Har du klasse C1/C1E?

Har du husket å fornye førerkortet?

Hvis du ikke snart fornyer ditt sertifikat klasse C1/C1E, mister du retten til å kjøre lastebil inntil 7500 kilo.

STOR FORSKJELL: Det er stor forskjell på hva du har lov å kjøre med h.h.v. klasse B og C1. Ifølge Iver Kappelslåen hos Bislet Bilutleie leies det soleklart ut flest av den minste versjonen.
STOR FORSKJELL: Det er stor forskjell på hva du har lov å kjøre med h.h.v. klasse B og C1. Ifølge Iver Kappelslåen hos Bislet Bilutleie leies det soleklart ut flest av den minste versjonen. Foto: Geir Svardal
Publisert Oppdatert

Reglene for førerkort-klasser kan virke som et forskriftsmessig virvar i hjernesprengende byråkratspråk, men de fleste bryr seg bare unntaksvis om det. Mange kjører gjennom livet med klasse B, som gir deg rett til å ratte alt fra småbiler til SUV - eller det vi gjerne kaller "personbiler". Klasse B betyr at du kan kjøre biler med totalvekt inntil 3500 kilo, og det er en vektgrense det skal mer enn et Ikea-besøk til for å overskride.

Men - hundretusenvis av har utvidet førerkort, og innehar også klassene C1 og eventuelt C1E, som gir rett til å kjøre lette lastebiler med totalvekt under 7500 kilo. De 600 000 som i 2001, i forbindelse med en EU-tilpasning, mot å levere legeattest fikk klasse C1/C1E for ti år fremover, må i løpet av få måneder skaffe seg legeattest og fornye disse førerkort-klassene for fem nye år. Ellers vil de miste dem, og eventuelt måtte kjøre opp på ny.

For å finne din eksakte dato som må overholdes, sjekk førerkortet. Innen ett år etter at klassene C1/C1E er utløpt, må du fornye dem! En respitt-ordning Statens vegvesen klokt nok har innført for å slippe de enorme køene som oppsto på Trafikkstasjonene i 2001.

UTLØPSDATO: Sjekk utløpsdato for klasse C1. Dette førerkortet må fornyes senest 2. august 2012. Foto: Geir Svardal
UTLØPSDATO: Sjekk utløpsdato for klasse C1. Dette førerkortet må fornyes senest 2. august 2012. Foto: Geir Svardal

Stor, større

OVERRASKET: Mange med klasse B er faktisk ikke klar over at de kan kjøre en skapvogn med ganske brukbar plass. Det er utleiebyråene klar over.
OVERRASKET: Mange med klasse B er faktisk ikke klar over at de kan kjøre en skapvogn med ganske brukbar plass. Det er utleiebyråene klar over. Foto: Geir Svardal

Men hva vil det nå egentlig i praksis si å kunne kjøre en bil inntil 3500 kilo og 7500 kilo?

Som sagt - de fleste av oss er knappest bak rattet på annet enn vanlige personbiler i løpet av livet. Men ganske mange trekker campingvogner, og stadig flere kjøper bobiler, og da kan disse vektbegrensingene bli mer aktuelle. Men de aller fleste klarer seg her med klassene B og BE.

Men for å anskueliggjøre det enklere - tenk deg at du skal flytte, og vil gjøre jobben selv. Så drar du til et utleiefirma, og finner deg en skapvogn med løftelem. Da vil du fort oppdage at byrået henvender seg til to kundegrupper - de som har klasse B og de som har klasse C1.

Kort sagt kan du leie og kjøre en mye større skapvogn med førerkort klasse C1, og med det rundt doble lastekapasiteten i forhold til skapvognen du må nøye deg med hvis du bare har klasse B. Du vil faktisk bli overrasket over at du lovlig kan kjøre en såpass stor bil, selv om du kun er vant med personbiler.

Så får du vurdere om du tror at behovet for en stor lett lastebil eller skapvogn kan oppstå i årene du har igjen som aktiv sjåfør, eller om du vil beholde klasse C1/C1E bare fordi det nå er enkelt å fornye det. Og er kjekt å ha.

Klasse C1E gir for øvrig rett til å kjøre lett lastebil med totalvekt inntil 7500 kilo og tilhenger - til sammen kan vogntoget ha en totalvekt inntil tolv tonn. Det imponerer ikke proffe vogntog-sjåfører, men ville garantert skremt vettet av mange privatbilister. Og mange bør nok også tenke seg om før de setter seg bak rattet på biler som er langt større enn hva de er vant med.

- Det ligger en trafikksikkerhetstenkning bak disse prosessene. Og vi mener jo at svært mange strengt tatt ikke trenger førerkort-klassene C1 og C1E, sier Jan E. Isachsen i Vegdirektoratet.

Aktuelle førerkortklasser:

PRIVILIGEIUM: Trenger du en flyttebil, kan det være en stor fordel å ha klasse C1 - og dermed dobbel lastekapasitet.
PRIVILIGEIUM: Trenger du en flyttebil, kan det være en stor fordel å ha klasse C1 - og dermed dobbel lastekapasitet. Foto: Geir Svardal

B (Personbil/Varebil): Førerett i klasse B gjelder for motorvogn med en tillatt totalvekt på høyst 3500 kg og maksimalt 8 passasjerplasser i tillegg til førerplassen. Man kan i tillegg trekke en tilhenger med tillatt totalvekt på høyst 750 kg (1360 kg med bremser). Dersom tilhengerens tillatte totalvekt er høyere enn 750 kg, kan summen av bilens tilllatte totalvekt og tilhengerens tillatte totalvekt ikke overstige 3500 kg.

C1 (Lett lastebil med tilhenger under 750 kg): Førerett i klasse C1 gjelder for førerett i klasse B og for motorvogn med tillatt totalvekt over 3500 kg, men høyst 7500 kg og maksimalt 8 passasjerplasser i tillegg til førerplassen og tilhenger med tillatt totalvekt på høyst 750 kg. Minstealder på 18 år.

C1E (Lett lastebil m. tilhenger over 750 kg): Førerett i klasse C1E gjelder for klasse BE og for vogntog bestående av motorvogn nevnt under klasse C1 og tilhenger hvor samlet tillatt totalvekt for vogntoget ikke overstiger 12 000 kg. Minstealder på 18 år. Tilhengerens tillatte totalvekt må ikke overstige trekkvognens egenvekt.

Vil du vite hva du kan trekke med din bil og førerkort klasse B og BE? Sjekk Tilhengerkalkulatoren på vegvesen.no

Les også:

Førerkort? Disse spørsmålene ryker du på

Tap av førerkort - så fort må du kjøre for å miste lappen

Førerkort-quiz om parkering

Slik er Facebooks iPad-app

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning