Bilvask

Vulkanaske kan ripe lakken

Asken fra Island kan ripe opp lakken på bilen din. Her er vasketipsene.

FØR VASK: Slik så undertegnedes bil ut etter et par dager i Oslos saltlake.
FØR VASK: Slik så undertegnedes bil ut etter et par dager i Oslos saltlake. Foto: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

Vulkanasken fra Island er i stand til å sandblåse vinduene i et fly. Den kan også sette riper i lakken på bilen din dersom du er uforsiktig når du vasker. Partiklene fra vulkanen er nemlig både harde og skarpe.

- Har man et unaturlig belegg i form av en seig masse på bilen, må man ta hensyn til dette ved vask, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrågiver i NAF.

Bileeierorgansisasjonen oppdordrer folk til å være forsiktige med bruk av svamp.

Før svampen finnes fram, må man være helt sikker på at vulkanstøvet er spylt bort. Hvis du bruker maskinvask, bør du velge et vaskeprogram uten børster.

Følger du anvisningene vi gir deg under, og er ekstra nøye med spylingen, skal det hele gå bra. Bruker du polish og voks i tillegg, er hele vårpussen gjort unna med det samme .

Avfetting

Det aller første som må gjøres er en ordentlig avfettig. Hvis du ikke har høytrykksspyler hjemme, kan dette gjøres på en bensinstasjon. Velg da en selvvask som bruker ordentlig tykt skum. La det virke i noen minutter, og skyll grundig av. Hvis bilen er veldig møkkete, kan dette gjerne gjøres to ganger.

Vask

AVFETTING: Bruk avfetting først. Da fjerner du den verste møkka. Hvis du ikke har høyttrykksspyler hjemme, kan du bruke en bensinstasjon til dette - eller gjøre som oss og ta hele jobben der.
AVFETTING: Bruk avfetting først. Da fjerner du den verste møkka. Hvis du ikke har høyttrykksspyler hjemme, kan du bruke en bensinstasjon til dette - eller gjøre som oss og ta hele jobben der. Foto: Petter Handeland

Det andre trinnet innebærer god, gammeldags håndvask. Fyll op to bøtter - én med rent vann og en med varmt sjampovann. Bruk en vaskevott i microfiber eller lammeull til dette. Fordelen med disse er at de, i motsetning til vanlige svamper, absorberer møkka. Da slipper du å dra partiklene rundt på lakken, og dermed ripe den opp. Vask ett og ett panel om gangen, og skyll votten godt i det rene vannet mellom hver gang.

Tørking

Når du er ferdig, kan du tørke bilen. Det er viktig at du ikke lar bilen tørke i sola, da dette gir stygge skjolder i lakken. Når du tørker, må du for all del ikke dra kluten over lakken. Det kan nemlig fortsatt ligge små partikler på lakken. Derfor skal du legge et microfiberhåndkle på det våte, og presse det forsiktig mot bilen.

VASK: Bruk en god bilshampo og en vaskevott i microfiber eller lammeull. Disse trekker inn skitten, så du slipper å dra sand rundt på lakken. Bruk også to bøtter - én til såpevann og én til å skylle votten.
VASK: Bruk en god bilshampo og en vaskevott i microfiber eller lammeull. Disse trekker inn skitten, så du slipper å dra sand rundt på lakken. Bruk også to bøtter - én til såpevann og én til å skylle votten. Foto: Petter Handeland

Under bilen

Det er ikke bare lakken som trenger å få fjernet salt og annet skitt. Også undersiden av bilen har blitt utsatt for dette gjennom hele vinteren. Selv om disse områdene gjerne er bedre egnet til å takle det, må de absolutt ikke glemmes. Da ender man ofte opp med rust på vitale deler - noe som er både vanskelig og dyrt å bli kvitt.

Lister og andre plastdetaljer kan friskes opp med en plastfornyer. Disse gjør den grå og blasse plasten som ny igjen.

TØRKING: Når du skal tørke bilen er det smart å bruke et microfiberhåndkle. Legg deg på lakken, og la det absobere vannet. Det er ikke smart å dra det rundt, da det fortsatt kan sitte igjen små partikler på lakken.
TØRKING: Når du skal tørke bilen er det smart å bruke et microfiberhåndkle. Legg deg på lakken, og la det absobere vannet. Det er ikke smart å dra det rundt, da det fortsatt kan sitte igjen små partikler på lakken. Foto: Petter Handeland

Les også disse sakene:

REN BIL: Både du og bilen vil ha det mye bedre når den er ren.
REN BIL: Både du og bilen vil ha det mye bedre når den er ren. Foto: FOTO: Petter Handeland

Her finner du alle våre biltester

Superrask luksus i vårsola

Disse bilene betyr trøbbel

Slik pakker du bilen til påsken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning