bruktbåt: Windy 25 Mirage
En undervurdert perle
Det manglet ikke på superlativer da Windy lanserte innstegsmodellen 25 Mirage i 1999. Likevel har den levd et liv i skyggen av storebror 28 Ghibli. Det drar man fordel av på bruktbåtmarkedet.

I 1999 var Windy fortsatt godt forankret i lokalene ved Nidelven i Arendal og på vei inn sin virkelige storhetsperiode.
Det hadde startet på 1960-tallet med daycruiserne Windy 22 og 24, men som med nesten alle suksessfulle produsenter ble modellene større og dyrere utover 1970- og 80-årene.
Med oppkjøpet av Draco i 1992 ble 90-tallet en periode med et sprikende modellprogram både i design og egenskaper. Det la også grunnlaget for en modelloffensiv med noen av de fineste Windy-modellene verden har sett.
Da Windy 25 Mirage ble lansert i 1999, var det en retur til røttene. Selv om stilen var ny og moderne, hadde konseptet mange likhetstrekk – både med Windy 22 og 24, men også 80-tallssuksesser som 22 Sport, 7500 og 7800. Alle båter vi gjerne kaster et ekstra blikk på når velholdte eksemplarer glir forbi en fin sommerdag.

Traff perfekt
Superlativene lot ikke vente på seg. Velrenommerte Motor Boat and Yachting kalte Windy 25 Mirage «the best handling boat in the world». Båtmagasinet konkluderte med at Windy hadde laget en sportscruiser der det ikke var spart på noe.
En ting var selve skrogkonstruksjonen, der Windy-designer Hans Jørgen Johnsen traff perfekt med V-bunn på 24 grader og nydelig vektfordeling med hekkaggregat. En annen Win Tec-konseptet med multiaksial divinycell i skroget og deler av overbygget.
Kort fortalt gir det en stivhet og stabilitet i strukturen som er overlegen et vanlig båtskrog. Ulempen er selvsagt prisen, men i dag kan vi være takknemlige for at Windy tok seg råd til dette – selv på innstegsmodellen Mirage.
Det gir en kvalitet du setter stor pris på, særlig 20–25 år etter at båten så dagens lys.

Et rimelig Windy-alternativ
Vi Menn Båt var i oppstartsfasen da Windy lanserte Mirage i 1999, og det var først i 2019 jeg fikk min første erfaring med modellen. Familien var nemlig på jakt etter en sosial dagsturbåt for bruk på hytta. Mirage sto ikke på listen over opprinnelige alternativer, men ble et kompromiss mellom de av oss som ønsket en lun båt og de som ville ha noe mer åpent og sportslig.

Når vi snakker klassisk Windy-daycruiser fra starten av 2000-tallet, fokuserer veldig mange på 28 Ghibli. Ikke det minste merkelig, siden den er anerkjent som det ypperste av store DC-modeller – uansett merke.
Hvilket også har ført til en ganske stor prisdifferanse til Mirage, og gjør den til et attraktivt alternativ om lommene ikke er dype nok for Ghibli.

For vårt vedkommende ble 25 Mirage den beste, men langt fra rimeligste båten vi har eid.
Fra vi kjøpte vår 2005-modell med Volvo Penta KAD300 i mai 2019 til vi solgte båten i juni 2023, kjørte vi snaut 300 timer. Den lange listen med nødvendige og ikke fullt så nødvendige oppgraderinger kostet flesk.
Litt spøkefullt ble mantraet: «kjør så mye du kan. Opplag er dyrt, avgiftsfri diesel er billig».
Mer kostbart vedlikehold
For det er ingen tvil om at en gammel Volvo-diesel i motorrommet gir andre service- og vedlikeholdskostnader enn en moderne utenbordsmotor.

for oss i 2021-sesongen.

Samtidig med noen utvilsomme fordeler, særlig i kombinasjon med de nevnte Windy-kvalitetene.
Min jobb innebærer jo å kjøre mange ulike båter på test, og uten forkleinelse for nye DC-modeller med utenbordsmotor – det er kun et fåtall som kan måle seg med en nesten 20 år gammel Mirage.
Eksempelvis på støydemping av skrog og motor, eller det lave tyngdepunktet med 575 kilo KAD300 dypt i motorrommet.
Drivstoffutgiftene er hyggelige: Vi logget et snittforbruk på drøyt én liter per nautisk mil, og særlig i marsjfart på 25–30 knop sørger lavt forbruk og billig drivstoff for merkbart lavere kostnader enn med en utenbordsmotor.
Annerledes kjøreopplevelse
Volvo Penta KAD300 er en særegen dieselmotor: Seks sylindre i rekke, 3,6-liters volum, samt både kompressor og turbo for å få fart i de 272/285 hestene (effekt på propell-/veivaksel). Da den kom i 2001 var det en svært moderne marinediesel; fire ventiler per sylinder, elektronisk innsprøytning og elektronisk gass/gir (EVC).

Kjøreopplevelsen er ganske annerledes enn en utenbordsmotor. Du merker det allerede når båten settes i gir. EVC-systemet har en liten forsinkelse fra du beveger spaken til giret kobler inn.
Dessuten er gass/girspak svært følsom. Siden duopropdrevet har utrolig grep i vannet og båten gjør 4–5 knop på tomgang, blir finmanøvrering noe helt annet enn med en utenbordsmotor. Forsiktige og gjennomtenkte bevegelser med ratt og girspak gjør susen.
Uten vibrasjoner
Rådet fra KAD300-veteraner er å kjøre motoren på under 1400 o/m (omtrent der kompressoren slår inn) til kjølevannsmåleren viser driftstemperatur.
Mye gods skal varmes opp og alle bevegelige deler liker seg bedre med lettflytende olje. Når båten skal opp i plan hører du godt den kvernende lyden fra den mekaniske kompressoren. Den gir skyv før turboladeren får opp trykket.


Kompressoren slipper taket rundt 2500 o/m og derfra er KAD300 og Windy 25 Mirage i skjønn harmoni.
Rekkesekseren arbeider uten vibrasjoner, med en dyp og jevn tone, og det solide skroget pløyer sjøen MTB-aktig i 30 knop uten at motoren anstrenger seg.
Volvos kjørefakta fra 2001 (se tabell for testdata) viser en toppfart på 44 knop, mens vår båt klarte 40 knop på det beste.
Utmerkede egenskaper

Familiens Mirage ble mest brukt i området mellom Arendal og Risør, gjerne på lengre turer med etapper i åpent farvann. Her har Windy 25 Mirage utmerkede egenskaper.
Tyngde i skroget og trimflaps sørger for sømløst fartsregister fra 10–20 knop. V-bunnen skjærer som smør gjennom krappe kystbølger.
Skroget er også langt nok til at det flyter over bølgedalene under slike forhold, i stedet for å stikke baugen nedi alt rotet.

Dessuten har Mirage en annen utmerket egenskap: Vindskjermen ser lav ut fra utsiden, men cockpiten er dyp og skjermen trukket langt rundt.
Og siden skroget presser mesteparten av bølgespruten ned og ut til siden, holder det seg forbløffende tørt om bord.
Sportssetene på fører- og copilotplass har utmerket polstring og fin sittekomfort. Førerplassen ble designet før kartplotter var en del av dashbordet, men det finnes flere gode løsninger på det.
Skulle vi beholdt båten lenger, hadde vi nok også funnet en måte å legge gråfarge på deler av området rundt dashbordet, siden store hvite felt gir en sjenerende refleks i frontruten på solrike dager.
Den beste dagsturbåten
Mirage er en typisk dagsturbåt, så dersom du ønsker noen overnattinger om bord er Ghibli et bedre valg.
Kabinen i Mirage er stor nok for to, men i mange tilfelle blir nok bruken som i vårt tilfelle: Marinetoalettet er bra å ha i et nødstilfelle, og hvis barna blir lei av å være ute, er det rikelig med plass til å leke eller hvile under dekk.
De beste minnene har vi fra rolige godværsturer med venner og familie i båten. I dagens verden anser mange båtbyggere en stor U-sofa som en kjedelig og lite kreativ løsning.
Dem om det, men i Windy 25 Mirage kan du samle 8–10 personer i cockpit uten at den blir for trangt.
Det gir et sosialt samvær få andre båter i denne størrelsen kan vise til, uansett hvor mange smarte løsninger man har funnet opp.

Så når solen skinner, fjorden ligger blå og innbydende, da blir savnet av en Mirage ved brygga ekstra stort.
Ekspertens mening:
Hos Aaby Marine i Asker har de solgt Windy siden 1982. Børre Sørensen er salgssjef og Windy-entusiast på sin hals:
– Jeg har vært fascinert av Windy lenge før jeg startet i denne jobben, forteller han. Sørensen har eid flere Windy-modeller, fra den originale Windy 22 og oppover. Han har også restaurert to Windy 7800, en av forgjengerne til 25 Mirage.
– En av de første tingene du legger merke til når du jobber med en eldre Windy, er hvor ordentlig de er bygget. Jeg er temmelig sikker på at om du teller antallet skruer brukt for å feste overbygg og skrog er det tre ganger så mange som i en normal båt. For Windy 25 Mirage er det viktig å merke seg at dette var den første Windy-modellen i denne størrelsen der Win Tec ble brukt i produksjonen. Kombinasjonen av vakumstøpt vinylester med divinycell gjør båten ekstremt sterk, sier Sørensen.
– Om man ser etter en brukt Windy i denne klassen, er det også smart å vurdere Windy 26 Kharma. Modellen er en videreføring av 25 Mirage når det gjelder skrog og egenskaper, men har en mer moderne innredning. Et godt valg om noen vil ha en nyere Windy-utgave med den samme grunnleggende kvaliteten, avslutter han.
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Vi Menn nr 19 2025