EU-kontroll:

EU-kontroll: frister og krav

Når skal bilen til EU-kontroll og hva består kontrollen av? Her finner du alt du trenger å vite om EU-kontroll.

SJEKKER NØYE: Ved en EU-kontroll sjekkes hele bilen for feil. Ifølge NAF er feil på bremser og lys blant det vanligste.
SJEKKER NØYE: Ved en EU-kontroll sjekkes hele bilen for feil. Ifølge NAF er feil på bremser og lys blant det vanligste. Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Artikkelen er oppdatert 17.8.2016:

Annet hvert år skal bilen din (etter fire driftsår) gjennom en periodisk kjøretøykontroll, også kjent som EU-kontroll.

EU-kontroll kan gjøres inntil fire måneder i forkant av kontrollfristen. Kontrollmåneden bestemmes av siste siffer i registreringsnummeret, men ikke i 100 prosent logisk rekkefølge:

Skilt som ender på 1 skal framstilles i januar, 2 i februar, 3 i mars, 4 i april, 5 i mai, 6 i juni, 7 i november (OBS!), 8 i august, 9 i september og 0 i oktober.

Frist og pris på EU-kontrollen

Det finnes to enkle måter å sjekke når din bil skal inn til kontroll på. Du får opp informasjon om når din bil skal på EU-kontroll ved å trykke her, eller du kan sende en SMS med bilens registreringsnummer til 2282.

Hos NAF koser selve kontrollen 895 kroner (i august 2016) - 130 kroner mindre om du er NAF-medlem. Kontrollen avdekker eventuellle mangler som må utbedres innen en frist for at bilen skal bli godkjent.

Tunge biler sjekkes oftere

Alle kjøretøy med tillatt totalvekt under 3500 kilo skal kontrolleres. Nye biler kontrolleres første gang det fjerde året etter registreringsåret. Deretter hvert andre år.

Kjøretøy og tilhengere med tillatt totalvekt over 3500 kilo, alle kjøretøy som er registrert for ti personer eller flere, samt drosjer og ambulanser, skal kontrolleres første gang i det andre året etter registreringsåret. Deretter årlig.

Feil på bremseskiver og -tromler topper statistikken over hva Statens Vegvesen finner av feil under kontrollen, viste en undersøkelse i 2015.

 

TALLET AVGJØR: Det er det siste tallet i registreringsnummeret som forteller når din bil skal på EU-kontroll. Denne bilen skal kontrolleres i juni.
TALLET AVGJØR: Det er det siste tallet i registreringsnummeret som forteller når din bil skal på EU-kontroll. Denne bilen skal kontrolleres i juni. Foto: FOTO: Arkiv

Hvor og hvem?

EU-kontroll, såkalt periodisk kjøretøykontroll, kan foretas hos kontrollorganer/verksteder som er godkjent av Statens vegvesen. Som oftest er dette bilverksteder eller NAF teststasjoner.

Kontrollorganet rapporterer deretter inn resultatet av kontrollen til Statens vegvesen, mens du har krav på en kopi av kontrollseddelen som en dokumentasjon på gjennomført kontroll.

Du kan ikke ta EU-kontroll i Sverige.

Det er kun Bilprovningen som er akkreditert til å gjennomføre periodiske kjøretøykontroller, men de kontrollerer kun kjøretøy oppført i det svenske kjøretøyregisteret.

Hva blir kontrollert?

I veldig grove trekk består en EU-kontroll av to hoveddeler; en trafikksikkerhetsdel og en miljødel. I trafikksikkerhetsdelen kontrolleres ting som lys, sikt, bremser osv., mens det i miljødelen kontrolleres støy og avgasser.

Dekk blir også kontrollert, men kun dekkene som står på bilen under kontrollen. Du trenger med andre ord ikke ta med vinterdekkene dersom du har EU-kontroll på sommeren, og motsatt.

Fra og med 01.01.14 ble EU-kontrollen utvidet. Mer info om det finner du her.

Kjekt å vite

Skal du kjøpe bruktbil, kan det være smart å kjøpe en bil som nylig er EU-godkjent. Samtidig er det viktig å huske at en EU-kontroll er et minimumkrav til en bil, og ikke nødvendigvis et kvalitetsstempel. Ta derfor ikke bilens tilstand for gitt.

Får du ikke bilen din EU-godkjent i tide og bilen blir avskiltet, koster det deg 1200 kroner å få skiltene utlevert.

Kontrollfristen gjelder selv om bilen ikke blir godkjent og du må utbedre manglene. Du får altså ikke ny frist for å utføre eventuelle reparasjoner.

Les også:

Nå blir EU-kontrollen tøffere

De 15 billigste stasjonsvognene

Derfor bør du vaske frontruta ofte

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning