James May

Derfor bør du lese bruksanvisningen

Det finnes en tid og et sted for alt, inkludert – tro det eller ei – å lese bruksanvisninger. Hvordan ville du ellers vite at det er farlig å putte hånden din inn i en foodprosessor?

LES: James May om hvorfor du bør lese bruksanvisningene. Foto: Justin Leighton
LES: James May om hvorfor du bør lese bruksanvisningene. Foto: Justin Leighton
Publisert Oppdatert

Anvisningene på boksen sa: "Spray en mengde på størrelse med en valnøtt i håndflaten din". Jeg syntes det virket ganske latterlig.

Hvis de ønsket å kvantifisere mengden av skum jeg trengte for å barbere meg, kunne de vel funnet på noe litt mer allmenngyldig enn en "valnøttstørrelse". Den stakkars valnøtta er, tross alt, ikke gjenstand for standardisering i henhold til Système International d'Unités. Valnøtter varierer i størrelse.

Men etter at jeg tenkte over dette, innså jeg at jeg ikke klarer å komme på noe bedre. Et middels pipehode tilhørende Sherlock Holmes? En klump på størrelse med en svensk kjøttbolle? Eller en klump like stor som tuppen av albuen din, eller litt større? Kanskje valnøtta var en grei volumbeskrivelse tross alt.

Men det virker likevel ikke riktig. Jeg har et ganske stort hode, og hele delen under nesa mi og rundt på sidene, samt områdene under haka mi, må barberes. Jeg har ikke regnet helt nøyaktig på det, men jeg antar at rundt 20 prosent av overflaten på skallen min må skummes inn. En mandarin virker mer riktig.

Dermed sprayet jeg ut en mandarinstor klump i hånda, men det stoppet ikke der. Den vokser. Dette visste jeg ikke, fordi jeg vanligvis bruker barbersåpe fra tube. Skummet ville ikke forsvinne. Jeg begynte å skyfle det ned i vasken og prøvde å spyle det bort. Da vokste det bare enda mer.

Dette er egentlig en litt komplisert innledning til spørsmålet mitt denne måneden, som er: Skal vi lese bruksanvisninger? Det finnes en leir som sier at vi ikke skal det, fordi det er umandig. Men likevel: Jeg vedder på at astronautene leste manualen for Saturn V og månelandingsmodulen ganske nøye, og de var ikke særlig blaute.

Jeg tror at kultholdningen med ikke å lese instruksjoner stammer fra den beskjedne teknologiske erfaringen de fleste har. De fleste av oss må bare takle elektroniske dingser. Som en GPS.

Jeg leser aldri instruksjonene til en GPS. Elektroniske innretninger er totalt logiske på den måten som bare binære ting kan være. Et enkelt språk for å programmere alle slike saker, inkludert den tilsynelatende forbløffende klokkeradioen på hotellrom, er utviklet i løpet av flere tiår. Du trykker på en knapp, trykker på to knapper samtidig, eller trykker på en knapp og holder den inne. Det er ikke mange kombinasjoner, og den er enkel i bruk. Om du ikke er Clarkson.

Og uansett: Om du roter det til, er det verste som kan skje av du ender opp på et grufullt sted, som Gaulateig. Plagsomt, men ikke livstruende. Det er fristende å mene at instruksjoner er noe dritt.

Men det er på sin plass med en advarsel her. Den generelle forakten for brukerveiledninger, drevet frem av økende kjennskap til digitale dingser, bør ikke bli retningsgivende.

Et eksempel: I forrige uke mottok jeg en metallspisende dreiebenk. Maskinverktøy er nådeløse, og når stål av ulik hardhet møtes i høy hastighet med mekanisk presisjon, bør ikke klærne dine, langt mindre fingrene dine, komme imellom.

Det er greit å vite hva prismevanger, koniske rullelagre og tverrsleide er før man setter igang. Pluss - og du kan gjerne kalle meg tungnem om du vil - jeg har ingen intuitiv forståelse for hvordan man for eksempel skjærer i en M6-bolt.

Det finnes en tabell for det, og jeg innrømmer gjerne av jeg har konsultert den. Instruksjoner er, tross alt, bra.

Og det er mer. Tidligere i år mottok jeg en Triumph motorsykkel. Jeg vet allerede hvordan man skal kjøre en motorsykkel, og de ulike innstillingene som finnes på betjeningspanelet og kjørecomputeren klarte jeg å finne ut av etter fem minutter med tukling i garasjen. Så jeg leste aldri veiledningen.

Men så, en morgen, under en oppryding, var det noe som fikk med til å se i den. Jeg ante faktisk ikke at jeg ikke under noen omstendigheter måtte frakte dyr på motorsykkelen, eller drikke kjølevæsken.

Og verst av alt: Mens jeg dirret av skrekk, leste jeg at hvis jeg forsøker å justere bremsene mens motorsykkelen er i bevegelse, kan det føre til tap av kontrollen og en ulykke. Takk Gud for at jeg fant ut dette. Jeg kunne jo ha blitt drept.

Derfor: Les alltid bruksanvisningen.

Les også:

Quiz: Ser du hvilke biler dette er?

Quiz: Hva slags bileier er du?

Quiz: Biler i filmer

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning