Prøvekjørt: Porsche 911

Nye Porsche 911: En fantastisk bil

Porsche 911 er blitt mye lettere å kjøre.

Publisert Oppdatert

Det finnes knapt noen annen bil med like høy ikonstatus som Porsche 911. Og når en splitter ny modell står på startsstreken er nødvendigvis forventningene skyhøye.

Redefinerer 911

Det er mer vestlandet i november enn California over været under lanseringen av Porsche 911 i Santa Barbara. Det gir oss mulighet til å prøve nye 911 under forhold som er langt mer norske enn vi hadde forestilt oss.

Jeg har kjørt alle 911-versjonene siden den opprinnelige Carrera 3,2 i 1985. Selv om de fleste av de fem variantene som har vært lansert siden den gang alle har vært fremskritt på noen områder, er det også eksempler på modeller som har gått mer sidelengs enn fremover på design og egenskaper.

Det er i alle fall ingen tvil om at Porsche har lagt all sin kompetanse og betydelige økonomiske ressurser i utviklingen av den nye Porsche 911. Det virker nærmest som denne bilen skal redefinere hva en 911 kan og ikke kan.

IKON: Den nyeste og beste versjonen av Porsche 911 noensinne.
IKON: Den nyeste og beste versjonen av Porsche 911 noensinne.

Lengre akselavstand

Den viktigste enkeltfaktoren er hele ti centimeter lengre akselavstand. Det gjør underverker med bilens stabilitet og ro. I tillegg er sporvidden foran økt med betydelige fem centimeter, og konsekvent bruk av lettvektsmaterialer i karosseriet er den nye modellen faktisk lettere enn forgjengeren.

En Carrera S med dobbeltclutchkassen PDK veier nå 1415 kilo mot forrige modell med 1455 kg.

Et annet viktig poeng med lengre akselavstand og smart bruk av karosserimaterialer, er at mer av vekten er samlet mellom akslingene.

Sammen med nyutviklede og forbedrete chassis-systemer som PDCC (Porsche Dynamic Chassis Control, PTV (Porsche Torque Vectoring) ny elektromekanisk styring og PASM-aktivt understell gjør det at bilen tar et syvmilssteg fremover på kjøreegenskaper, veikontakt og kjørefølelse.

Senket forbruket

LEKKER: Ny modell, men man er likevel aldri i tvil om at det er en ekte 911.
LEKKER: Ny modell, men man er likevel aldri i tvil om at det er en ekte 911.

Bilene vi får kjøre under lanseringen godt utstyrte Carrera S. I forhold til standardversjonen har den 400 hk som hentes fra en 3,8-liters boksersekser, mens en normal-Carrera har 350 hk fra 3,4-liters volum.

MORO: Nye Porsche 911 får manuell girkasse med syv trinn.
MORO: Nye Porsche 911 får manuell girkasse med syv trinn. Foto: Guy Spangenberg

Ikke uten grunn er Porsche stolte av at de har økt ytelsene, men samtidig senket forbruket med opptil 16 prosent. Carrera bruker 0,82 l/mil i EU-miks, mens Carrera S bruker 0,87 l/mil.

På vei til flyplassen der Porsche fornuftigvis har rigget til en egen testbane, slik at møtene med de lokale sheriffene ikke skal bli for kostbare, konstaterer vi at 70-talls hiten «It never rains in Southern California» er ren løgn.

Veiene blir til elver, og om ikke annet kan vi slå fast at nye 911 har nydelige GT-egenskaper og oppfører seg som en ren cruiser på motorveietapper.

Tross 20-tommers dekk, som er standard på Carrera S, er sitte- og fjæringskomforten forbløffende bra, og PDK-kassen trenger ikke manuell overstyring.

På grov asfalt buldrer det godt i bilen, så hjulstøy er et tema på komfortsiden.

I tillegg utfordrer vi nok hårnålssvinger - med en sleip blanding av jord og olje - til å slå fast at stabilitetskontrollen hjelper deg ut av tilsynelatende fortapte situasjoner.

Som et tordendrønn

Også drivlinjen fortjener noen ord: Som vanlig har Porsche brukt mye krefter på fintuning. Ikke minst på at motoren skal ha et stemningsskapende lydbilde.

