Førsteinntrykk: Jeep Compass

Jepp, det ser lysere ut nå

Jeep Compass vender tilbake i elektrisk versjon med stort batteri, solid rekkevidde - og mulighet for firehjulsdrift. 

SER BRA UT: Nye Jeep Compass har etter vår mening fått et mye tøffere utseende enn forgjengeren. 
Publisert

Utvalget av Jeep-modeller i Norge er spinkelt og sprikende: Det dreier seg om lille, elektriske og forhjulsdrevne Avenger og ur-Jeep-en Wrangler. To diametralt forskjellige modeller som har lite annet enn Jeep-logoen felles. Ikke selger de fryktelig mye i Norge heller. 

Men bildet blir nok et ganske annet når kompakt-SUV-en Compass kommer i ny versjon og kommer i sortimentet. 

For Norges del kun den elektriske utgaven. Den fås også som milhybrid og ladbar hybrid i andre europeiske land. 

2007: Jeep Compass ble introdusert for første gang i 2007. 

Jeep sorterer under Stellantis-paraplyen og Compass bygges på samme plattform som en rekke andre modeller i samme selskap, som blant andre Peugeot E-3008, E-5008 og Citroën C5 Aircross. 

Sistnevnte fikk vi nylig en eksklusiv kikk på. Men i motsetning til den franske slektning, så vil Compass også kunne fås med firehjulsdrift.

Les også: Førsteinntrykk: Citroën C5 Aircross: Kanskje klassens beste seter både foran og bak

Inspirert av forfedrene

Compass bygges i Italia hvor vi for kort tid siden fikk ta bilen nærmere i øyesyn. Den ser muskuløs ut slik en Jeep bør se ut, og barskheten forsterkes av kraftige hjulbuer og sorte og ripebestandige beskyttelseslister rundt hele bilen.

GOD BAKKEKLARING: 455 centimeter lang med en bakkeklaring på 20 centimeter. Kraftige beskyttelseslister rundt hele bilen. 

Formen på beskyttelsen rundt hjulbuene er inspirert av skjermene til Willys, Wrangler og Cherokee og er ikke bare dill. De skal blant annet beskytte karosseriet dersom hjulene slår oppi ved maks vandring på fjærene. Grillimitasjonen har de Jeep-typiske syv lamellene, og baklysene har X-symbolet, som hinter om vintage jerrykanne. 

Les også: Klassiker: Jeep Cherokee XJ: «Opp Hallingskarvet. Ned Bygdøy allé», het det i reklamen

Med firehjulsdrift

Compass i går inn i C-SUV-segmentet som utgjør cirka 25 prosent av markedet i Europa. I første omgang kommer 455 centimeter lange Compass med forhjulsdrift, 74 kWt batteri (anvendelig kapasitet), 213 hestekrefter og en rekkevidde opptil 500 kilometer. Maks ladekapasitet er 160 kW. Det betyr at den skal kunne lade 20-80 prosent på 30 minutter. 

Noe senere kan den også fås med 97 kWt batteri, over 650 kilometer potensiell rekkevidde og 231 hestekrefter.

 Og trolig mest interessant sett med norske øyne: en versjon med firehjulsdrift, opptil 600 kilometer rekkevidde og 375 hestekrefter. Det er vesentlig mer enn for eksempel konsernslektning Peugeot E-5008 med firehjulsdrift, som har 320 hestekrefter.

BARSKT OG BRUKERVENNELIG: Oversiktlig og praktisk førermiljø, og som godt som ryddet for blank plast. La oss håpe Jeep setter en trend.

De ekstra kreftene i Jeep-en skyldes en kraftigere bakre elmotor som er eksklusiv for Compass i Stellantis-gruppen. Den leverer ekstra 49 kW og opptil 232 Nm dreiemoment. 

Koblet med et reduksjonsgir er hele 3100 Nm tilgjengelig på bakhjulene, noe som gir Compass evnen til å klatre skråninger med helling på 20 prosent selv med null trekkraft på forhjulene.

4WD: Versjonen med firehjulsdrift kommer med det største batteriet, vil ha 375 hestekrefter og opptil 600 kilometer rekkevidde. Vi fikk ikke se interiøret i 4WD-versjonen som trolig kan fås med skinnseter. 

Les også: Test: Peugeot E-5008: Familiedrømmen er innen rekkevidde

47 cm vadedybde

Sammenlignet med konsernslektningene har Compass egen chassistuning med andre fjærer, dempere og stabilisatorstag, som skal gi et godt kompromiss mellom daglig komfort og offroad-egenskaper. 

KUNSTSTOFF: Ikke skinnseter, men forsetene i Compass kan fås med varme, ventilasjon og massasje. 

Selec-Terrain-systemet er standard på alle versjoner og omfatter en rekke terrengprogrammer. Og med en bakkeklaring på opptil 20 centimeter, angrepsvinkel på 20 grader, rampevinkel på 15 grader og 26 graders avgangsvinkel, bør Compass greie seg brukbart utenfor allfarvei. Vadedybden er 47 centimeter.

4WD-versjonen har 27 graders angrepsvinkel, 16 graders rampevinkel og 31 graders avgangsvinkel. Den kommer i tillegg med elektronisk styrt nedstigningskontroll (hill descent) og firehjulsdriften kan låses.

Les også: Test: Jeep Wrangler Rubicon 4xe: Alea jacta est, sa Cæsar og krysset Rubicon. Vi dro av gårde i en Rubicon og kastet terningen. 

Forbilledlig materialvalg

Bagasjerommet tar hele 550 liter og bakseteryggen har 40/20/40-splitt. Frunk har den ikke, men 34 liter med oppbevaringsplass i interiøret.

Det utmerker seg for øvrig på forbilledlig hvis: Det er så godt som uten den simple, blanke plasten som dessverre er så hyppig å se i nye bilmodeller. Rattknappene og midtkonsollen er i stedet belagt med matt plast som ser bedre ut og virker mer solid.

SENTRALT PLASSERT: Selec-Terrain-bryteren er prominent plassert. Med den velger du kjøremodus, som også omfatter flere terrengprogrammer der variabler som momentfordeling, gassrespons, traction-kontroll/ESP og styreutslag justeres. 
OPPBEVARING: Hylle med sklisikker matte over hanskerommet. 

Sentralt på senterkonsollen er Selec-Terrain-bryteren. Den er omgitt av et rødt felt som understreker den prominente plasseringen. ST-bryteren har selskap av girvelger, knapp for det elektroniske håndbrekket, koppholdere, USB-C-kontakter og trådløs ladeplate med sklisikkert matte.

ROMSLIG: 550 liters bagasjerom, som er bra. Hengervekten er foreløpig ikke oppgitt, men det dreier seg trolig om opptil 1200 kilo. 
SPLITT: Bakseteryggen har 40/20/40-splitt. 

Også deler av dashbordet har hyller med matter i samme sklisikre gummimateriale. Øverst på konsollen, over de sentrale luftventilene, ligger en over 40 centimeter bred berøringsskjerm med klar grafikk og software som oppdateres trådløst. En rad med hurtigknapper for klimakontroll og et skikkelig hjul for lydvolum gir god brukervennlighet.

Instrumentpanelet er helt digitalt og vises på et 25 centimeter bredt display. Compass kan også fås med head up-display. 

Setene kan matche sittekomforten i Citroën C5 Aircross og det nesten heksagonale rattet er tykt og godt å holde i. 

Også baksetekomforten er meget tilfredsstillende, men du kan ikke justere vinkelen på seteryggen som i Citroën-en. 

Les også: Prøvekjørt: Jeep Avenger 4xe: Endelig Jeep Avenger med firehjulsdrift, men når det gjelder Norge er dette en kanskje-Jeep. 

PLASS: Godt med beinplass i baksetet. I tillegg er sittestillingen god der man får lårene ned på sitteputen og ikke blir sittende med spiss knevinkel. 

Har åpnet for bestilling

Jeep har åpnet for bestilling av Compass med leveringer i løpet av fjerde kvartal. Aller først kommer en godt utstyr First Edition-utgave med blant annet 20-tommers felger, LED matrix-lys, der fjernlysene automatisk blokker ut annen trafikk

Også bakbelyst grill, elektrisk justerbare seter i vinyl med varme, kjøling og massasje, rattvarme, forskjellige bakgrunnsbelysninger å velge blant, adaptiv cruisekontroll og filholder, ryggekamera, parkeringssensorer foran og bak, trådløs Apple CarPlay og Android Auto, trådløs lader, navigasjon og klimaanlegg med to soner, er blant standardutstyret. 

BESTILLING: Jeep har åpnet for bestilling av Compass. De første bilene er ventet til Norge i løpet av fjerde kvartal i år, i første omgang godt utstyrte First edition-utgaver. 

Flere modeller i vente

Jeep har flere spennende modeller på gang fremover. Neste år får Compass selskap av den større og mer luksuriøse Wagoneer S, som vi har kikket på tidligere. Dessuten kommer barske Recon, en slags elektrisk Wrangler, som etter alt å dømme bygges på rammebasert plattform. 

Les også: Sniktitt: Jeep Wagoneer S: Luksus-Jeep med voldsomme ytelser

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 28 2025