Feilmargin på speedometer

Så sakte kjører du egentlig

Speedometeret i bilen din viser sannsynligvis feil. Sjekk den faktiske farten her.

VISER FEIL: Ingen speedometere er helt nøyaktige, men noen er nærmere sannheten enn andre.
FOTO: Petter Handeland
VISER FEIL: Ingen speedometere er helt nøyaktige, men noen er nærmere sannheten enn andre. FOTO: Petter Handeland
Publisert Oppdatert

Mange irriterer seg over medtrafikanter som kjører godt under fartsgrensen selv om forholdene på veien egentlig skulle tilsi at det skiltede hastigheten er trygg. Det er imidlertid ikke sikkert de kjørende i den første bilen er klar over at speedometeret nesten alltid viser for lav hastighet.

Dette er en konsekvens av kjøretøyforskriftenes bestemmelser om at hastighetsmålere må vise tilnærmet nøyaktig hastighet, men aldri lavere hastighet enn den reelle farten.

Problemene oppstår imidlertid ikke før to ulike biler kjører etter hverandre. Da kan det oppstå situasjoner hvor den ene bilen har en hastighet som reelt sett er ti km/t lavere enn den andre - selv om begge speedometerne viser det samme. På grunn av dette er målingen av denne feilmarginen en del av vår omfattende testprosedyre som alle biler går gjennom.

Dette måles med avansert GPS-utstyr på lukket bane, og gjøres ved at bilen kjøres i det som blir indikert som 50, 80 og 100 km/t. Deretter noterer vi hastigheten GPS-systemet viser, og det er altså denne reelle farten du finner i tabellen nederst i saken.

NØYAKTIG: Tesla Model S er avansert på mange måter. Våre tester viser også at den har et veldig nøyaktig speedometer.
NØYAKTIG: Tesla Model S er avansert på mange måter. Våre tester viser også at den har et veldig nøyaktig speedometer.

Rulleomkrets endrer nøyaktigheten

Det er verdt å merke seg at nøyaktigheten på speedometeret endres når rulleomkretsen på hjulene endres. Du kan endre denne med inntil fem prosent uten å bryte loven, og dermed kan speedometerets nøyaktighet også endres med like mye. I tabellen kan du også se hvilken dekkdimensjon som satt på bilene da vi testet dem.

Bilene som har vist seg å være aller mest nøyaktige i våre tester de siste årene, er Tesla Model S. Begge de to utgavene vi har testet har vist seg å være veldig nøyaktige. Av merkene hvor vi har testet flere modeller, er det Audi og Mercedes som har de mest realistiske speedometerne når vi ser på merkegjennomsnitt.

</p> </div>

Bilene i tabellen under er sortert fra største til minste misvisning ved 80 km/t. Du kan selv endre denne sorteringen ved å klikke på de øverste fanene. Da kan du for eksempel sortere på bilmerke eller årsmodell. I denne tabellen finner du kun bilene vi har testet fra og med 2012. Vi har tidligere laget en oversikt for eldre biler som kan være nyttig for deg som ikke har tilnærmet ny bil.

</p> </div>

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning