USA på tvers

Bobilferie er kult

Glem alle fordommene du måtte ha mot bobilferie.

ALENE PÅ VEIEN: Dersom du kjører utenfor hovedveiene i Arizonas ødemark, kan du tilbringe timer bak rattet uten å møte én eneste bil.
ALENE PÅ VEIEN: Dersom du kjører utenfor hovedveiene i Arizonas ødemark, kan du tilbringe timer bak rattet uten å møte én eneste bil. Foto: Foto: Henning Carr Ekroll
Publisert Oppdatert

Min kamerat Nikolai titter ut av døren på vår ti meter lange bobil med en blanding av entusiasme og nervøsitet i blikket. Vi er i New Mexico, og rundt oss er det flat ørken - reptilenes domene - så langt øyet kan se. Stillheten brytes kun av vogntog som sporadisk freser forbi på Interstate 10. Fra taket på bobilen har vi flott panoramautsikt mot ingenting, der det forsvinner i horisonten langt unna. Det er vel i den retningen vi skal, tenker jeg. Så klatrer vi ned, starter V8-motoren og blar oss fram til Steppenwolfs "Born to be wild" på CD-spilleren.

30 sekunder senere er fartsholderen innstilt på 75 miles i timen. Vi er fullstendig alene på firefeltsveien, idet solen synker ned bak horisonten og farger landskapet blodrødt. Neste stopp er kanskje om en time - eller rundt neste sving.

FULL FRIHET: Dersom du ønsker å overnatte på en sandflekk utenfor El Paso i Texas, er det selvsagt bare å parkere bobilen. Men det finnes mer spennende steder å sove i USA.
FULL FRIHET: Dersom du ønsker å overnatte på en sandflekk utenfor El Paso i Texas, er det selvsagt bare å parkere bobilen. Men det finnes mer spennende steder å sove i USA. Foto: Foto: Henning Carr Ekroll

Hus med hjul

Bobil-fakta

Pris: En middels bobil koster fra 3500 kroner uken i lavsesongen. Disse har plass fire personer. Husk tilstrekkelig forsikring.

Kjøring: Vanlig klasse B-førerkort er tilstrekkelig for de fleste bobiltyper, siden man i USA kan kjøre langt større biler på et vanlig førerkort enn i Norge.

Når: Helst utenfor høysesongen. Da slipper du unna det verste turistkjøret.

Hvor: Akkurat hvor du vil. Det er hele poenget. Det finnes campingplasser selv i de minste byer - se etter skilt med påskriften RV Park.

Tips: Lei eller kjøp GPS, med mindre du er glad i å lese kart. Og husk å fylle drivstoff ofte, det kan være langt mellom bensinstasjonene.

I Norge blir bobilturisme gjerne assosiert med tyskere på elg- og fjordeventyr, som sirupskjører opp og ned hårnålssvinger i Sogn og Fjordane med en hale av illsinte bilister etter seg. Og der en bobil i Europa kan virke som en tupperware-boks med fire hjul og gassbluss, er amerikanske motorhomes tuftet på et enkelt prinsipp: Ta det du har hjemme, komprimer det litt og monter en kraftig motor på det. Vår bobil har soveplass til seks, luftkondisjonering, sentralvarme, mikrobølgeovn, bad og separat dusjrom. Med varmt vann nok til alle, selvsagt.

- Is that your rig? Are you some kind of band? Norwegians, from Louisiana?

Fem europeiske ungdommer i bobil vekker oppsikt, selv i et land som USA. Vi blir møtt med undring og humring blant hardbarkede, eldre campere i Schulenburg, en liten by midt ute på den texanske prærien.

Amerikanske campingfasiliteter - eller RV Parks, som de kalles, finnes overalt. Du kan campe på The Strip i Las Vegas, med utsikt over Grand Canyon eller på stranden i Texas' badeby nummer én, Galveston. Mulighetene er uendelige, akkurat som avstandene: 75.000 kilometer motorvei og tusenvis av campingplasser å velge i.

Les også: Må søke om USA-innreise

Solseng på taket

GRAND CANYON: Du kan kjøre bobilen helt fram til USAs mest berømte utsikt.
GRAND CANYON: Du kan kjøre bobilen helt fram til USAs mest berømte utsikt. Foto: Foto: Henning Carr Ekroll

- Gud og Djevelen lekte her sammen da de var små. Slik ble Arizona til, forklarer en trailersjåfør vi møter på en Truck Diner.

I delstatens glovarme ørkenhovedstad Phoenix camper vi blant kaktuser og sand. Taket på bilen gjør nytten som solseng for pigmenthungrige bleikfiser fra Europa. Vi ikler oss den norske turistens sommerbunad - bermudashorts og t-skjorte, før vi starter motoren og freser videre nordover. Halvannen time senere dukker de første tegnene til gåsehud opp i kabinen.

- Når ble kaktusene hvite? spør min kamerat Espen, idet ørkenlandskapet plutselig blir forvandlet til snødekt granskog.

De neste minuttene kan bilister på vei mot Flagstaff (2700 m.o.h) nyte synet av en gruppe shortskledde gutter som har snøballkrig i veikanten.

Les også: Shopping i New York

Tre klimasoner

Å kjøre gjennom USA tar deg gjennom tre klimasoner og enda flere tidssoner, og mange byer med ulike mennesker og kulturer. Du får se de enorme kontrastene et land som USA byr på, fra desperasjon og fattigdom New Orleans' knuste nabolag, til forretningsstrøket i oljebyen Houston, hvor lyktestolpene er i polert stål og rennesteinen i marmor. Friheten til å stoppe hvor som helst, og bli der så lenge du gidder, er noe av det aller fineste med bobilopplevelsen i USA. Og det er lite i verden, sorry tyskere, som kan konkurrere med det å kunne våkne opp, lage amerikansk frokost og åpne døren med en fabelaktig utsikt mot Grand Canyon.

YPPERLIG TERRASSE: Takflaten på bobilen utgjør over 15 kvadratmeter.
YPPERLIG TERRASSE: Takflaten på bobilen utgjør over 15 kvadratmeter. Foto: Foto: Henning Carr Ekroll

Og dersom du ikke orker lage frokost, vil du alltid finne en fast food-restaurant i nærheten.

Les også:

Rålekker designklassiker

Se, en kul campingvogn

Les flere reisesaker på Klikk Reise

MYE VÆR: Når man kjører på kryss og tvers i USA, kan man bli utsatt for både snøvær, ørkenstormer, tornadoer og orkaner. Vær forberedt på det meste - særlig om høsten og våren.
MYE VÆR: Når man kjører på kryss og tvers i USA, kan man bli utsatt for både snøvær, ørkenstormer, tornadoer og orkaner. Vær forberedt på det meste - særlig om høsten og våren. Foto: Foto: Henning Carr Ekroll

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning