Bilvask:

Slik får du ren bil til 17. mai

På 17.mai skal skjorta være strøket og bilen nyvasket. Slik er det bare. Følger du våre tips og råd, trenger ikke sistnevnte å ta mer enn en halvtime.

Bilvask
Bilvask Foto: Terje Haugen
Publisert Oppdatert

17. mai står for døren og du er antagelig allerede litt på hæla tidsmessig. Pentøy skal graves fram, skjorter skal strykes, og sko og smykker skal pusses. Ikke bare til deg, men til hele familien. Også må vi ikke glemme maten. Mat og drikke skal handles inn, og en plan for den store dagen skal legges.

Midt oppi det hele er det lett å glemme bilen. På selveste nasjonaldagen skal gliset skinne. Sånn er det bare. Ikledd det fineste pentøy, ser det ganske dumt ut å ankomme festen i en møkkete bil. Og skulle du gjøre det, kommer du garantert til å skubbe borti den og skitne til pentøyet. 

Du kan alltids oppsøke nærmeste bensinstasjon og ta en maskinvask. Men tro meg, du er neppe den eneste akkurat nå. Selvvask kan være en løsning på det problemet, men kun om du vet hvordan det gjøres.

En omgang med høytrykkspyleren gjør kanskje at det ser rent og pent ut, men det varer ikke lenge. Så fort bilen tørker kommer møkka igjen til syne. Her må det fysisk kontakt til.

Om du vasker hjemme i innkjørselen eller på nærmeste bensinstasjon, spiller ingen rolle. Under følger en kort, men effektiv fremgangsmåte til et skinnende rent resultat. Skulle du mot all formodning ha godt med tid, finner du en mer omfattende vaskeguide ved å klikke her.

Slik vasker du bilen utvendig:

* Start med å spraye på en felgrens. La den virke noen minutter.

* Bruk deretter for eksempel en vannbasert avfetting som skal fjerne salt og skitt. Spray på avfetting opp til dørhåndtaket. La det virke i 3 minutter.

* Spyl av bilen og felgene. Dersom du bruker et vannbasert (alkalisk) vaskemiddel skal du alltid spyle nedenfra og opp. Hvorfor? Begynner du øverst, vil vannet renne ned og minske effekten av såpen.

* Vask hele bilen med svamp og bilshampo. Noen anbefaler vaskevott i microfiber eller lammeull til dette. Påse at svampen alltid er ren. Gjør det til en vane å dyppe svampen i såpevannet hver gang du skal vaske et nytt område/panel. Bruk gjerne to bøtter, en for såpevann og en for skylling.

* Bruk en felgbørste eller svamp på felgene

* Spyl bil og felger, nedenfra og opp. 

* Nå kan du gjerne bruke en hurtigvoks som kan legges på våt bil.

* Tørk over med tykk mikrofiberklut. Det forhindrer at vanndråpene trekker til seg skitt og støv, eller “brenner” seg fast i lakken i sollyset. Vanndråpene fungerer som forstørrelsesglass

* Dersom du ikke har benyttet en hurtigvoks, bør du vurdere å legge på voks til slutt for å beskytte lakken. Hvis du gjør all den andre jobben, er det dumt å droppe voksen, da denne legger seg som en beskyttende lag på lakken.

Kilder: Ditec,Haugens Bilshine og NAF

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning