Superbus

Elektrisk buss i 250 km/t

Superbus kan ta med seg 23 personer og rase avgårde i over 250 km/t.

Publisert Oppdatert

Se video av bussen i aksjon nederst i artikkelen.

Høyfartstransport på motorveinettet - og det på en miljøvennlig måte - er tanken bak dette elleville prosjektet utviklet av en astronaut og en gjeng med designere og ingeniører ved Delft tekniske universitet i Nederland.

Den elleville ideen har høstet mye oppmerksomhet i hjemlandet, og gruppen som har utviklet fartsmonsteret har mottat 9 millioner euro i statlig støtte og 1 million euro fra det lokale busselskapet Conexxion. Summen av de to er også prisen på bussen om du er i kjøpsmodus.

Selv om Superbus ser utrolig lang ut er den på lengde med en helt vanlig buss. Den måler 15 meter i lengden, 2,5 meter i bredden, og kun 1,65 meter i høyden. Utstrakt bruk av aluminium og karbonfiber gjør at vekten er holdt nede på 9,5 tonn med passasjerer fastspent.

Akkurat som superbilen Mercedes SLS har også superbussen sportseter og egne måkevinge-dører til alle passasjerene. Men i motsetning til den bensinslukende SLS drives Superbus fram ved hjelp av fire store elmotorer.

Les også: Vi har kjørt verdens råeste elbil

Elmotorene yter tilsammen 300 kw, men har en boostfunksjon som gjør 600 kw tilgjengelig i korte perioder. Dette tilsvarer 400 og 800 hestkrefter, noe som er nok til å frakte passasjerene avgårde i 250 km/t med en rekkevidde på 21 mil.

For at passasjerene skal få en så behagelig tur som mulig er selvfølgelig TV, internett, klimaanlegg osv. tilgjengelig for alle.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning