Bobilferie

Bobilferie på vingårder

France Passion lar deg kombinere bobilferien med vinsmaking og gratis overnatting på vingårder.

FOTO: France Passion
FOTO: France Passion
Publisert Oppdatert
INNGANGSBILLETT: Tilgang til France Passion-gårdene får du ved å kjøpe årets sticker.
INNGANGSBILLETT: Tilgang til France Passion-gårdene får du ved å kjøpe årets sticker. Foto: Produsentbilde

For rundt 250 kroner kan du skaffe deg adgang og overnattingsrett hos hundrevis av vingårder over hele Frankrike. Det er nemlig hva det koster å kjøpe France Passion Stopover Guide. En guide som også gir bobiler rett til 24-timers parkering hos samtlige vingårder som er med på ordningen.

Vingårdeierne ønsker seg selvsagt noe igjen for tilbudet, og vinsmaking inngår som obligatorisk lokkemiddel ved besøk. Men det er opp til deg om du vil kjøpe vin eller ikke.

- Jeg synes jo at man i det minste bør kjøpe en flaske til egen middag, ellers har man vel ikke noe på disse vingårdene å gjøre.

Det er Knut Randem - redaktør for nettsiden bobilverden.no - som sier dette. Han og kona har benyttet seg av France Passion-guiden hele tre ganger. Sommeren 2013, da de tilbrakte fire uker med bobil i Frankrike, ble åtte vingårder besøkt.

Få skandinavere

Opplevelsene er mange og gode. Og til dels forskjellige. Enkelte store vingårder kan ha en litt mer upersonlig stil med dedikerte vinbutikker fulle av kunder.

- Men vi har også opplevd det helt enkle og genuine, der vinbonden har tatt oss med ned i en kalksteinsgrotte under vinmarkene, hentet frem pipette og tappet vin fra fat. Fantastisk, smiler Randem. Som er overrasket over at han aldri har møtt på en skandinav under sine opphold på vingårder.

Du trenger absolutt ikke dukke opp med alpelue og langloff, og gestikulere i vei på flytende fransk for å kommunisere med vinbøndene. Faktisk står det oppgitt i France Passion-guiden om vertskapet snakker engelsk. Og det gjør visst mange.

- Men det kan nok være så som så med engelsken likevel. Ingenting å bry seg om, det holder lenge at du har en sporty innstilling til språk, ler Randem.

Ikke campingplasser

Vingårder er ikke campingplasser. Du får altså ikke koblet deg til strøm, og bare unntaksvis finnes det et sted å tømme toalett eller spillvann. Så sørg for at du har det du trenger før du kjører inn for vinsmaking og overnatting.

Selvsagt forventes det også at bobilbrukerne viser normal folkeskikk, og ankommer på passende tidspunkt - altså ikke "midt på natta", for å sette det på spissen.

Og så må man huske på at oppholdet skjer på privat grunn, hos en familie. Unngå derfor støyende aktiviteter, og spør gjerne om det er greit at en eventuell hund får gå løs. Og så forventes det at du hilser på vertskapet når du ankommer, og sier farvel når du drar.

- Men det er ikke slik at det gjelder strenge regler for oppførsel under disse besøkene, det handler bare om å vise folkeskikk. Vi blir alltid tatt i mot med vennlighet, og overnattingene har vært fine opplevelser, understreker Knut Randem.

FOTO: France Passion
FOTO: France Passion Foto: Produsentbilde

Slik startet det

VIN-VINN: Hvorfor ikke kombinere reisen med vinopplevelser på idylliske vingårder? FOTO: France Passion
VIN-VINN: Hvorfor ikke kombinere reisen med vinopplevelser på idylliske vingårder? FOTO: France Passion

Redaktøren av et fransk vinmagasin la for mange år siden merke til at et stadig stigende antall bobiler kjørte gjennom franske vindistrikter, og at det var vanskelig for dem å finne passende overnattingssteder i områder som var dekket av vinmarker.

En idé tok form, vinbønder ble kontaktet, og et enkelt og ikke-kommersielt opplegg for overnatting på vingårder i Sør-Frankrike ble opprettet i 1992. Vinbøndene var ikke minst positive fordi de innså at dette også ville være en ekstra salgskanal. To år senere kom enda flere distrikter - for eksempel Champagne, Alsace, Bordeaux og Loire-dalen - med i opplegget.

Resten er historie, som det heter - og i dag er hele Frankrike med i ordningen, som altså fortsatt er ikke-kommersiell og baserer seg på gratis overnatting, genuine vinopplevelser og ingen kjøpsplikt.

Guiden for 2014 kan du bestille på nettsiden france-passion.com.

Spania, Italia og Tyskland

FOTO: France Passion
FOTO: France Passion

Enkelte andre store vinland har kopiert France Passion. Du finner for eksempel Spanish Passion, som har rundt 100 vingårder som tar imot bobiler, fordelt på regionene Alicante Cataluna, Valencia, Aragon og Galicia.

Italia har også sin versjon, men der heter det Fattore Amico. I denne guiden finner du hele 506 vingårder som er med på ordningen, som gjelder året rundt. Dette kan jo for eksempel kombineres med et bobil-besøk ved Gardasjøen, der det blant annet produseres Bardolino-vin, og som dessuten også ligger nær Valpolicella-regionen.

I Tyskland heter en tilsvarende ordning Winzer Atlas, der du kan besøke over 150 vingårder.

Les også:

Bruktbilene du bør holde deg unna

Masse plass på dass

Bobil perfekt i Jotunheimen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning