten for et hyggelig liv med hekk­aggregat. 

NIDELV 690: Det finnes mange fine DC-modeller fra Nidelv i tillegg til denne 725 Sport. Eksempelvis 610, 690 Sport, 750 og 780. Alle med potensial for et vellykket motorbytte om det skulle trengs.

Motorbytte

Det finnes selvsagt alternativer til å bytte ut en gammel motor med en helt ny. I noen tilfeller kan det lønne seg å skifte ut gamle deler og foreta en god, gammeldags reparasjon.

Må man gå grundigere til verks er det relativt vanlig å sette inn en såkalt «long block». Det innebærer som regel ny motorblokk, veiv- og kamaksel, stempler, topplokk med ventiler og belter eller kjeder. 

I tillegg har både Volvo Penta og Mer­cruiser det de kaller «remanufacturing programs» der eldre motorer blir bygget om med nye og brukte deler.

AQUADOR 25 WAE: I likhet med Nimbus har det finske båtmerket en lang rekke modeller med hekkaggregat, de fleste velegnet for remotorisering i en eller annen form. 

For Volvo gjelder dette flere motorserier, men der særlig oppgraderte D4- og D6-motorer er aktuelle for mange fritidsbåter.

Mercruiser lister sine bensindrevne 4,3-liters V6/225 hk, 5,7-liters V8/300 hk og 6,2-liters V8/350 hk som aktuelle gjenoppbygde motorer. 

JOBBEN ER GJORT: Her er en Mercruiser V6-diesel på plass i motorrommet på Aquador 25 WAe. Fra 2018 med snaut 300 timer burde det være mye båtglede igjen.

En god del av båtene jeg sjekket ut på Finn hadde relativt nylig – altså i løpet av de siste to til fem årene – gjennomgått et motorbytte.

De aller fleste av disse lå på et ganske hyggelig prisnivå i forhold til om man skulle kjøpe en tilsvarende båt med gammel motor og bytte til ny.

Et interessant alternativ til å ta hele jobben og kostnaden selv. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 29 2025