Tesla Summon

Åpner garasjeporten og parkerer selv

Det gikk ikke lang tid fra Tesla slapp programvareoppdatering versjon 7.0 til Youtube flommet over av videoklipp av selvkjørende Teslaer.

LANGT FRAMME: Tesla er langt framme på autonom kjøring, og har nå en funksjon der bilen parkerer av seg selv og/eller henter deg der du er.
LANGT FRAMME: Tesla er langt framme på autonom kjøring, og har nå en funksjon der bilen parkerer av seg selv og/eller henter deg der du er. Foto: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

Det snakkes mye om selvkjørende biler for tiden. Ikke bare i Tesla-sammenheng, men blant alle bilmerker. Alle bilprodusenter med respekt for seg selv, har noe på gang.

Mercedes-Benz er blant bilprodusentene som er lengst fremme, ikke overraskende i selskap av merket som for de fleste er synonymt med state of the art-teknologi, nemlig Tesla.

Tesla lanserte deres Autopilot i fjor høst, i det de kalte programvareoppgradering versjon 7.0. Oppdateringen inkluderte den mye omtalte autopilot-funksjonen.

I siste oppdatering (versjon 7.1) kom et tillegg til Autopilot, kalt Summon, som tar selvkjøringsteknologien ett steg videre. I motsetning til Autopilot, fungerer Summon uten at du sitter i bilen.

Og slik er det med Tesla; du kjører ikke bilen til et verksted og får en mekaniker til å oppgradere softwaren. Her faller oppdateringer bokstavelig talt ned fra himmelen – til Tesla-appen på mobiltelefonen og til bilen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KOMMER SNART: Teslas SUV, Model X, lanseres i løpet av 2016 og skal ha de samme autonome egenskapene som Model S.
KOMMER SNART: Teslas SUV, Model X, lanseres i løpet av 2016 og skal ha de samme autonome egenskapene som Model S. Foto: Tesla

Henter deg ved døra

Med Summon kan du ved hjelp av en appen på telefonen, få din Tesla til å gjøre de merkeligste ting. Den kan for eksempel åpne garasjeporten, kjøre ut og hente deg ved inngangsdøren – helt av seg selv.

Den kan også parkere selv, så du slipper å parkere i en trang garasje.

Ifølge Tesla selv er Summon-funksjonen på beta-nivå, og kun ment for at Tesla-eiere skal bli kjent med systemet. Samtidig hevder de at systemet på sikt skal bli så presist at bilen kan hente deg på andre siden av landet, lade selv på veien og skal kunne synkroniseres med kalenderen din, slik at den vet akkurat når den skal hente deg.

Her er et knippe videoer av Teslaer med Summon. Først ut er Teslas egen promovideo av systemet.

</p> <p>I denne videoen blir Tesla-eieren hentet under tak i regnværet:</p> <p> <iframe height="315" src="https://www.youtube.com/embed/L2bZ1CWqvbA" width="560"/> </p> <p>Og her en video av en Tesla Model S som helt på egenhånd kjører ut av en trang garasje:</p> <p> <iframe height="315" src="https://www.youtube.com/embed/n7i0ku7Eba8" width="560"/> </p> <p>Denne Teslaen kjører 12-timersturen fra Boston til Orlando nesten helt på egenhånd.</p> <p> <iframe height="315" src="https://www.youtube.com/embed/Z8G4N89ESWY" width="560"/> </p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning