Bilskader i førjulstiden

Tipsene som kan spare deg for tusenvis av kroner

Det er enklere enn du tror.

HØYTID FOR SKADER: I tiden rett før jul skjer det 40 prosent flere ulykker enn ellers i året.
HØYTID FOR SKADER: I tiden rett før jul skjer det 40 prosent flere ulykker enn ellers i året. Foto: Foto: Kjell Magne Aalbergsjø
Sist oppdatert

Julestress, mye folk og trange parkeringshus er en dårlig kombinasjon, og det er derfor de to siste dagene før jul er høytid for bulking. Akkurat hvilken dag som er “den store bulkedagen” varierer litt fra år til år, men ifølge kommunikasjonsrådgiver i If, Sigmund Clementz, er det enten 22. eller 23. desember som peker seg ut hvert år.

- Det er mange ute og kjører, mye stress og folk beveger seg fra kjøpesenter til kjøpesenter på jakt etter de viktige gavene, sier han om hva som er grunnen til at førjulsdagene peker seg ut i statistikkene.

Og det er ikke snakk om småpenger. Ifølge forsikringsbransjens egen organisasjon, Finans Norge, har den siste uka før jul (17.-24. desember) ført til skader for mer enn 176 millioner kroner i snitt de siste fem årene. Det er rundt 40 prosent høyere enn det som er vanlig i en gjennomsnittlig uke.

Det er altså snakk om mye penger, men flesteparten av skadene er småskader som oftest skjer i parkeringshus eller ved småkjøring. Riper og små bulker er ekstremt irriterende, og koster som oftest flere tusen kroner å få rettet opp i. Det er imidlertid ikke sikkert det lønner seg rent økonomisk å ta disse skadene på forsikringen. Egenandel og bonustap sørger for at det kan bli dyrere å velge forskringen enn å ta regningen selv. Derfor tror Clementz i If at deres tall bare viser toppen av isfjellet.

- Vi får henvendelser gjennom hele året rundt småskader som dette, og mange tar en samtale med forsikringsselskapet for å rådføre seg om dette. Hvis det i tillegg er noen andre som har forårsaket skaden og stukket av er det ekstra sure penger, sier han.

KOM DEG UNNA: Ensom, men trygg. Det er neppe mer enn noen sekunders spasertur til inngangsdøra, likevel.
KOM DEG UNNA: Ensom, men trygg. Det er neppe mer enn noen sekunders spasertur til inngangsdøra, likevel. Foto: Handeland, Petter

Unngå situasjonene

Ifs tips for å unngå julebulkene handler først og fremst om å unngå situasjonene hvor risikoen for skader er størst.

- Det aller smarteste tipset er kanskje den såkalte gullrekkebeskyttelsen. Hvis du gjør unna handlingen når “alle” andre er hjemme og ser gullrekka på TV er risikoen mindre for skader, forteller han. Nå er ikke dette aktuelt akkurat for disse to dagene, men det underliggende poenget er å tenke over når man gjør unna handlingen for å unngå de største folkemengdene.

Han mener også nordmenn har en tendens til å ville parkere nærmest mulig inngangen, og at en spasertur på noen titalls meter kan spare deg for sure penger.

- Da kan du som regel finne en plass hvor det er ledig på begge sider av bilen, sier han. Clementz mener også det kan være en god idé å ta en rask titt inn i bilene du parkerer ved siden av hvis du vil minimere risikoen så mye som mulig.

- Hvis du ser at det er tre barneseter i baksetet på bilene ved siden av kan det være smart å finne en annen plass.

Det å rygge bilen inn på parkeringsplassen er et tips som både Clementz i If og NAF stiller seg bak. Bilen er lettere å manøvrere på plass på denne måten, og ikke minst får du mye bedre oversikt når du skal ut av parkeringsplassen igjen. Det er ekstra viktig nå i førjulstiden hvor allerede trange parkeringshus gjerne er overfylte.

- Mange så og si vrenger inn med fronten først når de finner en ledig plass. Da er det fort gjort å sneie borti hjørnet på andre parkerte biler. I tillegg er det fort gjort å rygge borti andre stressede bilister når man skal ut igjen fra plassen, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF Inger Elisabeth Sagedal.

Hvis du stresser ned og følger de nevnte rådene vil risikoen for irriterende og dyre skader bli mye mindre. Det finnes tross alt mer enn nok av andre ting å bruke pengene på i disse dager.

Denne saken ble første gang publisert 21/12 2015, og sist oppdatert 02/05 2017.

Les også