Derfor mister nordmenn lappen
De aller fleste har kjørt for fort.

Antallet førerkortbeslag i Norge har økt jevnt og trutt de siste årene, og ifølge tall fra Utrykningspolitiet (UP) endte 13 849 personer opp uten førerkort fjor.
Kjører for fort
I løpet av 2010 var det drøye 6700 personer som krysset "fartsgrensen" som gjelder for førerkortbeslag. Det betyr at nesten halvparten av alle førerkortbelsagene som ble gjort var relatert til høy fart.
Er ruset på alkohol
Den nest største andelen av førerkortene befinner seg, ikke overraskende, i kategorien "kjøring i ruspåvirket tilstand". Nesten 4400 mennesker måtte levere fra seg "lappen" på grunn av slik kjøring.
Ifølge en rapport fra folkehelseinstituttet i 2009 er fortsatt alkohol det hyppigste rusmiddelet som blir funnet i blodprøver. De fant alkohol i omtrent 4800 av 9600 prøver. I tillegg til dette hadde politiet i den samme perioden påvist alkohol ved hjelp av pusteprøver i omtrent 1700 saker.
Er ruset på metamfetamin
På andreplass av rusmidlene som ble funnet i prøvene var metamfetamin. Dette stoffet ble funnet i 32 prosent av de analyserte blodprøvene.
Har promille dagen derpå
Mange mister førerkortet på grunn av promille dagen derpå. Alkoholen sitter lenger i kroppen enn mange tror, og det kan være at man ikke er i stand til å kjøre bil før etter nærmere ti timer. Mange av alkometerne som selges er ikke spesielt presise. Dette gjelder spesielt dersom de ikke har blitt kalibrert.

Dårlig kjøring
De rundt 2700 siste beslagene handler om det politiet kaller "atferd". Dette gjelder blant annet ting som å ligge for nære bilen foran, sladding og farlige forbikjøringer. Det finnes en rekke bestemmelser som kan føre til førerkortbeslag i denne kategorien, men den mest relevante er nok Veitrafikklovens paragraf tre - grunnregler for trafikk.
Der heter det at: Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.
Med andre ord kan man bli fratatt førerkortet for mange hendelser - så lenge de kan være farlige eller hindre andre trafikanter.
Les også: