100 år siden Citroëns ville reklamestunt

Da Citroën blendet «Lysenes by»

250 000 lyspærer og over seks kilometer med ledning måtte til for å skape et av tidenes mest oppsiktsvekkende reklamer.

1925: 4. juli 1925 lyste Citroën opp Eiffeltårnet med syv nesten 30 meter høye bokstaver formet av lyspærer. 
Publisert

I 1925 ble det nok en gang arrangert verdensutstilling i Paris (Exposition internationale des arts décoratifs et industriels modernes). Den franske hovedstaden hadde vært arena for verdensutstilling tidligere, blant annet i 1889 da Eiffeltårnet sto ferdig. 

Styreleder for det gigantiske landemerket mente at 1925-utstillingen representerte en gyllen anledning til å sette tårnet i fokus med en diger, lysende reklame.

Hva passet vel bedre i Ville lumière, «Lysenes by», som Paris ble kalt. 

Betakket seg

Thomas tok kontakt med italieneren Fernando Jacopozzi, som hadde gjort seg bemerket ved å lyssette Triumfbuen og Notre-Dame.

LED: 100 år etter Citroën-reklamen i 1925, er det LED-dioder som lyser opp Eiffeltårnet. Trolig litt enklere en lyspærer. 

Jacopozzi oppsøkte varemagasinet Louvre og Renault, men begge betakket seg grunnet kostnadene. Jacopozzi henvendte seg i stedet til den visjonære bilbyggeren André Citroën.

Citroën var grunnlagt i 1919 og holdt til ved det som het Quai de Javel, ved Seinens bredd.

Verdensutstillingen i 1925 hadde fortrengt Paris Motor Show, og dermed hadde Citroën gått glipp av en arena til å vise sin nyeste bil, B12, den første europeiske bilen med komplett stålkarosseri.

VISJONÆR: André Citroën grep muligheten da varemagasinet Louvre og Renault betakket seg. 

Tidenes reklamestunt

Etter å ha tenkt seg om, takket André Citroën ja til det nokså ville prosjektet. Arbeidet startet 27. mai og varte en drøy måned. 4. juli 1925 var det klart for et av tidenes mest spektakulære reklamestunt.

Klokken 22 lyste syv nesten 30 meter høye bokstaver opp CITROËN på tre sider av Eiffeltårnet, sammen med de doble vinklene, chevron-symbolet.

SYMBOL: De lysende bokstavene ble akkompagnert av de doble vinklene, chevron-symbolet. 

250 000 lyspærer og over seks kilometer med ledninger måtte til. Citroën fortsatte å bruke tårnet som reklame frem til 1933, og da Charles Lindbergh kom over Atlanterhavet i 1927 skal lyset fra Eiffeltårnet ha fungert som en fyrlykt for ham.

En kasse med BX

Også i nyere tid har Citroën benyttet Eiffeltårnet til å skape blest. 16. september 1982 vekket en trekasse som dinglet fra tårnets første etasje stor oppmerksomhet.

Kassen ble firt sakte ned og da den nådde bakken 25. september, spratt champagnekorken i været. Da kassen ble åpnet, fikk verden se Citroën BX for aller første gang. 

BX I BOKS: I 1982 ble en trekasse som skjulte en rød Citroën BX firt sakte ned fra Eiffeltårnets første etasje. 

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 30 2025