GJERRIGERE: Forbruket er senket med opptil 16 prosent. Carrera bruker 0,82 l/mil i EU-miks, mens Carrera S bruker 0,87 l/mil.
GJERRIGERE: Forbruket er senket med opptil 16 prosent. Carrera bruker 0,82 l/mil i EU-miks, mens Carrera S bruker 0,87 l/mil. Foto: Guy Spangenberg

Sammen med en lynkjapp, syvtrinns PDK-kasse har du kraft i bøttevis, et gir for enhver anledning og et lydbilde som ruller som tordendrønn mellom åsene.

Særlig i kombinasjon med sportsinnstillingene til motor, gir og understell er vi redd myndighetene i California ser skumle utslag på Richterskalaen.

Bedre stabilitet - mindre understyring

Det er Porsches fabrikksfører Wolf Henzler som skal lære meg banen. Han kjører til daglig Porsche GT3 i den amerikanske og europeiske Le Mans-serien, en langløpsserie med 6-, 12- og 24-timers løp.

Det er nesten morsommere å sitte på med en som kan utnytte bilen fullt ut, enn å kjøre selv. Wolf tar ut alt hva bilen er god for både når det gjelder akselerasjon, bremser og ikke minst veigrep. Balansen i bilen kjennes perfekt, selv om Wolf drar godt over 1,2 G i svingkombinasjonene.

KONTROLL: Her er det lett å trives.
KONTROLL: Her er det lett å trives. Foto: Guy Spangenberg

- Bedre stabilitet i høye hastigheter og langt mindre understyring, svarer Wolf Henzler på spørsmål om de mest merkbare forbedringene fra forgjengeren.

I tillegg har Porsche kjørt den beryktede Nordsløyfa på Nürburgring på 7.40 minutter. Det er 14 sekunder kjappere enn forrige 911, og på nivå med hva man har klart med GT3 og turboversjonene.

Pur kjøreglede for alle

Jeg skal ikke påberope meg på langt nær samme tempo rundt banen som Wolf. Men jeg har det sannsynligvis minst like morsomt som ham.

For her kommer nemlig et av hovedpoengene med nye Porsche 911: Det er ikke evnene dine som sjåfør som setter begrensingen på kjøregleden. Den er der for alle, så lett å hente frem enten det går i 50 eller 150.

911-en klarer kunststykket: Den gjør deg god bak rattet, bygger opp selvtilliten og klapper deg vennskapelig på skulderen om du skulle gjøre en feil. Det er som om bilen sier: "Prøv på nytt, du får det sikkert til neste gang".

911: Porsche 911 er blitt mer tilgjengelig som kjøreopplevelse. Du trenger ikke være proff for å nyte den. Det sørger ""state of the art""-teknologi for.
911: Porsche 911 er blitt mer tilgjengelig som kjøreopplevelse. Du trenger ikke være proff for å nyte den. Det sørger ""state of the art""-teknologi for.

Understyringen er godt temmet, og de gangene jeg nærmer meg grensen for veigrep, merker jeg hvordan hekken kommer og gjør svingbuen trangere. En herlig følelse.

Der Wolf går på enda hardere og får hekken til å drifte kontrollert rundt svingen, trekker jeg meg og blir belønnet med et 911-typisk kast med hekken. Men det er ikke dramatisk, og jeg rekker å fange opp min egen feil før ESP-systemet må tre inn.

En fantastisk bil

Spennvidden i nye Porsche 911 er så enorm. Du kan bekymringsløst putre til super'n en vinterdag, eller brenne rundt Nürburgring den neste - vel vitende om at du kjører en av de mest kompetente sportsbilene som noensinne er bygd.

Da virker prisene på 1,3 og 1,5 millioner for henholdsvis Carrera og Carrera S på grensen til gunstige.

Og flere varianter er på vei; cabriolet og Carrera 4 kommer i 2012, dessuten legger ikke Porsche skjul på at både Turbo og GT3-varianter kommer på plass.

Mer å glede seg til, med andre ord.

KJØRE: En veldig morsom bil å kjøre, både på bane og landevei.
KJØRE: En veldig morsom bil å kjøre, både på bane og landevei. Foto: Guy Spangenberg

Les også:

Dette er de beste bruktbilene med 4x4

De 15 beste bruktbilkjøpene

Test av vinterdekk 2011 2012

PENT: Slik ser det ut innvendig i nye 911.
PENT: Slik ser det ut innvendig i nye 911. Foto: Guy Spangenberg
HISTORIE: Mange vil nok hevde at ""de gamle er eldst"", men nye 911 er en mye bedre og mindre krevende bil å kjøre.
HISTORIE: Mange vil nok hevde at ""de gamle er eldst"", men nye 911 er en mye bedre og mindre krevende bil å kjøre.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning